A DeepMind vezérigazgatója szerint nemsokára az anyagi világban is mindenki megtapasztalhatja majd a mesterséges intelligencia előnyeit.

A mesterséges intelligencia által tervezett, vényköteles gyógyszerek néhány éven belül eljuthatnak a klinikai tesztelés fázisába – állítja a Google DeepMind vezérigazgatója, Demis Hassabis. Az MI-kutatások egyik legelismertebb a The New York Times Hard egyik podcastjában beszélt róla, hogy a mesterséges intelligencia már nagyon közel állhat a súlyos betegségek gyógyításához, és belátható időn megjelenhetnek az első, ténylegesen az MI által tervezett gyógyszerek az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek, vagy akár a rák kezelésére.

Mint kiderült, a DeepMind nemrég írtunk alá nagyszabású megállapodásokat gyógyszeripari cégekkel, amelyek mentén már valódi gyógyszerprogramokban vesz részt. Hassabis csodálatos időszaknak nevezte a következő néhány évet, amikor beindulhat a mesterséges intelligencia segítségével kifejlesztett gyógyszerek klinikai tesztelése (vagyis annak felmérése, hogy biztonságos és hatékony-e azok emberi felhasználása), mivel az emberek végre elkezdhetik a mindennapi életben, fizikailag is megtapasztalni az MI-technológia előnyeit.

A buktatókról beszéljenek mások

A klinikai tesztelési fázisába eljutó gyógyszerek piacra jutása ettől függetlenül további évekbe telhet, ha egyáltalán eljutnak odáig. Ahogy a Business Insider riportja kiemeli, a mesterséges intelligencia alkalmazása felgyorsíthatja ugyan a gyógyszerkutatási folyamatokat, sőt személyre szabott ellátást is lehetővé tehet az egyes betegek számára. A szakértők szerint azonban kockázatot jelent, ha az MI-modelleket nem képezik megfelelően a különböző adatkészleteken, nagyjából úgy, ahogy a Google képgenerátorának esetében is történt.

Ahogy nemrég mi is beszámoltunk róla, a vállalat kénytelen volt időlegesen offline állítani a Gemini szöveg-kép szolgáltatását, miután kiderült, hogy az némileg túlkompenzál, és bármilyen promptra jó eséllyel ad afrikai vagy ázsiai jegyekkel rendelkező arcokat. Hassibis ezt "jó szándékú funkciónak" nevezte, amit "túl nyersen alkalmazták", és azt ígérte, hogy rövid időn belül jívatják és újra elérhetővé teszik a chatboton belül működő alkalmazást.

A funkció időközben újra elérhetővé vált, de egyelőre tilos embereket ábrázolnia: ha ilyen irányú utasítást kap, akkor a fenti hibákra hivatkozva türelmet kér, értesítést ígérve a későbbi frissítésekről. A Futurism azonban úgy találta, hogy bizonos megfogalmazásokra hajlandó például bohócokat rajzolni, ami jól mutatja, hogy továbbra is milyen könnyű megkerülni a mesterséges intelligencia védőkorlátait – vagy más megközelítésben, még a Google végtelen erőforrásaival sem lehet előre látni és kezelni a lehetséges felhasználásokat és kimeneteket.

Piaci hírek

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.