Ő maga nem szállt be a buliba, és nem hiszi, hogy a majmokat ábrázoló, drágán eladott digitális képektől lesz jobb hely a világ.

A Microsoft alapítója rendszeresen vitába száll a blokklánc-technológia bizonyos alkalmazásaival kapcsolatban, így többször is határozott véleményt fogalmazott meg a kriptovaluták életképességéről vagy a bitcoinbányászat pusztító környezeti hatásairól. A hét elején most újra kipécézte az ilyen típusú digitális eszközöket, köztük a nem helyettesíthető tokenekkel (NFT), amelyekről szólva a TechCrunch által szervezett egyik eseményen elmondta, hogy azok működése szerinte a "nagyobb bolond elméleten" alapulnak. Ez a közgazdasági fogalom a felkapott és túlárazott eszközök adás-vételére utal, amelyek csak csekély vagy egyáltalán semmilyen saját értékkel nem rendelkeznek, de a "bolondok" egyre drágábban vásárolják fel azokat abban a reményben, hogy annál is magasabb áron tudják majd továbbadni a "még nagyobb bolondoknak".

A kommentárok kiemelik, hogy Gates sok fektetett a digitális bankokba és pénzügyi szolgáltatásokba, de ezeket a keddi eseményen szembeállította a kriptobiznisszel, több százszor hatékonyabbnak nevezte őket a digitális valutáknál. A világ aktuálisan negyedik leggazdagabb embere még ironizált is egyet a Bored Ape Yacht Club nevű NFT-gyűjteményére utalva, megállapítva, hogy a majmokról készült, drágán eladott digitális képek nyilván hatalmasat fognak lendíteni a világon. Eközben az új piac éppen szabadesésben zuhan, ide értve fiat pénzekhez kötött árfolyamúa stablecoinokat is, szerinte azonban mindez csak az olyan befektetőket nem hatja meg, akik amúgy is szépen ki vannak tömve.

A kisebb befektetők ugyanis már komoly veszteségeket könyvelhettek el. Gates már tavaly, a piac összeomlása előtt is azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy olyan embereket terelnek bele ezekbe a mániákba, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak az ilyesmit: "az általános véleményem az lenne, hogy ha kevesebb pénzed van, mint Elon Musknak, akkor valószínűleg vigyáznod kell velük." A techmilliárdos most újra világgossá tette, hogy a maga részéről nem szállt be a kriptobizniszbe sem rövid, sem hosszú távú befektetésekkel: "hozzászoktam az eszközosztályokhoz, például egy farmhoz, ahol termelnek, vagy egy céghez, ahol termékeket gyártanak." A kriptovilág egén gyülekező viharfelhőkkkel legutóbb ebben az összeállításunkban foglalkoztunk, a tágabb értelemben vett web3-as ökoszisztéma kockázatairól pedig itt írtunk részletesebben.

Piaci hírek

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.