Ammenyire meggyőzőek az egyelőre kutatási projekt stádiumban lévő Vlogger képességei, annyira riasztó az is, hogy kik és mire fogják mindezt felhasználni.

Amilyen léptekkel haladnak a fejlesztések, egyre nehezebb olyasmivel előállni a generatív mesterséges intelligencia témájában, amire az ember felkapja a fejét. Bizonyos szempontból ilyesmi sikerült a Google kutatóinak, akik Vlogger elnevezésű modelljüket arra képezték ki, hogy egyetlen állóképből és egy csatolt hanganyagból mozgó, hihetően animált videót készítsen.

A csapat által kiadott tanulmány (PDF) szerint Vlogger nem más, mint egy "újszerű keretrendszer az emberek hangból történő szintetizálására", célja pedig egy olyan avatar megalkotása, amely képes támogatni "az emberi felhasználóval folytatott beszélgetéseket".

 

 

A kutatók szerint mindezt remekül fel lehetne használni "az online kommunikáció, az oktatás vagy a személyre szabott virtuális asszisztensek fejlesztésénél". A Vlogger ráadásul felvételek autmatikus szerkesztésére is képes. Például az angolul elmondott szöveget spanyolra teszi át úgy, hogy a beszélő szájmozgása is ennek megfelelően változik.

Kockázatok és mellékhatások

Bár a fenti kisfilmeken alaposabb vagy közelebbi vizsgálat után mind felfedezhetők a generált tartalmakra jellemző hibák és "embertelenségek", az kétségtelen, hogy a technológia már most is képes a felületes szemlélőt megtéveszteni. Utóbbi pedig borítékolhatóan arra ösztönöz egyes embereket, hogy saját nemtelen céljaikra használják fel a kezükbe pottyant eszközöket.

Bizonyítékként ott vannak a deepfake-ként emlegetett személyiséglopások és csalások, amelyek a technológia fejlődésével egyre kifinomultabbá válnak. Ott vannak például a gyerek hangjával terrorizáló modern unokázós csalók, de nemrégiben ennek lett áldozata Taylor Swift is.

(Fotó: Google Research)

Cloud & big data

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.