Az USA-ban nagy a demokrata-republikánus egyetértés, hogy meg kell rendszabályozni a két big tech céget.

Két demokrata és egy republikánus szenátor fogott össze, hogy a törvény erejével akadályozzák meg az Apple és a Google nyomulását. A demokrata Richard Blumenthal és Amy Klobuchar, valamint a republikánus Marsha Blackburn közösen jegyzik azt a javaslatot, amely véget vetne az alkalmazásboltok körüli huzavonának. Törvényileg tiltanák meg az alkalmazásboltok üzemeltetőinek, hogy saját fizetési rendszerüket erőltessék rá az appfejlesztőkre. Cáljuk az, hogy semmilyen szempontból ne szenvedhessenek hátrányt azok a fejlesztők, akik saját fizetési rendszert használnának, azokkal szemben, akik elfogadják az Apple és a Google rendszerét.

Blumenthal egy interjúban azzal indokolta a tervezetet, hogy a Big Techek hatalma ma már olyan nagy, hogy az már az egész gazdaságra hatással van, például képesek elfojtani az innovációt.

Óriási piac – főleg a két nagynak

A tét különösen az Apple számára nagy (de a Google-nél sem aprópénz kategória). A vállalat egyre jelentősebb bevételt termelő szolgáltatási szolgáltatási üzletágának ugyanis egyre jelentősebb részét adja az App Store, valamint a hozzá kapcsolódó egyéb szolgáltatások, köztük az Apple Pay. Az alkalmazásbolt a fizetős appok utáni részesedést szed be, emellett a saját fizetési szolgáltatásának kötelezővé tételével is szép pénzt keres.

Az Apple ugyan kommentálta a Reutersnek a szenátorok tervét, de csak a szokásos korporért bullshit erejéig: alkalmazásboltja a gazdasági növekedés és az innováció példátlan motorja, amely több mint 2,1 millió munkahelyet támogat az államokban.

A Google magát a tervezetet nem kommentálta, de szóvivője felhívta a Reuters figyelmét a vállalat egy korábbi közleményére, miszerint Androidra nem csak a Google Playből lehet letölteni az appokat. A fejlesztők azokat más alkalmazásboltokból is elérhetővé tehetik, és akkor nem is kell elfogadniuk a szabályokat, nyiltakozta a szóvivő.

Európában is ezen rugóznak

Amit az amerikai szenátorok egy jól irányzott törvénnyel megoldanának, Európában már jó ideje napirenden van. A Spotify 2019-ben az EU versenyjogi hatóságaihoz fordult panasszal, mert szerinte az Apple alkalmazásboltjában nem egyenlőek a versenyfeltételek a külső alkalmazásfejlesztők és az Apple saját appjai számára. Ennek csak egyik eleme az Apple fizetési rendszerének kötelező alkalmazása. Azóta már többen csatlakoztak a Spotify kezdeményezéséhez.

A Spotify azt szeretné elérni, hogy az App Store-ban az appok képességei alapján dőljön el a fogyasztókért folyó verseny. Ehhez több más tényező mellett a svéd vállalat szerint az is kellene, hogy a vásárlók dönthessenek, milyen fizetés rendszert akarnak használni, de a nem Apple-megoldásokat ne sújtsák plusz pénzügyi vagy technikai terhek.

Az Epic Games radikálisabb volt: tavaly augusztusban bejelentette, nem csak az Apple Pay rendszerén keresztül lehet vásárolni az egyik legnépszerűbb játékához a Fornite-hoz virtuális krediteket. Az Apple (majd a Google is) be is perelte a játékcéget.

Egy hónapja az USA-ban 36 tagállam és Washington DC közösen indított pert a Google ellen amiatt, mert szerintük a vállalat versenykorlátozó módon szabályozza a Play Store működését.

Mindezeket a kezdeményezéseket, legalábbis az amerikaiakat okafogyottá tenné, ha a törvényhozás elfogadna egy jó szabályozási keretet. De az EU-ban ettől még folytatódna a kötélhúzás. A három szenátor kezdeményezését érhetően üdvözölte a Spotify és az Epic is.

Mobilitás

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.