A Google ugyanis rájött arra is, hogyan szedjen vissza valamit a 4,3 milliárd eurós büntetéséből, amit az androidos keresés miatt szabott ki az EU.

Ügyesen oldotta meg a Google, hogy eleget tegyen az EU-nál vállalt kötelezettségének, meg nem is. Tavaly gigaméretű, 4,34 milliárd eurós büntetést szabott ki a Google-re az Európai Bizottság az Android mobil operációs rendszerrel kapcsolatos versenykorlátozó gyakorlata miatt. Az EB többek között azt kifogásolta, hogy a Google lényegében kizárta más keresőmotorok használatát a mobil operációs rendszeren. A Google erre egy olyat húzott, amire valószínűleg kevesen számítottak: csinált egy keresőválasztó panelt, de azért fizetni kell, hogy egy kereső belekerülhessen.

Erről egyből eszünkbe juthat a Microsoft windowsos böngészőválasztója, amelyet egy EU-s büntetés után vezettek be. A választópanel mindössze öt évet élt, és szinte semmi hatása nem volt a böngészőpiacra. Szép csendben ki is vezették. Bill Gates-nek, aki az EU-s eljárás és ítélet idején még a Microsoft vezetője volt, nem jutott eszébe a zseniális ötlet, hogy pénzé is tehetné a választópanelt. Hiába, ő mégis csak más generáció.

Fizessen, aki versenyezni akar

A Google idén tavasszal már be is jelentette be az EB kifogásolta problémákra a megoldását: egy keresőválasztó panelt telepít, amiben a telefon első bekapcsolásakor a felhasználó kiválaszthatja, hogy melyik keresőt szeretné alapértelmezetten használni andoridos eszközén, és az alapértelmezett böngészőt is kiválaszthatja hozzá (lásd a lenti képet. De arra csak a napokban derült fény, hogy a Google ebből is pénzt csinál: aukción hirdeti meg a saját keresőmotorja melletti helyeket a panelben.

A Google közzétette a menetrendet és a feltételeket. A panel az EU-ban forgalomba hozott androidos eszközökre kerül fel, de csak azokra, amelyekre a készülékgyártók gyárilag telepítik a Google keresőalkalmazását (ez egyébként a készülékek elsöprő többségére igaz).

A választópanelen a Google keresőnek fix helye lesz, és mellé három másik motor kerülhet fel. Az azonban, hogy melyik lesz a három kiválasztott, egy zárt aukción dől el. Az aukcióra szeptember 13-áig lehet ajánlatokat benyújtani. Ezen csak azok a keresők vehetnek részt, melyek teljesítik a Google által előírt technikai feltételeket. Csak általános keresőkkel lehet pályázni, kell legyen lokalizált változatuk minden olyan piacra, ahol jelen akarnak lenni – tehát Magyarországon csak a magyar nyelvre lokalizált keresőszolgáltatásokat látjuk a panelben –, és letölthetővé kell tenni a keresőalkalmazást Play Store-ból. Az aukciót évente egyszer és – valószínűleg a lokalizációs követelmény miatt – országonként bonyolítják le. A szerződések értelemszerűen 12 hónapra szólnak.

Első bekapcsoláskor a képernyőn megjelenik a "choice screen" panel, amin a felhasználó kiválaszthatja az alapértelmezett keresőmotort, amit a készülék telepít is. A Google havonta küldi a számlát a választások száma alapján a keresőszolgáltatóknak, melyek az aukción megajánlott díjat fizetik.
 

Jövő januártól ezzel a képernyővel találkoznak majd az új androidos készüléket vásárlók


A keresőválasztó panel 2020 januárjában jelenik meg az EU-ban forgalomba hozott androidos eszközökön.

Miért is kell itt fizetni?!

A helyzet az, hogy eddig is bárki módosíthatta Androidon az alapértelmezett keresőszolgáltatást – hívja fel a figyelmet a VentureBeat. És ha valakit nagyon idegesített a Google mindenhatósága, valószínűleg meg is tette ezt. (Itt mutattunk be néhány olyan alternatív alkalmazást, ami Androidon is segít függetlenedni a Google-től.)

Mivel azonban a Google Európában szinte egyeduralkodó az internetes keresésben, nagy valószínűséggel a legtöb b felhasználó továbbra is marad a Google Search-nél. De ha látva más alternatívát valaki mégis kipróbálná mondjuk a Microsoft Binget, semmis sem garantálja, hogy két nap múlva nem tér vissza a Google Search-re. De mivel a készülék első bekapcsolásakor a a Bing volt az alapértelmezett, a Microsoftnak továbbra is fizetnie kell a kiválasztásért. Magyarán a konkurens keresőmotorok fejlesztői jó esetben csak a láthatóságért fizetnek, azaz azért, hogy alternatívaként megjelenjenek fél percre a készülékek kijelzőjén.

Nem lenne meglepő, ha az EB ismét elkezdné a Google vegzálását ezért a megoldásért.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.