Ő maga nem szállt be a buliba, és nem hiszi, hogy a majmokat ábrázoló, drágán eladott digitális képektől lesz jobb hely a világ.

A Microsoft alapítója rendszeresen vitába száll a blokklánc-technológia bizonyos alkalmazásaival kapcsolatban, így többször is határozott véleményt fogalmazott meg a kriptovaluták életképességéről vagy a bitcoinbányászat pusztító környezeti hatásairól. A hét elején most újra kipécézte az ilyen típusú digitális eszközöket, köztük a nem helyettesíthető tokenekkel (NFT), amelyekről szólva a TechCrunch által szervezett egyik eseményen elmondta, hogy azok működése szerinte a "nagyobb bolond elméleten" alapulnak. Ez a közgazdasági fogalom a felkapott és túlárazott eszközök adás-vételére utal, amelyek csak csekély vagy egyáltalán semmilyen saját értékkel nem rendelkeznek, de a "bolondok" egyre drágábban vásárolják fel azokat abban a reményben, hogy annál is magasabb áron tudják majd továbbadni a "még nagyobb bolondoknak".

A kommentárok kiemelik, hogy Gates sok fektetett a digitális bankokba és pénzügyi szolgáltatásokba, de ezeket a keddi eseményen szembeállította a kriptobiznisszel, több százszor hatékonyabbnak nevezte őket a digitális valutáknál. A világ aktuálisan negyedik leggazdagabb embere még ironizált is egyet a Bored Ape Yacht Club nevű NFT-gyűjteményére utalva, megállapítva, hogy a majmokról készült, drágán eladott digitális képek nyilván hatalmasat fognak lendíteni a világon. Eközben az új piac éppen szabadesésben zuhan, ide értve fiat pénzekhez kötött árfolyamúa stablecoinokat is, szerinte azonban mindez csak az olyan befektetőket nem hatja meg, akik amúgy is szépen ki vannak tömve.

A kisebb befektetők ugyanis már komoly veszteségeket könyvelhettek el. Gates már tavaly, a piac összeomlása előtt is azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy olyan embereket terelnek bele ezekbe a mániákba, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak az ilyesmit: "az általános véleményem az lenne, hogy ha kevesebb pénzed van, mint Elon Musknak, akkor valószínűleg vigyáznod kell velük." A techmilliárdos most újra világgossá tette, hogy a maga részéről nem szállt be a kriptobizniszbe sem rövid, sem hosszú távú befektetésekkel: "hozzászoktam az eszközosztályokhoz, például egy farmhoz, ahol termelnek, vagy egy céghez, ahol termékeket gyártanak." A kriptovilág egén gyülekező viharfelhőkkkel legutóbb ebben az összeállításunkban foglalkoztunk, a tágabb értelemben vett web3-as ökoszisztéma kockázatairól pedig itt írtunk részletesebben.

Piaci hírek

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.