Sok ország mezőgazdaságában komoly problémákat okoz, hogy a koronavírus-járvány miatt összeomlott az idénymunka-piac.

Meglepően gyorsan reagált a mezőgazdaság a globális járványhelyzetre. A brit mezőgazdaság, melyet amúgy is súlyosan érint a Brexit bizonytalanságai miatt kialakuló munkaerőhiány, a koronavírus-járvány következtében végképp nehéz helyzetbe került. Ám mint a Financial Times írja, a mezőgazdasági vállalkozások meglepően gyorsan reagáltak a helyzetre: elkezdtek beszerezni mezőgazdasági robotokat és automatizálási rendszereket.

Robottal a vetéstől a szállításig

Mint arról a lapnak egy norvég robotikai vállalat, Saga Robotics vezérigazgatója, Pål Johan From beszámolt, látványosan megugrott a britektől érkező megrendelésállományuk a speciális célrobotjaikra.

A norvég robotikai cég olyan többfunkciós mezőgazdasági robotot fejleszt, ami különböző kiegészítőkkel jól használható a sok kézi munkafázist igénylő eperültetvényeken: használható például ládaszállításra, mechanikus gyomirtásra, UV-fénnyel történő növényvédelemre és az eper leszüretelésére is. (Az UV-fénnyel történő növényvédelemben a Saga nagy lehetőséget lát, ráadásul a technológia továbbfejlesztésére 11 millió dollár befektetést szerzett a közelmúltban.)

A brit gazdasági lap szerint azonban nem csak a mezőgazdasági robotok iránt nőtt meg a kereslet, hanem általánosan minden olyan technológia iránt, amely csökkenheti az adott növénykultúra kézimunka-igényét. Ilyen például a kontrollált növénytermesztés (indoor farming) egyik legnépszerűbb módszere, az ún. vertikális termelési mód. Ezeken a speciális farmokon (üvegházakban) a növények függőlegesen elhelyezett, táptalajt vagy tápfolyadékot tartalmazó "sorokban" nőnek, és a fényigényétől a tápanyagig mindent kontrolláltan kapnak.

Megjelentek a piacon azok a technológiai szolgáltatók, melyek teljes automatizált rendszereket képesek szállítani a termelőknek, egyre nagyobb automatizáltsági fokkal. A kínai SananBio például, amely a Robotics and Automation szaklap szerint ott van a világ 25 legígéretesebb szolgáltatója között a vertikálisfarm-piacon, idén nyáron jelentette be azt a rendszerét, amiben a vetéstől, az átültetésen át a betakarításig és a farmon belüli terményszállításig mindent automatizáltak. Az Uplift nevű rendszer állítólag fél hektáros területen naponta 6-8 tonnányi friss leveles zöldséget képes termelni.

Beindultak a finanszírozók is

A munkaerőhiány a mezőgazdaságban nem új keletű probléma, de a briteknél minden korábbinál súlyosabb a helyzet. Ehhez bővel elég volt, hogy két befolyásoló tényező (jelen esetben a Brexit és a koronavírus-járvány) egyszerre mutatott ugyanabba az irányba. Emiatt rövid idő alatt felértékelődtek a mezőgazdaság automatizációjával foglalkozó startupok, cégek. A Financial Times idézi a Dealroom kutatócég egyik elemzését, amely szerint rövid idő alatt 40 százalékkal ugrottak meg a mezőgazdaság automatizálásán (ebbe beleértendők a vertikális farming és más indoor farming rendszerek is) dolgozó startupokhoz érkező befektetések. Mindezt annak ellenére, hogy ágazat egyelőre nem bővelkedik a nyereséget termelő sztorikban.

A munkaerőhiány egyébként a fejlett országok mezőgazdasági szektorában általános jelenség. Mint azt az üzleti lapnak egy elsősorban mezőgazdasági startupokra szakosodott kaliforniai kockázati befektető munkatársa mondta, sok mezőgazdasági vállalkozás azért küzd cash flow problémákkal, mert idénymunkások híján nem tudja betakarítani a termést. Ez azonban a másik oldalon kedvez a mezőgazdasági robotika felfutásának.

Szakértők szerint az automatizációs megoldásokra az érdeklődés jó pillanatban érkezett: a technológia (szenzorok, mesterséges intelligencia, gépi tanulás stb.) kellően fejlett, hogy ki tudja szolgálni a megfogalmazódó igényeket. Mind a megoldásokat fejlesztő cégek, mind a kockázati befektetők úgy vélik: forradalom zajlik a mezőgazdaságban, ami egy-két évtized alatt gyökeresen átalakítja a termelést.

Piaci hírek

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.