Az EU némi huzakodás után áldását adta az Activision Blizzard játékkiadó bekebelezésére. A brit és amerikai szabályozói pecsét azonban még nagyon hiányzik a kollekcióból.

Nem volt könnyű menet, de végül sikerült Redmondnak meggyőzni arról az Európai Bizottságot, hogy tavaly év elején bejelentett, több mint 68 milliárd dolláros gigafelvásárlása nem csorbítja majd a versenyt a videójátékok piacán. Tegnap ugyanis az EU illetékesei közölték, hogy a Microsoft elegendő garanciát szolgáltatott arra, hogy a beolvasztani kívánt Activision Blizzard kiadó címei széles körben és platformokon átívelően elérhetőek maradnak a fogyasztók számára.

Az európai hatósági jóváhagyást hosszú hónapokig tartó egyezkedés előzte meg. Idén januárban még javában írták a listát, amely a Bizottság részéről felmerülő aggályokat tartalmazta. A tegnapi hírek fényében azonban mostanra világossá vált, hogy a Microsoft kellően rugalmasnak bizonyult, és hajlandó volt megfelelő garanciákat adni a jóváhagyásért cserébe.

Kétfrontos támadás

A zöld jelzés megszerzésének egyik fontos eleme volt az a "mosolykampány", amelyet Redmond az elmúlt hónapokban folytatott. Ennek keretében a legfőbb riválisok mindegyikének felajánlanak egy 10 évre szóló megállapodást, amely biztosítja, hogy az Activision korábbi és jövőben elkészülő játékai ugyanolyan formában és ugyanolyan feltételekkel lesznek elérhetők a versenytársak platformján is. Az ajánlatot már az Nvidia mellett a Nintendo is elfogadta, ám a Sony nagyon igyekszik keresztbe feküdni a microsoftos terveknek.

A másik kulcsígéret újdonság, mivel Redmond azt is vállalta, hogy a fogyasztók számára 10 évig ingyenes licencet biztosít minden olyan Activision-játékra, amelyet külön megvásároltak. A licenc birtokában a játékosok bármilyen cloudos játékstreaming-szolgáltatáson keresztül elérhetik ezeket a címeket, azaz a Microsoft nem köti magához a felhasználókat.

A Bizottságnak ugyan néhány egyéb részlet kapcsán továbbra is megmaradtak a fenntartásai, ám ezek nem olyan súlyúak, hogy azok miatt blokkolni kéne a felvásárlást. A fentebbi vállalások ugyanakkor "teljes mértékben orvosolják" a nagyobb aggályokat, és "a jelenlegi helyzethez képest jelentős előrelépést jelentenek a felhőalapú játékstreaming tekintetében" - áll a hivatalos tájékoztatásban.

Háromból egy

Bár a fúzióra már számos ország és térség versenyjogi testülete rábólintott, a Microsoftra még minimum két további nagy ütközet vár.

Az egyik az Egyesült Királyság, ahol a helyi testület vizsgálata arra jutott, hogy az akvizíció negatív hatással lenne a fogyasztókra. Ez az ügy sincs azonban még lefutva, és az EU mostani döntése bizonyosan bőséges muníciót ad a redmondi jogászoknak.

A másik frontot éppen a Microsoft hazai terepe adja. Az USA-ban ugyanis nagyon komoly fenntartásai vannak a hatóságoknak az ügylettel kapcsolatban. Annyira, hogy az illetékes Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) bírósághoz fordult az egyesülés megakadályozására.

Konzumer tech

Tesz a politikára az X

Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.