A kínai cég nagyvonalú ajánlattal növelte a részesedését a francia játékfejlesztőben.

Duplájára növeli részesedését a Tencent a Ubisoftban, jelentette be a két vállalat. A kínai vállalat a piaci ár közel kétszeresét fizette a részvényekért. Miközben a francia videójáték-fejlesztő értéke még a deal bejelentése után sem érte el a 6 milliárd eurót, a Tencent több mint 10 milliárdos cégértéknek megfelelő összeget ad a részesedésért.

A tranzakcióval a Tencentnek összesen 11 százaléka lesz a Ubisoftban, de közvetlenül a jelenlegi 4,5 százalékát maximum 9,99 százalékig növelheti. Emellett megállapodott az alapítók családi cégével, a Guillemot Brothers Limiteddel is, hogy megvásárolja annak 49,9 százalékát 300 millió euróért, de cserébe csak 5 százaléknyi szavazati jogot kap. A Guillemot Brothers birtokolja az alapító Guillemot-k 15 százalékos Ubisoft-részesedésének jelentős részét.

A kínaiak kemény feltételeket vállaltak: öt évig nem adhatják el a részvényeiket, a moratórium lejárta utána pedig a Guillemot családnak elővásárlási joga lesz a pakettre. Emellett a Tencent kötelezettséget vállalt arra, hogy nyolc évig nem növeli közvetlen részesedését a francia játékgyártóban, és hosszú távú adósság-refinanszírozási hitelt is nyújt Guillemot-ék holdingjának.

Koncentrálódik a videójátékok piaca

Bár a Tencent befektetőinek az öröme nem lehetett felhőtlen (a hongkongi tőzsdén ma 2 százalékos mínusszal nyitott a cég), szakértők szerint a megállapodás mindkét fél számára előnyösnek tűnik. Ahogy korábban írtuk, a Tencentet a piaci körülmények hajtották történetének egyik legnagyobb külföldi bevásárlása felé. Egyszerre kell megküzdenie ugyanis a kínai szabályozás okozta nehézségekkel, hazai piacának kiélezett versenyével, valamint azzal is, hogy egyre kevesebb a minőségi  játékokkal foglalkozó független kiadó (ha a Microsoft terve összejön, hamarosan az Activision Blizzard is kiesik).

A Tencent ezért igyekszik megerősíteni a kiadókban a pozícióit. Alig egy hete vásárolta meg a FromSoftware több mint 16 százalékát.

A Ubisoft másféle nehézségekkel küzd az utóbbi években. Sorozatban csúszott a játékok megjelentetésével, és az is sokat rontott a reputációján, amikor szexuális zaklatási botrány miatt a teljes felső vezetést át kellett alakítani 2020-ban. A problémák oda vetettek, hogy az elmúlt négy évben a cég elvesztette piaci értéke több mint felét. 2018-ban még 102 euró fölött is kereskedtek a papírjaival, most még a Tencent-megállapodás sem tudta 44 euró fölé lökni az árfolyamot.

Elemzők nem várnak változást a két cég stratégiai partnerségében. A Tencent abban bízik, hogy az üzlet segít a Tencentnek ellensúlyozni a szigorú kínai piacszabályozás negatív hatásait. Mint a Reuters a deal kapcsán felhívja a figyelmet, a kínai játékpiac értéke története során először zsugorodott az idei első hat hónapban.

Konzumer tech

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.