Beszámolónk második része a Bitport tizenkettedik alkalommal megrendezett CIO Hungary konferenciájáról, hogy együtt értékeljük az elmúlt időszak változásait és legjobb gyakorlatait.

A súlyos válságok pozitív hozadéka, hogy olyan lépéseket kényszerítenek ki, amelyeket máskor évek alatt sem feltétlenül lehet keresztülvinni. Egyes becslések szerint például 2020-ban egyetlen év alatt ötévnyi digitalizációs munkát végeztek el a vállalatok, amelyek mindenekelőtt virtualizálódtak: ma már inkább együttműködő dolgozók és informatikai-infokommunikációs eszközök hálózataként működnek, mint jól körülhatárolható fizikai entitásként. Másrészt rugalmasabbá váltak, hiszen 2020 éppen azt bizonyította, hogy bármikor bármi bekövetkezhet.

A gyors változások után természetesen az eredményeket is érdemes kiértékelni, stabilizálva a bevált gyakorlatokat és optimalizálva az ad hoc folyamatokat, hogy a végeredmény egy minden eddiginél versenyképesebb vállalat legyen. A Bitport 2021-es CIO Hungary konferenciáján, az ország legnagyobb szabású, IT-vezetőknek szóló kétnapos eseményén mi is erre az értékelésre helyeztük a hangsúlyt. Tizenkettedik alkalommal megrendezett, Tájkép csata után című eseményünkre a CIO Klub tagjai közül száznál is több nagyvállalati informatikai vezető fogadta el meghívásunkat.

Beszámolónk az első nap délelőtti programjáról »

A konferencia első napjának délutáni szekciójában is a változásokra koncentráltunk: a hibrid érában megváltozott kollaborációs és videokonferencia-igényekről Leveli András, az LSK Hungária termékfejlesztési igazgatója beszélt a már megszokott módon, a cég interaktív kijelzőjének társaságában. Ennek alapján a vállalatok nagy része már kijelölte a poszt-Covid időszak stratégiai irányait, ami szinte kivétel nélkül a megelőző és Covid alatti működés keverékét jelenti. Ami biztosan kijelenthető, hogy az otthoni munkára és a hatékony távoli együttműködésre alkalmazott interaktív vizuál-kollaborációs és videokonferencia-technológiák az életünk részei maradnak. A videós kollaborációs piac rendkívüli növekedésen és fejlődésen esett át az elmúlt időszakban, az LSK pedig bemutatta azokat az új fejlesztési irányokat, amelyek a felhasználók számának megsokszorozódásából következnek.

Az Inter-Computer Csoport rendszermérnöke, Sebestény Viktor segítségével a mainframe szerverekre tértünk át, amelyek mellett a mai napig komoly érvek szólnak. Az előadás bemutatta, hogy az IBM hogyan fejleszti folyamatosan a Power System családot, amelynek új, 10-es sorozata is számos újdonságot hozvonultat fel. Az előadásból a technológiai innováció részletei mellett az is kiderült, hogyan lehet leállás nélkül üzemeltetni Power szervereket a magas rendelkezésre állást megkövetelő környezetekben.

A 2020-as CIO Hungary konferencián mutatkozott be a magyar ügyfeleknek a német Relicense AG, a régió használtszofver-piacának egyik legnagyobb szereplője. Az idén a már Capefoxx néven futó társaság ismét képviseltette magát eseményünkön: ezúttal a vállalat nemzetközi értékesítési és marketingigazgatója, Michael Høegh Vilain mutatta be azokat a lehetőségeket, amelyek segíthetnek az ügyfeleknek csökkenteni és kiszámíthatóbbá tenni a Microsoft-termékek licencelését. Bár a szoftvercég folyamatos innovációja egyre újabb funkcionalitással ruházza fel a termékportfólió elemeit, ezekre a vásárlóknak nem minden esetben van szüksége – a valós igények azonosítása pedig kulcs lehet a költségek kordában tartásához, komoly megtakarítást ígérve a szállító standard árazásához képest.

