Miközben több nagy gyártó is előállt már saját hajlítható kijelzőjű mobiljával, a kínai Xiaomi egyelőre csak rövid videókban harangozza be, min dolgozik. A legújabb felvételből is az látszik, hogy talán az övék a legéletképesebb korai koncepció.

Az év eleje szinte minden szállítónál a hajlítható kijelzővel szerelt eszközök első generációjának büszke debütálásáról szólt. A nagyok közül a Samsung és a Huawei rukkolt elő legkorábban a saját megoldásával, ám mindkét modellnél kritikus tényező lehet a riasztóan magas árcédula. A Samsung Galaxy Fold ára 2000 dollártól, a Huawei Mate X-é pedig 2600-tól indul.

Egyelőre ígéretes

Ezért is követi fokozott érdeklődés a Xiaomi ilyen irányú terveit, mivel a másik meghatározó kínai gyártó jellemzően alacsony árkategóriás készülékeivel tudott eddig is sikereket elérni. A cég megoldásáról elsőként egy "kémvideó" látott napvilágot még az év elején. Azóta a Xiaomi megerősítette, hogy valóban dolgozik egy hajlított kijelzős mobilon, ami ráadásul a konkurenciához képest eltérő, kétoldali hajtogatással alakítható táblagépből okostelefonná.

Az már a januári felvételen is látszott, hogy a kijelző meglehetősen gyorsan, hibamentesen képes reagálni a képernyőméret megváltozására. Ezt az elsőként a kínai közösségi hálózaton, a Weibón frissen megosztott újabb videó is megerősíti.
 


 

Az újabb felvétel meglehetősen nyúlfarknyi, így különösebben sokat nem mutat meg a hajlítható eszköz képességeiből, ráadásul itt még alkalmazásokat sem indít el a kezelője. Pozitívum viszont, hogy ez a videó világos környezetben készült, és a kínai instant tésztalevesre helyezett mobil bizony ígéretesen kompaktnak tűnik.

Mennyi az annyi?

A fontosabb kérdések viszont egyelőre továbbra is homályban maradtak. Nem csak azt nem tudjuk, mikor kerülhet piacra a készülék, de azt sem, hogy milyen árkategóriában. Ahogy fentebb már említettük, ez utóbbi lehet a kulcs ahhoz, hogy értelmezhető méretű közönséghez jussanak el a sokak által a mobilok jövőjének gondolt hajlítható kijelzős modellek. Ha valaki, akkor a Xiaomi képes lehet rá, hogy bizonyos alkatrészek, funkciók (kamerák száma, minősége, 5G-képesség stb.) kispórolásával megfizethető kategóriában, mondjuk ezer dollár környékén tartsa tablet-mobil hibridjét.

Konzumer tech

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.