A 4iG idén márciusban jelentette be vételi szándékát a román RCS & RDS csoport magyarországi érdekeltségeinek megvásárlására. A cég átvilágítását követően a felek most kötötték meg a végleges megállapodást.

Lezárult a DIGI márciusban indított átvilágítása és szerződéskötési folyamata, melynek eredményeként végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsdén.

230 milliárdos üzlet

Az ügylet értéke 625 millió euró, azaz nagyjából 230 milliárd forint. Ugyan a tranzakció véglegesítéséhez még szükség van az ilyenkor kötelező hatósági eljárások lefolytatására, de a 4iG-nél láthatóan nem tartanak sem annak elhúzódásától, sem egy esetleges elutasító határozattól, mivel a tájékoztatás szerint az ügyletet már jövő januárban lezárnák.

Az utóbbi években rakétaszerű növekedésnek örvendő cégcsoport saját közlése alapján a tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

A DIGI hazai érdekeltéseinek megszerzésével a 4iG tulajdonába kerül a magyar vezetékes hang, internet és televíziós piac egyik meghatározó szereplője. A médiavállalat saját gyártású televíziós csatornákkal is rendelkezik, sportadói mellett további négy tematikus csatornával van jelen a televíziós műsorszolgáltatók között. A DIGI 2019 tavaszától mobil telekommunikációs szolgáltatást is biztosít Magyarországon. Jelenleg 2300 saját tulajdonú bázisállomással rendelkezik, amelynek köszönhetően a lakosság több mint 90 százalékának biztosít kültéri mobillefedettséget.

Az országszerte több mint 1,1 millió előfizetőt kiszolgáló DIGI Csoport magyarországi alkalmazottainak száma meghaladja a 3000 főt. Az elmúlt évben a médiakonszern itteni érdekeltségeinek konszolidált árbevétele 70 milliárd forint volt, korrigált EBITDA-ja pedig elérte a 19 milliárd forintot. 

Épül a nemzeti infrastruktúra-szolgáltató

A mostani felvásárlás fontos lépésnek minősítik az állami és magántőke egyesítésével létrejövő nemzeti távközlési és telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató vállalat létrehozásában, melynek platformtársasága az Antenna Hungária lesz. A 4iG az állammal kötött stratégiai megállapodása értelmében az Antenna Hungária Zrt.-be apportálja majd telekommunikációs érdekeltségeit, mellyel a 4iG többségi tulajdont szerez a vállalatban.

A fúzió eredményeként új regionális távközlési holdingvállalat jön majd létre, amelynek hazai érdekeltségei (Antenna Hungária, DIGI, Invitel, Invitech, AH Net) a nyugat-balkáni régióban folyamatban lévő akvizícióknak köszönhetően, további távközlési vállalatokkal egészülhetnek ki  – áll a 4iG közleményében.

Közösség & HR

355 milliárd dollárt költ fejlesztésre a Samsung

A dél-koreai vállalat öt év alatt tervezi a hatalmas összeg elköltését, amelynek két fókuszpontja a csipgyártás és a biofarmácia.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.