Vagy inkább a digitalizáció harcáról van szó a generációkért? Beszámolónk harmadik része a tizenötödik CIO Hungary konferencia első napjáról, ahol ezúttal az emberi tényezőre koncentráltunk.

Eljutottunk a tizenötödik CIO Hungary konferencia első napjának délutáni szekciójáig, ahol tovább folytattuk az IT-biztonság egyik alaptételének kiszélesítését. Bár ezen a területen régi igazság, hogy mindig az ember a leggyengébb láncszem, idei kétnapos tavaszi rendezvényünkön is igazolódott, hogy az axióma ma már a teljes vállalati informatikára kiterjeszthető. Beszámolónk első része itt olvasható a hazai informatikai vezetők legnagyobb szabású, kétnapos szakmai eseményéről, a délelőtti szekció második részéről pedig itt olvasható rövid összefoglalónk. Az ebédszünetet követően újabb négy előadáson vehettek részt meghívott vendégeink, amelyek különféle szempontok szerint ugyanehhez a témához kapcsolódtak.

Az LSK Hungária termékfejlesztési igazgatója, Leveli András szerint természetes folyamat, hogy a Z generáció képviselői egyre nagyobb arányban jelennek meg a munkaerőpiacon. A "zoomerek" első képviselői, a 1995-ben születettek már 2013-ban megkezdték aktív pályafutásukat, azóta pedig közel 16 százalékkal növekedett részarányuk a foglalkoztatottak körében. Az előadásból többek között arra is választ kaphattunk az LSK gyakorlatának bemutatásán keresztül, hogy előretörésük gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a digitalizációt, vagy a megfelelően alkalmazott fejlesztési módszertanokkal érdemes csökkentheteni a generációs különbségeket.

Előzés gyorsabb alkalmazásfejlesztéssel

Adjunk vasat a mesterséges intelligencia alá! címmel Rab Gergely (Senior Systems Engineer, Dell Technologies) a mesterségesintelligencia-megoldások infrastrukturális követelményeiről beszélt a proof-of-concept megalkotásától a fejlesztésen át az éles kódig. A nagy nyelvi modellek jellemzőinek ismertetésén és a a Dell generatív MI-megoldásain túl egy felhasználási esettel is megismerkedhettünk egy automatizált contact center kapcsán. Ezt követően pedig közvetlenül is visszatértünk az alkalmazásfejlesztéshez, rgészen pontosan a low-code/no-code megközeltésekhez. Bács Zoltán, az ArtofInfo ügyvezető igazgatójának prezentációja ugyanis abba engedett bepillantást, hogy miért került előtérbe az utóbbi időkben ez a megközelítés.

A mendix.com-partner ArtOfInfo vitaindítónak is szánt előadása mások mellett olyan kérdéseket boncolgatott, mint hogy valóban annyival hatékonyabb-e a dolog, amennyire a gyártók annak hirdetik, ki tud ilyen eszközöket használni, és egyáltalán kinek nyújtanak versenyelőnyt. Kiderült, hogy használhatók-e komplex, nagyvállalati alkalmazások fejlesztésére, és mire kell felkészülniük az informatikai/fejlesztési vezetőknek a szerepek átalakulásával a hagyományos fejlesztéshez képest. A csapatok eredményessége és az informatikai rendszerek működése egyébként jobban hajaz egymásra, mint elsőre gondolhatnánk, amire Hirsch Gábor, a Thales Group Adria régióért és Magyarországért felelős kereskedelmi vezetőja világított rá.
 


Patrick Lencioni 2002-ben publikálta könyvét a csapatok öt legfontosabb hibájáról, ami gátolja vagy ellehetetleníti az együttműködést. Az előadás arra próbált választ adni, hogy ez az elméleti keret mennyire adaptálható erre a területre, vagyis Lencioni modellje milyen módon alkalmazható az IT-rendszereket érintő működési hibákkal kapcsolatban. A délutáni menetet ezt követően újabb kávészünetel vágtuk ketté, de az esti programok előtt még várt ránk néhány érdekes prezentáció és kerekasztal-beszélgetés, sőt a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének közgyűlésére is sor került az mVISZ-tagvállalatok képviselőivel – ezek összefoglalásával beszámolónk következő részében jelentkezünk.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.