Beszámolónk második része a Bitport tizenkettedik alkalommal megrendezett CIO Hungary konferenciájáról, hogy együtt értékeljük az elmúlt időszak változásait és legjobb gyakorlatait.

A súlyos válságok pozitív hozadéka, hogy olyan lépéseket kényszerítenek ki, amelyeket máskor évek alatt sem feltétlenül lehet keresztülvinni. Egyes becslések szerint például 2020-ban egyetlen év alatt ötévnyi digitalizációs munkát végeztek el a vállalatok, amelyek mindenekelőtt virtualizálódtak: ma már inkább együttműködő dolgozók és informatikai-infokommunikációs eszközök hálózataként működnek, mint jól körülhatárolható fizikai entitásként. Másrészt rugalmasabbá váltak, hiszen 2020 éppen azt bizonyította, hogy bármikor bármi bekövetkezhet.

A gyors változások után természetesen az eredményeket is érdemes kiértékelni, stabilizálva a bevált gyakorlatokat és optimalizálva az ad hoc folyamatokat, hogy a végeredmény egy minden eddiginél versenyképesebb vállalat legyen. A Bitport 2021-es CIO Hungary konferenciáján, az ország legnagyobb szabású, IT-vezetőknek szóló kétnapos eseményén mi is erre az értékelésre helyeztük a hangsúlyt. Tizenkettedik alkalommal megrendezett, Tájkép csata után című eseményünkre a CIO Klub tagjai közül száznál is több nagyvállalati informatikai vezető fogadta el meghívásunkat.

Beszámolónk az első nap délelőtti programjáról »

A konferencia első napjának délutáni szekciójában is a változásokra koncentráltunk: a hibrid érában megváltozott kollaborációs és videokonferencia-igényekről Leveli András, az LSK Hungária termékfejlesztési igazgatója beszélt a már megszokott módon, a cég interaktív kijelzőjének társaságában. Ennek alapján a vállalatok nagy része már kijelölte a poszt-Covid időszak stratégiai irányait, ami szinte kivétel nélkül a megelőző és Covid alatti működés keverékét jelenti. Ami biztosan kijelenthető, hogy az otthoni munkára és a hatékony távoli együttműködésre alkalmazott interaktív vizuál-kollaborációs és videokonferencia-technológiák az életünk részei maradnak. A videós kollaborációs piac rendkívüli növekedésen és fejlődésen esett át az elmúlt időszakban, az LSK pedig bemutatta azokat az új fejlesztési irányokat, amelyek a felhasználók számának megsokszorozódásából következnek.

Az Inter-Computer Csoport rendszermérnöke, Sebestény Viktor segítségével a mainframe szerverekre tértünk át, amelyek mellett a mai napig komoly érvek szólnak. Az előadás bemutatta, hogy az IBM hogyan fejleszti folyamatosan a Power System családot, amelynek új, 10-es sorozata is számos újdonságot hozvonultat fel. Az előadásból a technológiai innováció részletei mellett az is kiderült, hogyan lehet leállás nélkül üzemeltetni Power szervereket a magas rendelkezésre állást megkövetelő környezetekben.

A 2020-as CIO Hungary konferencián mutatkozott be a magyar ügyfeleknek a német Relicense AG, a régió használtszofver-piacának egyik legnagyobb szereplője. Az idén a már Capefoxx néven futó társaság ismét képviseltette magát eseményünkön: ezúttal a vállalat nemzetközi értékesítési és marketingigazgatója, Michael Høegh Vilain mutatta be azokat a lehetőségeket, amelyek segíthetnek az ügyfeleknek csökkenteni és kiszámíthatóbbá tenni a Microsoft-termékek licencelését. Bár a szoftvercég folyamatos innovációja egyre újabb funkcionalitással ruházza fel a termékportfólió elemeit, ezekre a vásárlóknak nem minden esetben van szüksége – a valós igények azonosítása pedig kulcs lehet a költségek kordában tartásához, komoly megtakarítást ígérve a szállító standard árazásához képest.

