Az EU némi huzakodás után áldását adta az Activision Blizzard játékkiadó bekebelezésére. A brit és amerikai szabályozói pecsét azonban még nagyon hiányzik a kollekcióból.

Nem volt könnyű menet, de végül sikerült Redmondnak meggyőzni arról az Európai Bizottságot, hogy tavaly év elején bejelentett, több mint 68 milliárd dolláros gigafelvásárlása nem csorbítja majd a versenyt a videójátékok piacán. Tegnap ugyanis az EU illetékesei közölték, hogy a Microsoft elegendő garanciát szolgáltatott arra, hogy a beolvasztani kívánt Activision Blizzard kiadó címei széles körben és platformokon átívelően elérhetőek maradnak a fogyasztók számára.

Az európai hatósági jóváhagyást hosszú hónapokig tartó egyezkedés előzte meg. Idén januárban még javában írták a listát, amely a Bizottság részéről felmerülő aggályokat tartalmazta. A tegnapi hírek fényében azonban mostanra világossá vált, hogy a Microsoft kellően rugalmasnak bizonyult, és hajlandó volt megfelelő garanciákat adni a jóváhagyásért cserébe.

Kétfrontos támadás

A zöld jelzés megszerzésének egyik fontos eleme volt az a "mosolykampány", amelyet Redmond az elmúlt hónapokban folytatott. Ennek keretében a legfőbb riválisok mindegyikének felajánlanak egy 10 évre szóló megállapodást, amely biztosítja, hogy az Activision korábbi és jövőben elkészülő játékai ugyanolyan formában és ugyanolyan feltételekkel lesznek elérhetők a versenytársak platformján is. Az ajánlatot már az Nvidia mellett a Nintendo is elfogadta, ám a Sony nagyon igyekszik keresztbe feküdni a microsoftos terveknek.

A másik kulcsígéret újdonság, mivel Redmond azt is vállalta, hogy a fogyasztók számára 10 évig ingyenes licencet biztosít minden olyan Activision-játékra, amelyet külön megvásároltak. A licenc birtokában a játékosok bármilyen cloudos játékstreaming-szolgáltatáson keresztül elérhetik ezeket a címeket, azaz a Microsoft nem köti magához a felhasználókat.

A Bizottságnak ugyan néhány egyéb részlet kapcsán továbbra is megmaradtak a fenntartásai, ám ezek nem olyan súlyúak, hogy azok miatt blokkolni kéne a felvásárlást. A fentebbi vállalások ugyanakkor "teljes mértékben orvosolják" a nagyobb aggályokat, és "a jelenlegi helyzethez képest jelentős előrelépést jelentenek a felhőalapú játékstreaming tekintetében" - áll a hivatalos tájékoztatásban.

Háromból egy

Bár a fúzióra már számos ország és térség versenyjogi testülete rábólintott, a Microsoftra még minimum két további nagy ütközet vár.

Az egyik az Egyesült Királyság, ahol a helyi testület vizsgálata arra jutott, hogy az akvizíció negatív hatással lenne a fogyasztókra. Ez az ügy sincs azonban még lefutva, és az EU mostani döntése bizonyosan bőséges muníciót ad a redmondi jogászoknak.

A másik frontot éppen a Microsoft hazai terepe adja. Az USA-ban ugyanis nagyon komoly fenntartásai vannak a hatóságoknak az ügylettel kapcsolatban. Annyira, hogy az illetékes Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) bírósághoz fordult az egyesülés megakadályozására.

Konzumer tech

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.