Nem könnyű az Androidot elszakítani a Google-től, de némi lemondás árán nem is lehetetlen. A Gizmodo egyik blogja leírta, mit kell tenni. Konzervatív és radikális módszerek.

Sokan leírták már, hogy a Google az új Microsoft, és hogy az Androidon keresztül olyan mértékben beépül az életünkbe, hogy szinte mindent tud rólunk. A mobil operációs rendszeren keresztül elért erőfölénye ellen az olyan súlyos bírságok sem segítenek, mint amit a közelmúltban szabott ki az Európai Bizottság. Desktopon a Windows továbbra is vezet – a Statcounter adatai szerint 82 százalékot meghaladó a részesedése –, de a teljes piacot nézve már az Android a legelterjedtebb, a Net Marketshare adatai szerint a teljes piac közel 42 százalékát uralja szemben a Windows 36 százalékával (a destop világszerte visszaszorulóban van), a mobil operációs rendszerek piacán pedig 86 százalék körüli a részesedése.

Ha tehát mobilt használunk, az iOS-t leszámítva valójában nincs alternatívája az Androidnak. De mi van akkor, ha függetleníteni akarjuk magunkat a Google-től, és nem szeretnénk gazdagítani azt a hatalmas adatvagyont, amit a keresőcég folyamatosan halmoz fel rólunk? A Gozmodo egyik állandó blogjának, a Field Guide-nak a szerzője összeszedett néhány módszer. (A webes alkalmazásokkal itt foglalkoztunk.) Bizonyos dolgokról persze le kell mondanunk a viszonylagos szabadságunkért, de legalább mindenki maga döntheti el, mennyit ér neki a függetlensége. Az alábbiakkal azonban mindenki csak saját felelősségére próbálkozzon, mert egyes beavatkozások a készülékgarancia elvesztésével járhatnak.

A szerző az elején leszögezi: kényelmesebb az élet a Google-lel, de akkor a cég lényegében mindent tud rólunk: hol járunk, mit nézünk, mit vásárolunk, mi iránt érdeklődünk, mit olvasunk stb. De hogyan előzhetjük meg ezt? A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha új telefont helyezünk üzembe – a használt telefonnál nulladik lépésként vissza kell térni a gyári állapothoz, miután természetesen minden adatot lementettünk a telefonról, hiszen ilyenkor minden üzembe helyezés után keletkezett adat, beállítás stb.törlődik a készülékről.

A fontosabb lépések egy konzervatív úton

1. Használatba vétel. Amikor a telefont használatba vesszük, egy sor dolgot be kell állítani: nyelvet, wifi-kapcsolatot stb. És itt kell beállítani azt is, hogy Google-fiókkal szeretnénk használni a telefont. Ezt azonban nem kell elfogadnunk: az Android ugyanis használható anélkül is, a végfelhasználó licencszerződést, az EULA-t (End User License Agreement) azonban el kell elfogadnunk.

2. A fölösleges alkalmazások eltávolítása. Attól még, hogy nem Google-fiókkal használjuk a telefont, bizonyos Google-alkalmazások ott lesznek a telefonon. Tehát át kell nézni az appok listáját, és amire nincs szükségünk, vagy félünk, hogy még így is adatokat gyűjt a tevékenységünkről, távolítsuk el. Érdemes azonban mértékkel tisztogatni, hiszen attól még, hogy a Google alkalmazásai, nem okoznak problémát – írja a szerző. Több alkalmazás is nagyon jól használható csak helyi megoldásként. A Google Fotók például helyi képkezelőként is működik, de a YoutTube-alkalmazás vagy a Térkép is használható marad, de le kell mondani például a személyes testre szabásról vagy a lejátszási listákról.

Ugyancsak le kell mondani olyan kényelmi szolgáltatásokról, mint a névjegyek szinkronizálása és biztonsági másolat készítése. Erre sajnos valamilyen kézi módszert kell alkalmazni, illetve folyamatosan gondoskodni kell a névjegyek biztonsági mentéséről.

3. Az appok beállítása. Érdemes még egy dolgot alaposan átnézni: az appok is gyűjtenek ugyanis adatokat. Egyenként át kell nézni minden app beállítását, hogy alapból milyen adatokhoz kér hozzáférést, és igény szerint módosítani. (Persze itt is felmerül az, hogy bizonyos engedélyek megvonásával korlátozzuk az app használhatóságát – de hát valamit valamiért.)

4. Appok beszerzése. Az Android sikerének kulcsa, hogy szinte minden feladathoz írtak rá valamilyen appot. Ám ha belépünk a Google Playbe, azonnal kéri a Google-fiókot. Erre is van azonban megoldás. A telefon beállításaiban engedélyezni kell az "ismeretlen források" beállítást, amivel lehetővé tesszük a nem Google Playből letöltött alkalmazások telepítését (újabb Androidoknál ezt az engedélyt apponként is meg lehet adni).

De akkor honnan jutunk jó appokhoz? A szerző az Amazon Appstore for Androidot és az APKMirrort javasolja mint két megbízható forrást. Persze kompromisszum itt is van: ezek kínálata jóval soványabb, mint a Google Playé. Persze aki arra számít, hogy az Amazon valamiféleképpen nem próbál meg befurakodni az életébe, súlyosan téved. Az e-kereskdő cégnek ugyanaz a stratégiája, mint a Google-nek: mind mélyebbre nyomulni az emberek személyes szférájába.

5. Alternatív appok. Vannak olyan appok, amik nagyon elterjedtek, és Google-fiók nélkül nem használhatók. De a szerző szerint nagyon jó alternatívák is vannak. Gmail helyett lehet használni androidos Outlookot, Chrome helyett a Firefoxot, Google Drive helyett az OneDrive-ot, fotótárolásra a Flickr-t, Google Maps helyett a MapQuestet, a Google keresője helyett a DuckDuckGo-t és így tovább.

Itt egyébként érdemes megfontolni egyes telefongyártók appjainak megtartását is. Több gyártó egészen használható alkalmazásokat kínál, például a kapcsolatok kezelésére.

Még mindig érzi a tarkóján a Google forró leheletét?

Ha ezek után még mindig túl szorosnak érzi a kapcsolatot a Google-lel, radikálisabb útra is léphet: telepíthet egy független Android-disztribúciót. Ez nem az ördögtől való, hiszen az Android egy a Linuxban gyökerező nyílt forráskódú operációs rendszer, aminek közel kéttucatnyi disztribúciója van.

A Gizmodo cikke a LineageOS-t ajánlja. Ehhez persze már komolyabb szakértelem kellhet, de a neten van bőven segítség hozzá, például itt. Azt persze mérlegelni kell, hogy az ilyen beavatkozás után ugrik a garancia is, ami egy komolyabb készülék esetében visszatartó erő lehet.

Azzal is jó tisztában lenni, hogy egy alternatív operációs rendszer telepítésével végleg lemond a Google Playről. De ha valaki a teljes szabadságot választja, miért épp az appok terén kötne kompromisszumot? Hiszen ott az F-Droid, amely egy FOSS (Free and Open Source Software) szoftverkatalógus.

Azzal azonban nem árt tisztában lenni, hogy itt nagyon sok népszerű appról (Facebook, Spotify, Netflix stb.) le kell mondani.

És végül, de nem utolsósorban. Csak ismételni tudjuk a bevezetőben írottakat: a fenti javaslatok veszélyesek – némelyik a készülékgarancia elvesztésével is járhat –, tehát mindenki csak saját felelősségére próbálkozzon.

Konzumer tech

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.