Vajon kijózanodnak-e kisbefektetők, miután lenullázódtak a kirptovalutákban tartott megtakarításaik?

Sokan elfordulnak a kriptovalutáktól. Pont azok, akiknek a pénzére a nagybefektetők hajtanak. Így foglalta össze a Reuters, mi is történik a kriptovaluta-piacon. Már közel sem csak az extrém volatilitású bitcoinnal van gond. A Reutersnek nyilatkozott kisbefektetők közül ugyanis többen stablecoinban (fiat pénzhez, elsősorban a dollárhoz kötött árfolyamú kriptovaluta) tartották megtakarításaikat.

Nem történt semmi különös

A kriptovaluták (mindenekelőtt a kriptopénzek kriptopénze, a bitcoin) az átmeneti zuhanások ellenére akkorát mentek az utóbbi két évben, hogy még a konzervatív intézményi befektetők is megjelentek a piacon (persze nem Warren Buffett, aki a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy ha 25 dollárért felajánlanák neki az összes bitcoint, akkor sem kellene neki). És persze sokak földre szállt istene, Elon Musk is besegített a ralizó árfolyamnak a másfél milliárdos befektetésével.

Az intézményi befektetők megjelenését azzal hozták összefüggésbe, hogy a világgazdasági bizonytalanságok miatt egyfajta menekülő eszközzé vált. Sokan állítólag arany helyett is a kriptovalutát választották, ami innen nézve ép ésszel nehezen felfogható döntésnek bizonyult.

Idén azonban valóban megingott a világgazdaság. Kiderült, hogy a koronavírus még mindig hat, és bekövetkezett az is, amire szinte senki sem számított: Európában háború tört ki, amely történelmi léptékben mérve pillanatok alatt rendezheti át a világgazdaság egészét. A befektetőknél pedig beindult a zabszem-effektus a növekvő infláció és az emelkedő kamatlábak miatt, és igyekeztek megszabadulni a kockázatosabb eszközeiktől.

A hatás a kriptovaluta-piacon sem maradt el: a mértékadó bitcoint (már csak azért is, mert annak a legnagyobb a piaci kapitalizációja) tavaly ősszel még 70 ezer dollár közelében adták-vették. A közelmúltban viszont erősen benézett 26 ezer dollár alá is. És ahogy az emelkedésben, úgy zuhanásában is követte az egész piac.

Az ether, amely a legkiterjedtebb vállalati összefogást tudhatja maga mögött, több mint 15 százalékot esett. De az igazán aggasztó jelenség az volt, hogy olyan kriptovaluták nullázódtak le – szinte szó szerint –, mint a Terraform Labs platformjához kötődő terraUSD és luna, melyekre sok intézményi befektető tett. (Mint ahogy nagyon rosszul alakul néhány, kriptopénzhez kapcsolódó önkormányzati projekt sorsa is az USA-ban.)

Fontos elem, hogy az elmúlt időben a lakossági befektetők is megjelentek a piacon. Erre kiváló lehetőségeket biztosítottak olyan platformok, mint a Robinhood. A 2015-ben alapított, rugalmas és olcsó tőzsdei kereskedést ígérő vállalatnak 23 millió ügyfele van. Idén az első három hónapban bevételeinek negyede származott kriptovalutákból. Vagy ott van Binance, a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje: tavaly az első negyedévét 43,4 millió ügyféllel zárta, idén áprilisban viszont már közel 118 millió ügyfele volt.

Ők most valóban nagyot buktak. A Reuters online fórumokról idézett bejegyzései szerint volt, aki "csak" a nyugdíjmegtakarításait, mások teljes vagyonukat veszítették. Bár jelentős volt a fejlett gazdaságú országokban élő kisbefektetők száma is, a bukás leginkább a fejlődő országokban élőket sújtotta: nehezen összekuporgatott pár száz dolláros befektetések tűntek el.

A legtöbb pórul járt befektető úgy nyilatkozott, hogy amint ki tudja hozni pozitív nullára, azonnal kiszáll ebből a befektetési formából. De voltak radikálisabb reakciók is: a szöuli rendőrség keres egy ismeretlen személyt, aki állítólag zaklatta Kwon Do-hyungot, a Terraform alapító-vezérigazgatóját.

Igaza lehet Buffettnek

Ha valahol, a kriptovaluta-piacon a kisbefektetők valóban kiszolgáltatottak. Mivel semmiféle mögöttes tartalma nincs, értékét csak az árfolyammal kapcsolatos várakozások határozzák meg. A vélemények (és a véleményvezérek véleménye – lásd Elon Musk esetét a bitcoinnal) pedig gyorsan változnak, és eszerint alakul az árfolyam is.

A kriptovaluták eddigi történetében hosszan lehetne sorolni a elképesztő tempójú és mértékű emelkedéseket éppúgy, mint az egyik napról a másikra bekövetkező brutális zuhanásokat. 20+ százalékos zuhanások bármikor bekövetkezhetnek, de a nagyobb esések sem ritkák – érdemes ránézni a bitcoin éves árfolyamgrafikonjára.

Most azonban a Reuters szerint valami komolyabb történhetett. Eltűnt ugyanis a szektor tavaly novemberi összértékének fele (kb. 1200 milliárd dollár), és ez vezetett többek között a május elején még a nyolcadik legnagyobb kapitalizációjú kriptopénzként jegyzett luna összeomlásához is.
 

A bitcoinok megoszlása (forrás: BitInfoCharts)


Úgy tűnik, az ökoszisztéma minden hibája szinte egyszerre jött ki: a szabályozás hiányos (ha van is, sokszor kijátszható), a piac átláthatatlan, még azt sem lehet tudni, hogy a mostani zuhanás mekkora fájdalmat okoz a lakosságnak. Emiatt a hatásokat is nehéz megjósolni. Nagy-Britanniában állítólag a felnőttek több mint 4 százalékának (kb. 2,3 millió ember) van kriptovalutája. Pontosabban: ennyiről tud a brit pénzügyi felügyelet. És szintén a brit felügyelet szerint jelentős részüknek fogalma sincs arról, hogy mit vásárol ilyenkor.

Pedig jó lenne, ha legalább azt látnák, milyen kicsi az esélyük arra, hogy kiszámolják a piac mozgásait, és leszámolnának azzal az illúzióval, hogy egy decentralizált, demokratikus piacon mozognak. A platform valóban elosztott. De ha valaki ránéz a forgalomban lévő bitcoinok mennyiségi eloszlására, láthatja, valójában mennyire koncentrált ez a decentralizált piac. A bitcoinok kétharmada tizenegynéhány ezer ember kezében lehet. Ők bármikor meg tudják mozgatni a piacot le- és felfele is. És mivel az árfolyam mögött nincs valódi gazdasági teljesítmény, és a szabályzó hatóságok sem állnak a helyzet magaslatán, a kisbefektető két dolognak örülhet: csak a szomszéd tehene vagy a szomszéd tehene is...

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.