A Delaware Hungary kereskedelmi igazgatója, Pintér Sándor és az általa idézett portugál felfedezők segítségével áteveztünk a Microsofttól az SAP HANA platformja felé, egész pontosan annak a kérdésnek a feltárására, hogy technológiai kérdésnek vagy üzleti modellváltásnak érdemes tekinteni az S/4 HANA-ra való költözést. A prezentáció az upgrade üzleti lehetőségeit emelte ki: a változásokra való egyre gyorsabb reakcióhoz, a jó döntésekhez meg kell érteni a kiváltó okokat, elemzeni kell a kockázatokat, meg kell jósolni a várható eseményeket, és szimulálni kell a különböző üzleti forgatókönyveket, az ehhez szükséges adatokat tároló ERP rendszer elemző részéhez azonban mindenképpen szükség van egy naprakész technológiai platformra.

A következő prezentációval az összetett SAP-licencelési feltételek is terítékre kerültek. Zsoldos Sándor, az IPR-Insights vezérigazgatója a gazdálkodó szervezetekben jelentősen túllicencelt felhasználókról beszélt, kitérve arra az aktuális problémára is, hogy a helyzetet tovább bonyolítják a szerep- és jogosultságkezeléssel összefüggő nehézségek, illetve a digitális hozzáférés is. Az előadásból kiderült, hogy milyen eszközökkel és módszerekkel lehet optimálisan kihasználni az SAP-szerződések minden részletét, beleértve mások mellett az árakat, a százalékos szabályokat, a speciális licenceket, a tranzakciókat vagy az üzleti objektumokat – ráadásul úgy, hogy ezen a gyártói audit se találjon fogást.

Egyre növekvő támadási felületek

A CIO Hungary első napját ezúttal a biztonsági panellel zártuk. Csizmazia-Darab István (IT-bizonsági szakértő, Sicontact) "Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány: durva incidensek a karanténos távmunka idején" címmel mutatta be a vírushelyzet a vírushelyzetben, vagyis azt, hogy mivel jártak az IT biztonság szemszögéből az elmúlt időszak korlátozásai, a minden lehetséges területen bevezetett home office, online oktatás és munka. A kiberbűnözők a világjárvány idején különösen nagy hatékonysággal célozták meg a különféle cégeket, vállalatokat és a kritikus fontosságú infrastruktúrát.

A Balasys részéről Dr. Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő az európai kiberfüggetlenségi törekvéseket mutatta be. Európa vezetői ezek szerint már egyértelműen felismerték, hogy mind a hardverek, mind a szoftverek, mind a digitális szolgáltatások területén függő helyzetben vannak az amerikai és ázsiai megoldásszállítóktól, a pandémia pedig inden eddiginél erősebben világított rá erre a kiberkitettségre. Az előadás során áttekinthettük a jelenlegi vitapontokat és a stratégiai megközelítést, kitérve az azokkal kapcsolatos műszaki megfontolásokra is.
 

Mozgóképes hangulatjelentés a konferenciáról


A vállalatok egyébként a járványtól függetlenül is hosszú évek óta digitalizációs lázban égnek, így egyre nagyobb felületet adnak az ipari kémekedésben utazó hekkereknek, akik nem szevednek hiányt a fejlett kémeszközökből. De hogyan lehet védekezni ezek ellen? Az idei biztonsági panelt záró kerekasztalnál Szalkai Gergely projekt- és IT-menedzsment tanácsadó moderálásával Szarvák Anikó IT-fejlesztési menedzser (OTP Bank Elosztott Rendszerek Fejlesztési Igazgatóság), Kovács Zoltán IT-biztonsági szakértő (ITBN/Cyber Intel Matrix) és Tichy-Rács Bálint informatikai igazgató (FGSZ Földgázszállító Zrt.) beszélget az ipari kémekről a digitalizált vállalatok világában, esti programunk fellépője pedig Litkai Gergely Karinthy-gyűrűs humorista lesz. Holnap Dr. Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatójának keynote előadásával és a második nap eseményeivel folytatjuk a 2021-es CIO Hungary konferenciát.

Piaci hírek

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.