Lazító beszélgetések év végére. Körkapcsolás az oktatástól az mesterséges intelligenciáig. Öt fontos vagy érdekes esemény hangos kommentje öt okos embertől.

Karácsony előtt hangzott fel huszonkilencedszer – idén utoljára – a "Köszöntjük a Bitport CIO Klub hangos kiadásának hallgatóit" üdvözlés. Évzáró podcastunkban az év néhány fontos eseményéről, témájáról beszélgettünk az adott terület szakértőivel, akiket telefonon értünk el.

És hogy mik is voltak ezek a témák? Nézzük sorban!

Ember és munkája

1. Távmunka, távoktatás, pandémia. Gazdag Ferencet, a Vezető Informatikus Szövetsége (VISZ) elnökségének tagját annak kapcsán hívtuk fel, hogy a VISZ némileg módosította az iskolák digitális oktatását támogató pályázatának kiírását. A módosításokat az tette szükségessé, hogy az elmúlt másfél-két évben alaposan átalakította életünket a pandémia: munka, tanulás és mindennapi élet egyaránt megváltozott, és új fogalmakkal gazdagodott. Az ember azonban nem tud olyan gyorsan változni, mint a körülmények. Mi marad velünk, és mi volt csak átmeneti jelensége az elmúlt időszaknak? Erről kérdezzük első két vendégünket.

2. Home office, pandémia, skillek. A diákok után megbeszéltük szüleik életét is. Ebben Kiss Márton, a Graphisoft Globális Ügyfélelégedettségért felelős igazgatója segített nekünk. Megkérdeztük tőle, hogy globális közegben legkönnyebb-e bevezetni az otthoni munkavégzést a hatékonyság csökkenése nélkül, és hogy fenntartható-e hosszabb távon ez a forma, vagy a hibrid munkavégzésé a jövő?

És a technológia...

3. Önvezetés. A Commsignia autóipari üzletfejlesztési vezetője, Patay Szabolcs is beszállt bő tíz percre körkapcsolásunkba. Ha valamiben, az önvezetésben ugyanis valóban komoly sikereket érnek el magyar fejlesztő cégek. Az ismert három startup, az aiMotive, a Commsignia és az NNG mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is van egy labor, amely nemzetközi piacra fejleszt intelligens megoldásokat. A Commsignia helyzete annyiban különleges, hogy nem csak a járművek, hanem környezet okosításán is dolgozik. Patay elmagyarázta nekünk, hogy jelenleg milyen önvezető koncepciók versenyeznek egymással, és azt is elmondta, hogy szerinte mi volt 2021. legnagyobb haladást jelentő technológia lépése az önvezetés terén.

4. IT-biztonság, Log4Shell. Így vagy úgy, de idén kiemelten sok szó esett a biztonságról. Az év aztán meg is koronázta egy óriási és globális kockázatokat jelentő hiba, a Log4Shell, amely a javás Log4j naplózó egy egyszerűen kihasználható sérülékenységét takarja. Nem is fordulhattunk volna illetékesebb szakértőhöz, hogy értékelje ezt a problémát, mint a Balabit-alapító Scheidler Balázshoz, aki maga is egy naplózó, a Syslog-ng révén vált világhírűvé. Scheidler Balázs ráadásul nem csak a naplózás, hanem az open source fejlesztés biztonsági kockázatát is megvilágítja.

5. Végül a jövő, azaz a mesterséges intelligencia. Erről a témáról Popovics Lászlóval beszélgettünk, aki most épp két munkahely között van. Ezen a területen kétségtelenül az egyik legbombasztikusabb hír, hogy a jelenleg legfejlettebbnek gondolt természetes nyelvi algoritmust, a kínai Wu Dao 2.0-t beíratták egyetemre. A híre annak idején Popovics hívta fel a figyelmünket, aki akkor még az OTP Bank Elosztott Rendszerek Fejlesztési Igazgatósága vezetőjeként épp egy mesterségesintelligencia-fejlesztési projekten dolgozott. Amellett, hogy elmagyarázta, miért volt olyan nagy durranás a Wu Dao, arról is beszél, hogy melyek azok a technológiai lépések, melyek még megoldásra várnak az általános mestersége intelligenciához.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Piaci hírek

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.