A kriptovilág tavaly tőzsdére vitt üdvöskéje brutális leépítésre készül. Az év elején még a létszám másfélszeresére duzzasztása szerepelt a menedzsment terveiben.

Egy év alatt elvesztette értékének közel háromnegyedét, így brutális leépítésekre kényszerül a kriptuvaluta-világ egyik legstabilabbnak tűnő vállalata, a Coinbase. A mintegy ötezer teljes munkaidős alkalmazottból kb. 1100-nak kell új munkahely után néznie, számolta ki a CNBC.

A vezérigazgató, Brian Armstrong többek között a recesszió esetleges elhúzódásával és a vállalat korábbi túl gyors növekedésével is magyarázta az intézkedést. A dolgozóknak írt levelében, amit később a vállalati blogban is közzétettek, arról írt, hogy ismét egy "kriptotél" beköszöntére számít. A korábbi hasonló időszakok pedig azt mutatják, hogy ilyenkor a kereskedési aktivitás jelentősen visszaesik.

Az év elején még 2000 új munkahelyről álmodtak

Az elmúlt hat hónap megmutatta, hogy egy kriptovállalat irányításához igencsak agilis vezetői attitűdökre van szükség. A vállalat ugyanis az év elején még azt tervezte, hogy kétezer embert vesz fel többek között új termékek fejlesztéséhez és piacra dobásához.

Májusra azonban megfordult a széljárás, és L. J. Brock embermenedzser (Chief People Officer) bejelentette az átmeneti létszámstopot, majd két hét múlva már arról írt, hogy határozatlan ideig marad a felvételi tilalom.

A vezérigazgató már idézett levelében nem kertelt: túl magasak a személyi költségek. "Túl sok embert vettünk fel", írta. Ezzel akár arra is utalhatott, hogy a Coinbase lejtmenete nem a Terraform Labs tokenjeinek májusi bedőlésével kezdődött. A lefelé tartó trend a tavaly novemberi csúcs óta folyamatos: ahhoz képest 85 százalékkal ér kevesebbet a vállalat. Mint a CNBC felhívja a figyelmet, papírjai, melyekkel tavaly áprilisi óta kereskednek a Nasdaqon, jóval nagyobbat zuhantak, mint a bitcoin.

Minthogy a vállalat egyetlen bevételi forrása a tranzakciós díj, erősen függ a kriptovaluta-piac pörgésétől. És mivel ott most a félelem és reszketés uralkodik, a bevételei is zsugorodnak. Idén az első negyedévben a forgalom éves összevetésben 27 százalékkal csökkent, miközben a cég elvesztette ügyfelei közel ötödét. A múlt évet 11,4 millió ügyféllel zárta, míg idén az első negyedévben már csak 9,2 millióan használták a kriptotőzsde platformot.

Nem finomkodtak a kirugásokkal

A vállalat keményen lépett: a levélben értesített alkalmazottak abból is kikövetkeztethették, hogy megszűnt az állásuk, hogy a hivatalos céges értesítést a személyes mailcímükre kapták. A munkáltató ugyanis biztonsági okokból már csak az után értesítette az érintetteket, amikor megszüntette a hozzáférésüket a vállalati rendszerekhez.

A Coinbase azt ígérte, hogy segít az elbocsátottaknak új munkahelyet találni, például a Coinbase kockázati befektetési cége, a Coinbase Ventures portfóliójába tartozó vállalatoknál (a portfólió többségét korai szakaszukban járó kriptovaluta- és blockchain-startupok alkotják). Az elküldöttek zömének ez talán felküdne is. Emilie Choi elnök – aki egyben a vállalat COO-ja is –, azt nyilatkozta ugyanis, hogy elsősorban a kísérleti projekteken dolgozókat küldik el.

Persze nem biztos, hogy az elhelyezkedés egyszerű lesz. A befektetők ugyanis manapság mintha óvatosabban csorgatnák a pénzt az innovatív(nak tűnő) cégekhez. Emiatt a startupok is leépítésbe kezdtek. Mint arról a közelmúltban írtunk, a Layoffs.fyi adatai szerint április-május hónapban a technológiai startupok kb. 20 ezer embert küldtek el világszerte.

A biztonsági és megfelelőségi területeket viszont nem érinti sem a leépítés, sem a létszámstop. A menedzsment utóbbi területeket továbbra is erősíteni akarja. Aggodalomra pedig nincs ok, mert a vállalatnak 6 milliárd dollár készpénztartalék áll rendelkezésére, mondta Choi.

De hogy mindenki így gondolja-e a vállalatnál, az kérdéses. A dolgozók alig egy hete egy petícióban követelték bizonyos vezetők, köztük Choi eltávolítását a cégtől. Brian Armstrong vezérigazgatónak erre csak annyi volt a válasza, hogy aki nem hisz a cégben, menjen máshová dolgozni.

A menedzsment a befektetőit pedig azzal igyekszik megnyugtati, hogy a Coinbase ugyanolyan perspektivikus befektetés, mint a Tesla vagy az Amazon. Kezdetben hektikusan alakul az árfolyama, de aztán elkezd majd nőni, és csak nő, és nő, és nő. Rendületlenül.

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.