Beszámolónk második része a tizenötödik CIO Hungary konferenciájáról, ahol ezúttal az emberi tényezőre koncentráltunk az elmúlt időszak változásainak és legjobb gyakorlatainak értékelésében.

Négy előadással és egy újabb kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a tizenötödik CIO Hungary konferencia első napjának délelőtti szekciója, ahol ebben az évben is közel 200 regisztrált vendéget, köztük pedig 130 informatikai döntéshozót üdvözölhettünk. Beszámolónk első része itt olvasható a hazai informatikai vezetők legnagyobb szabású, kétnapos szakmai eseményéről, melynek keynote előadásában ezúttal Steigervald Krisztián generációkutató mutatta be a digitális nemzedéket. Rendezvényünk idei fő kérdéskörének ugyanis azokat a kihívásokat választottuk, amelyeket az egyre gyorsabban változó világ egymástól is gyorsan távolódó generációira támaszkodva kell megoldaniuk a vállalati IT-vezetőknek.

A szünet után a META-INF társügyvezetője, Gáspár Attila segítségével az IT-szolgáltatásmenedzsment (ITSM) irányába kanyarodtunk. Annak hagyományos eszközei ugyanis nem teljesítik be többé a küldetésüket: az új generációs megoldásoktól ma már mindenki azt várja, hogy ne csak folyamatokat, hanem üzleti célokat is támogassanak, ezen keresztül pedig valódi értéket teremtsenek. Az előadás során kiderült, hogyan lehet a szolgáltatásmenedzsmentből ügyfélélmény, és így az ITSM-ből is inkább profittermelő eszköz, mint költséghely. A META-INF tavasszal országos kutatásban vizsgálta meg az ITSM csapatok produktivitását, és ennek eredményét is megismerhettük a mostani prezentációban.

Az IT az üzleti stratégia fő mozgatórugója

Ezután rendhagyó beszélgetés következett a délelőtti programban: a BetterMore YouTube-on futó HR Talkshow-ja jelentkezett élőben a CIO Hungary színpadáról a contracting világában tapasztalható prekoncepciókról. Ezzel kapcsolatban Mucsi Krisztián (IT-vezető, PwC), Krivánik Gábor (alapító-ügyvezető, BetterMore Consulting) és a beszélgetést vezető Zelei Bogáta (head of recruitment, BetterMore Consulting) tárgyalták meg, hogy van-e olyan toborzó, aki megérti, hogy milyen pozícióra keresünk munkatársat, létezik-e olyan recruitment cég, amelyik releváns piaci információkat nyújt az IT vezetőknek, és milyen helyzetekben előnyösebb a contracting vagy a közvetítés az IT munkaerő viszonylatában.
 


Veréb Elemér, a Dynatrace regionális vezetőjének témája az obszervabilitás volt, ami az IT-rendszerek növekvő komplexitása miatt felváltotta a hagyományos monitoringot. Az előadásból megtudtuk, hogyan lehet visszaszerezni a kontrollt a digitális működés felett az automatizációval és MI-vel, biztosítva a zökkenőmentes operációt és javítva az ügyfélélményt is. A fejlesztők és a modern platformok kapcsolatáról szólva Szentiványi Gábor, az ULX ügyvezető igazgatója beszélt róla, hogyan lehet egyszerűsíteni azokat a folyamatokat, amelyekben sokszor küzdenek túl nagy alkalmazásfejlesztői csapatok a kijelölt határidőkkel, moiközben meg kellene ismerniük a fejlesztési környezeteket, platformokat is.

Az IT világában mindig a biztonság és a hatékonyság a legfontosabb, de ahogy ma már többször is elhangzott, ebben az emberek is kulcsfontosságúak, és a projektek sikere a belső csapat felkészültségétől és együttműködésétől is függ. Czakó Ádám, a HPE kiemeltügyfél-menedzserének témája az IT-stratégiai és üzleti célok megvalósítása volt szolgáltatott (as-a-service) megoldásokkal, amelyek gyors és rugalmas válaszokat nyújtanak a vállalati kihívásokra, támogatva a belső erőforrások kiaknázását és minimalizálva a projektek kockázatait. Ez a megközelítés lehetővé teszi az IT szerepének átalakítását, hogy az üzlet támogatójává váljon, és segítsen lépést tartani a gyorsan változó piaci környezettel.

Tovább beszámolónk harmadik részére az délutáni szekcióval »

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.