A Delaware Hungary kereskedelmi igazgatója, Pintér Sándor és az általa idézett portugál felfedezők segítségével áteveztünk a Microsofttól az SAP HANA platformja felé, egész pontosan annak a kérdésnek a feltárására, hogy technológiai kérdésnek vagy üzleti modellváltásnak érdemes tekinteni az S/4 HANA-ra való költözést. A prezentáció az upgrade üzleti lehetőségeit emelte ki: a változásokra való egyre gyorsabb reakcióhoz, a jó döntésekhez meg kell érteni a kiváltó okokat, elemzeni kell a kockázatokat, meg kell jósolni a várható eseményeket, és szimulálni kell a különböző üzleti forgatókönyveket, az ehhez szükséges adatokat tároló ERP rendszer elemző részéhez azonban mindenképpen szükség van egy naprakész technológiai platformra.

A következő prezentációval az összetett SAP-licencelési feltételek is terítékre kerültek. Zsoldos Sándor, az IPR-Insights vezérigazgatója a gazdálkodó szervezetekben jelentősen túllicencelt felhasználókról beszélt, kitérve arra az aktuális problémára is, hogy a helyzetet tovább bonyolítják a szerep- és jogosultságkezeléssel összefüggő nehézségek, illetve a digitális hozzáférés is. Az előadásból kiderült, hogy milyen eszközökkel és módszerekkel lehet optimálisan kihasználni az SAP-szerződések minden részletét, beleértve mások mellett az árakat, a százalékos szabályokat, a speciális licenceket, a tranzakciókat vagy az üzleti objektumokat – ráadásul úgy, hogy ezen a gyártói audit se találjon fogást.

Egyre növekvő támadási felületek

A CIO Hungary első napját ezúttal a biztonsági panellel zártuk. Csizmazia-Darab István (IT-bizonsági szakértő, Sicontact) "Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány: durva incidensek a karanténos távmunka idején" címmel mutatta be a vírushelyzet a vírushelyzetben, vagyis azt, hogy mivel jártak az IT biztonság szemszögéből az elmúlt időszak korlátozásai, a minden lehetséges területen bevezetett home office, online oktatás és munka. A kiberbűnözők a világjárvány idején különösen nagy hatékonysággal célozták meg a különféle cégeket, vállalatokat és a kritikus fontosságú infrastruktúrát.

A Balasys részéről Dr. Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő az európai kiberfüggetlenségi törekvéseket mutatta be. Európa vezetői ezek szerint már egyértelműen felismerték, hogy mind a hardverek, mind a szoftverek, mind a digitális szolgáltatások területén függő helyzetben vannak az amerikai és ázsiai megoldásszállítóktól, a pandémia pedig inden eddiginél erősebben világított rá erre a kiberkitettségre. Az előadás során áttekinthettük a jelenlegi vitapontokat és a stratégiai megközelítést, kitérve az azokkal kapcsolatos műszaki megfontolásokra is.
 

Mozgóképes hangulatjelentés a konferenciáról


A vállalatok egyébként a járványtól függetlenül is hosszú évek óta digitalizációs lázban égnek, így egyre nagyobb felületet adnak az ipari kémekedésben utazó hekkereknek, akik nem szevednek hiányt a fejlett kémeszközökből. De hogyan lehet védekezni ezek ellen? Az idei biztonsági panelt záró kerekasztalnál Szalkai Gergely projekt- és IT-menedzsment tanácsadó moderálásával Szarvák Anikó IT-fejlesztési menedzser (OTP Bank Elosztott Rendszerek Fejlesztési Igazgatóság), Kovács Zoltán IT-biztonsági szakértő (ITBN/Cyber Intel Matrix) és Tichy-Rács Bálint informatikai igazgató (FGSZ Földgázszállító Zrt.) beszélget az ipari kémekről a digitalizált vállalatok világában, esti programunk fellépője pedig Litkai Gergely Karinthy-gyűrűs humorista lesz. Holnap Dr. Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatójának keynote előadásával és a második nap eseményeivel folytatjuk a 2021-es CIO Hungary konferenciát.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.