A két legmilliárdosabb milliárdos több fronton is összezördült már a világjárványtól a klímaváltozáson át a kriptovalutákig vagy az űriparig.

Bill Gates és Elon Musk a Bloomberg Billionaires Index aktuális adatai alapján 213, illetve 123 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, ezzel a világ első és negyedik leggazdagabb emberéről, illetve első és harmadik leggazdagabb technológiai vállalkozójáról beszélünk. Ettől fügetlenül a kapcsolatuk gyakran korlátozódik a tévéfelvételeken vagy a Twitteren folytatott üzengetésre, és bár a nyilvános összetűzéseiket nem mindig lehet komolyan venni, a jelek szerint úgy tűnik, alapvetően nem értenek egyet sem a járványok vagy a klímaváltozás elleni küzdelem, sem az elektromobilitás, a kriptobiznisz vagy az űrutazás jelentőségének a kérdéseiben.

A Business Insider kedden egy olyan összeállítással lépett be az uborkaszezonba, amelyben a kezdetektől sorra vette ezeket a konfliktusokat, kezdve a pandémia 2020-as kirobbanásával. Akkoriban Gates több száz millió dollárt ígért a vírus elleni küzdelemre, míg Musk lélegeztetőgépek beszerzésén és gyártásán dolgozott, sőt a CureVac nevű német biotechnológiai céggel is együttműködött a vakcinagyártást segítő eszközök előállításban. Musk ezzel együtt gyakran kicsinyelte a járvány súlyosságát, és nem csak a kormányzati adatokat vagy intézkedéseket kritizálta, de időnként be is állt a nem bizonyított vagy bizonyítottan hamis állítások mögé.

Az első lövést tehát Bill Gates adta le, aki a CNBC egyik műsorában Musk felháborító megjegyzéseiről beszélt, és reményét fejezte ki, hogy a Tesla vezérigazgatója nem fog még gyakrabban olyan területekre tévedni, amelyekhez speciel nem ért semmit. A válaszcsapás rögtön meg is érkezett a legvalószínűbb irányból, Musk Twitter-fiókjából, ahol a szerző mindenkit biztosított róla, hogy alaptalanok az ő és Gates szerelmi viszonyáról szóló találgatások. Később Musk a The New York Timesnak arról is beszélt, hogy a Microsoft alapítója őt nevezi foglamatlannak, miközben annak a CureVac-nek gyárt berendezéseket, amelyiknek pont Gates az egyik befektetője.

Gazdagok és/vagy környezetvédők

Innentől felgyorsultak az események, és következett a Tesla tevékenységének hatása a globális károsanyag-kibocsátásra: Gates egy másik interjúban elismerte, hogy a társaság felpörgette az innovációt és az elektromobilitás terjedését, de azt is hozzátette, hogy ő a maga részéről másféle elektromos autót vásárolt, bizonyos járműtípusok esetében pedig indokolatlannak nevezte az elektromos hajtás fejlesztését. A másik oldalon erre kiderült, hogy a Gatesszel folytatott beszélgetések mindig csalódást keltőek, az elektromobilitásról pedig semmit sem tud. Idén júniusban aztán a Microsoft-milliárdos azt is kijelentette, hog ő maga mindenki másnál többet tesz a klímakatasztrófa ellen, tekintve hogy számtalan vállakozást támogat, az elektromos autózás viszont a probléma kis szeletét jelenti. Musk erre már csak egy virtuális sóhajtással válaszolt (hol máshol, mint a Twitteren).

Nem meglepő, hogy a témák között felmerült az űrutazás vagy a Mars kolonizálása is. Ezért Gates természetesen nincs oda, szerinte a dolog nem jelent megoldást semmire, ellenben itt a Földön is rengeteg megoldatlan feladatunk van, például az emberiség beoltása a pusztító betegségekkel szemben. Aztán ott vannak a kriptovaluták, amelyeket nem tart sem környezetbarátnak, sem jó befektetésnek, legalábbis ha valakinek nincs annyi pénze, mint a Teslának és Elon Musknak. Utóbbi viszont azzal próbálta meg nevetségessé tenni Gatest, hogy a különféle Gates-mémek között azt a beszélgetésüket is nyilvánosságra hozta, amely szerint a másik aktívan shortolja a Tesla részvényeit: szerinte ilyet nyilván nem tenne senki, aki komolyan veszi a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Részletek és (valószínűleg) folytatás a Business Insideren »

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.