Fényesebb online jövőt ígér, de közben lerakhatja egy disztópikus rémálom alapjait is – figyelmeztet március végén kiadott elemzésében a Forrester Research.

A Forrester Research március végén elérhetővé tett elemzése "Web3 Promises A Better Online Future But Contains The Seeds Of A Dystopian Nightmare" címmel vizsgálja a legújabb divatkifejezés, a web3 mögött álló elképzeléseket. Ebben az elemzőcég megpróbál érthető módon a blokklánc-alapú, decentralizált, újabban már a metaverzumot is felvonultató fogalom mélyére ásni, és úgy tűnik, nincs elragadtatva attól, amit ott talált.

Már a dokumentum alcíme is egy figyelmeztetés, amely szerint a az informatikai és marketinges vezetőknek, a CIO-knak és a CMO-knak extra elővigyázatosnak kell lenniük a koncepció megközelítésével. Az eredetileg web 3.0-ként használt kifejezés korábban még a szemantikus webre utalt, újabban azonban web3-ként hivatkoznak a fejlesztőinek és felhasználóinak tulajdonában lévő, decentralizált módon működő, tokenekre épülő internetről.

A tanulmány pontokba szedte mindannak a lényegét, ami a cég szerint a web3 elképzelt és gyakorlati vonatkozásairól megállapítható. A The Register kimerítő összefoglalója alapján a decentralizáció az elképzelt formában nem valósítható meg, ahogy azt a jelenlegi, nagy piaci szereplők köré összpontosuló kriptográfiai projektek is mutatják. Ugyanígy véleményesek a közösség intelligens szerződései által kódolt és érvényesített szabályok, amennyiben nem egyértelmű, hogy miért kellene bárkinek is megbíznia tök ismeretlen fejlesztőkben.

Elsőre (sem mindig) hangzik sima ügynek

Egy másik lufi lehet a nyílt és átlátható kód alkalmazása, ami önmagában még nem akadályozza meg a monopóliumok kialakulását, főleg, hogy az ilyen kódot is emberek egy szűk csoportja határozza meg. A "kriptogazdaság" elvei is csak formailag előnyösek a rendszer minden résztvevője számára, a valóságban azonban legfeljebb áthelyezi a hangsúlyokat, de továbbra is a gazdagok maradnak előnyös helyzetben, és új monopóliumok növekednek fel.

Bár az is jól hangzik, hogy a web3-mal a felhasználók birtokolhatják és irányíthatják az általuk létrehozott adatokat és tartalmakat, a tulajdonjog fogalma ezen a területen meglehetősen homályos – különösen, hogy a legtöbb felhasználó nem hajlandó vagy nem képes állandóan döntéseket hozni az ilyen adatokkal kapcsolatban. A Forrester szerint ugyanez igaz a saját digitális személyazonosság és a hitelesítési adatok kezelésének nehézkességére is.

Az aránylag kevés hozzáértőn kívül az is nehezen képzelhető el, hogy a felhasználók tényleg maguk irányítják majd az általuk használt alkalmazásokat és hálózatokat, mint ahogy azt is érdemes figyelembe venni, hogy hány online közösség romlott meg vagy töredezett már szét az idők során. Ha ilyesmi merül fel mondjuk azok között, akik mások pénzügyeit kezelő hálózatokat és applikációkat működtetnek, akkor máris a címében szereplő, disztópikus forgatókönyveknél járunk.

Óvatosság a digitális aranyláz közepette

Nem sokkal egyszerűbb a decentralizált autonóm szervezetek és intelligens szerződések gyűjteményeként létező entitások kérdése sem, amelyeknek nincsenek jogi alapjaik, mindössze arra az utópisztikus feltevésre épülnének, hogy a világon minden lehetőség kóddá alakítható. Ott vannak aztán a DeFi (Decentralised Finance) szolgáltatások, amelyekből hiányoznak a fogyasztóvédelmi készségek, a megfelelő kockázatkezeléshez pedig olyan szintű kódellenőrzés is szükséges, amelyet csak nagyon kevesen tudnak elvégezni.

A Forrester Reseach arra is figyelmeztet, hogy a web3-at jelenleg a kriptovalutákkal és más digitális eszközökkel, például az NFT-kkel foglalkozó spekulánsok uralják, és oylan szabályozatlan környezetről van szó, amelyben a gyors meggazdagodásra irányuló forgatókönyvek gyakran nyomják el az értékesebb projekteket. Ez ráadásul így is marad, ameddig a kockázatitőke-társaságok dollármilliárdokat öntenek a web3-ba, és folytatódik a körülötte tapasztalható hype.

A tanulmány szerint már a web3 kapcsán is ugyanazokat a monopóliumépítő, kizsákmányoló és értékkinyerésről szóló trendeket láthatjuk, amelyeket elvileg éppen a web3 rajongói hibáztatnak a meglévő világháló tönkretételéért. A Forrester mindezek alapján rendkívüli óvatosságot javasol a web3-as projektek értékelésekor. Mások mellett azt tanácsolja a CIO-knak vagy CMO-knak, hogy minden esetben megbizonyosodjanak meg róla, pontosan ki és milyen módon profitál egy-egy projektből, plusz érdemes figyelembe venni az adatvédelem és governance problémákat is az ügyféladatok blokkláncokon való megosztásakor.

Közösség & HR

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.