Úgy tűnik, a precíziós gazdálkodás lassan Magyarországon is átkerül a szakmai fórumokról magukra a földekre. A Budapest Bank friss kutatása szerint a gazdák jelentős része nyitott a technológiai fejlesztésekre.

A Budapest Bank 2015 óta vizsgálja az agrárszektorban tevékenykedő kkv-k várakozásait. A kutatás során az agrárvállalkozások pénzügyi várakozásait, beruházásaik alakulását, a piaci környezet megítélését, a munkaerőpiaccal kapcsolatos meghatározó elemeket és finanszírozási lehetőségeiket vizsgálják. Lapunk tematikájának szempontjából az idei felmérés leglényegesebb eleme az, hogy a válaszok alapján a hazai mezőgazdaság szereplői mind nagyobb számban kezdik felismerni a digitalizációban rejlő előnyöket, illetve azt, hogy a technológiai fejlesztések, beruházások elengedhetetlenek a sikeres működés szempontjából.

Nem ragadtak a földhöz

Az NRC által készített, országosan reprezentatív kutatás az 50 millió forint árbevétel feletti mezőgazdasági vállalkozások megkérdezésével készült. A válaszok alapján a hazai gazdák elengedhetetlennek tartják a technológiai fejlesztéseket, több mint kétharmaduk ruházna be különböző korszerűsítésekbe, egy részük pedig már el is kezdte a beruházásokat. Egyre elfogadottabbakká válnak a precíziós gazdálkodás eszközei is, az agrárvállalkozók 39 százaléka kíván a legmodernebb technológiába fektetni a közeljövőben.

A Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexének eredményei egyfelől biztatók, hiszen a részindexek adataiból kiderül, hogy a gazdák viszonylag kevéssé érezték meg a járvány negatív hatásait, másfelől viszont a kedvezőtlen, aszályos időjárás nagy nehézséget jelent számukra. Az adatok alapján a gazdálkodók tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy versenyképességük, és egyben időjárás-állóságuk is fejlesztésekkel érhető el, amelyekre ráadásul a forrást sem sajnálják. Tavaly átlagosan 110 millió forint értékben ruháztak be, ami több mint 10 millió forinttal magasabb, mint egy évvel korábban.

A különböző beruházásokban óriási szerepe lehet az öntözés fejlesztésének. A precíziós gazdálkodás néhány évvel ezelőtt még csak szakmai fórumokon, vagy a Digitális Agrár Stratégiában sokat ismételt kifejezés volt, mára azonban egyre több gazda ismeri fel, hogy mekkora költségcsökkentés érhető el a legfejlettebb digitális technológiák használatával, legyen szó a műtrágya vagy növényvédőszerek célzott kijuttatásáról vagy az önvezető mezőgazdasági gépekről - derül ki a kutatási összefoglalóból. A gazdák közel 70 százaléka ezért már korábban belefogott, vagy tervezi a legmodernebb termelési eszközöket és módszereket bevezetni, ezen belül a tizedük vélhetően már idén belevág precíziós fejlesztésekbe.

Az agrártech az új fintech

Az agrárium és az informatika párosításával elérhető lehetőségekkel ma már a legfelsőbb politikai szinteken is foglalkoznak. Nem véletlen, hogy az Európai Unió külön támogatási programot is indított azért, hogy minél több ilyen területen érdekelt vállalkozás induljon be a régióban, ami hosszabb távon elengedhetetlen lenne az Unió versenyképességének megőrzésében.

Az agrártech jelentőségét kidomborította a világot sújtó koronavírus-járvány is. A különböző utazási korlátozások miatt összeomló idénymunka-piac felgyorsította azokat a fejlesztéseket, amelyek automatizációval, precizíós technológiákkal tudják csökkenteni a gazdálkodásban szükséges feladatok munkaerőigényét. Ez különösen égető volt a briteknél, ahol a Covid mellett a Brexit is megnehezítette a helyi idénymunkák elvégzését.

Cloud & big data

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.