A kriptovilág tavaly tőzsdére vitt üdvöskéje brutális leépítésre készül. Az év elején még a létszám másfélszeresére duzzasztása szerepelt a menedzsment terveiben.

Egy év alatt elvesztette értékének közel háromnegyedét, így brutális leépítésekre kényszerül a kriptuvaluta-világ egyik legstabilabbnak tűnő vállalata, a Coinbase. A mintegy ötezer teljes munkaidős alkalmazottból kb. 1100-nak kell új munkahely után néznie, számolta ki a CNBC.

A vezérigazgató, Brian Armstrong többek között a recesszió esetleges elhúzódásával és a vállalat korábbi túl gyors növekedésével is magyarázta az intézkedést. A dolgozóknak írt levelében, amit később a vállalati blogban is közzétettek, arról írt, hogy ismét egy "kriptotél" beköszöntére számít. A korábbi hasonló időszakok pedig azt mutatják, hogy ilyenkor a kereskedési aktivitás jelentősen visszaesik.

Az év elején még 2000 új munkahelyről álmodtak

Az elmúlt hat hónap megmutatta, hogy egy kriptovállalat irányításához igencsak agilis vezetői attitűdökre van szükség. A vállalat ugyanis az év elején még azt tervezte, hogy kétezer embert vesz fel többek között új termékek fejlesztéséhez és piacra dobásához.

Májusra azonban megfordult a széljárás, és L. J. Brock embermenedzser (Chief People Officer) bejelentette az átmeneti létszámstopot, majd két hét múlva már arról írt, hogy határozatlan ideig marad a felvételi tilalom.

A vezérigazgató már idézett levelében nem kertelt: túl magasak a személyi költségek. "Túl sok embert vettünk fel", írta. Ezzel akár arra is utalhatott, hogy a Coinbase lejtmenete nem a Terraform Labs tokenjeinek májusi bedőlésével kezdődött. A lefelé tartó trend a tavaly novemberi csúcs óta folyamatos: ahhoz képest 85 százalékkal ér kevesebbet a vállalat. Mint a CNBC felhívja a figyelmet, papírjai, melyekkel tavaly áprilisi óta kereskednek a Nasdaqon, jóval nagyobbat zuhantak, mint a bitcoin.

Minthogy a vállalat egyetlen bevételi forrása a tranzakciós díj, erősen függ a kriptovaluta-piac pörgésétől. És mivel ott most a félelem és reszketés uralkodik, a bevételei is zsugorodnak. Idén az első negyedévben a forgalom éves összevetésben 27 százalékkal csökkent, miközben a cég elvesztette ügyfelei közel ötödét. A múlt évet 11,4 millió ügyféllel zárta, míg idén az első negyedévben már csak 9,2 millióan használták a kriptotőzsde platformot.

Nem finomkodtak a kirugásokkal

A vállalat keményen lépett: a levélben értesített alkalmazottak abból is kikövetkeztethették, hogy megszűnt az állásuk, hogy a hivatalos céges értesítést a személyes mailcímükre kapták. A munkáltató ugyanis biztonsági okokból már csak az után értesítette az érintetteket, amikor megszüntette a hozzáférésüket a vállalati rendszerekhez.

A Coinbase azt ígérte, hogy segít az elbocsátottaknak új munkahelyet találni, például a Coinbase kockázati befektetési cége, a Coinbase Ventures portfóliójába tartozó vállalatoknál (a portfólió többségét korai szakaszukban járó kriptovaluta- és blockchain-startupok alkotják). Az elküldöttek zömének ez talán felküdne is. Emilie Choi elnök – aki egyben a vállalat COO-ja is –, azt nyilatkozta ugyanis, hogy elsősorban a kísérleti projekteken dolgozókat küldik el.

Persze nem biztos, hogy az elhelyezkedés egyszerű lesz. A befektetők ugyanis manapság mintha óvatosabban csorgatnák a pénzt az innovatív(nak tűnő) cégekhez. Emiatt a startupok is leépítésbe kezdtek. Mint arról a közelmúltban írtunk, a Layoffs.fyi adatai szerint április-május hónapban a technológiai startupok kb. 20 ezer embert küldtek el világszerte.

A biztonsági és megfelelőségi területeket viszont nem érinti sem a leépítés, sem a létszámstop. A menedzsment utóbbi területeket továbbra is erősíteni akarja. Aggodalomra pedig nincs ok, mert a vállalatnak 6 milliárd dollár készpénztartalék áll rendelkezésére, mondta Choi.

De hogy mindenki így gondolja-e a vállalatnál, az kérdéses. A dolgozók alig egy hete egy petícióban követelték bizonyos vezetők, köztük Choi eltávolítását a cégtől. Brian Armstrong vezérigazgatónak erre csak annyi volt a válasza, hogy aki nem hisz a cégben, menjen máshová dolgozni.

A menedzsment a befektetőit pedig azzal igyekszik megnyugtati, hogy a Coinbase ugyanolyan perspektivikus befektetés, mint a Tesla vagy az Amazon. Kezdetben hektikusan alakul az árfolyama, de aztán elkezd majd nőni, és csak nő, és nő, és nő. Rendületlenül.

Közösség & HR

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.