Az utóbbi idők nagy adatbotrányai ismét népszerűvé tették az alternatív programokat. Tömegeket persze nem vonzanak, de egy szubkultúra nagyon is harap rájuk. Meglehet, bölcsen teszi.

Miből él a Google? Természetesen önből, a felhasználóból. És a Facebook, ő még inkább! Ha lennének kétségei, akkor az talán meggyőzni, hogy a Google bevételeinek zömét (kb. 85 százalék) hirdetésekből keresi meg, a Facebook kasszájába meg szinte az utolsó centig minden a hirdetésekből folyik be.

Tehát nagyon leegyszerűsítve: van két techóriás (az már igazán talán lényegtelen is, hogy amerikai), melyek a csatornáikon keresztül olyan ügyesen értékesíti az ön adatait is, hogy azzal együttesen lenyúlják a globális digitális hirdetési piac több mint felét (az erőviszonyokról itt írtunk részletesen). Mindez csak akkor kezd el feltűnni a többségnek, amikor valami kiadós botrány kerekedik.

Ha viszont botrány van, fellángol a lelkesedés, hogy alternatív megoldásokat keressünk. De vannak arra szakosodott oldalak is, melyek abban segítenek, hogy megvédhessük magánéletünket a neten. Persze a védelemnek is van ára: le kell mondanunk amúgy jól működő, rugalmasan használható – és nem mellesleg ingyenes – szolgáltatásokról.

Az alábbiakban a Restore Privacy azon listájából szemezgetünk, melyet Google-alternatívként kínál. Egyes ajánlott programokról vagy szolgáltatásokról vannak saját tapasztalataink, másokról nincsenek. De ha ön ismeri valamelyik ajánlott alternatívát, ossza meg velünk tapasztalatait az info (at) bitport.hu mailcímen.

Szakítsunk meg minden kapcsolatot a keresőóriással?

A Restore Privacy szerzője radikális lépést javasol. Ha nem akarunk a Google árucikkévé válni, akkor először is töröljük a Google-fiókunkat és minden ahhoz kapcsolódó adatunkat. A jövőben kerüljünk el messze minden Google-terméket és szolgáltatást, használjunk helyette olyan alternatívákat, melyeknél nálunk van az irányítás. És nem árt olyan böngészőt használni, ami védi a privát szféránkat (a poszt szerzője, Sven Taylor példáil Firefox-hívő), és persze a VPN alkalmazása sem elvetendő.

1. Keresők

Bár a Google keresőjének már csak a hatékonysága miatt is egyre kevésbé van alteratívája, a Restore Privacy megpróbálja a lehetetlent. Öt keresőt is javasol.

Searx: egy a magánéletet védő, sokoldalú metakereső motor
Qwant: Franciaországban fejlesztett, és ott is működő kereső
Metager: egy német fejlesztésű keresőmotor
DuckDuckGo: ez tűnik a legjobb Google-alternatívának, amely személyre szabható. Nincs benne sem nyomkövetés, sem célzott hirdetések. Rögzítik a keresési kifejezéseket, de semmiféle adatot nem osztanak meg harmadik féllel.
StartPage: StartPage lényegében a Google keresési eredményeit adja meg, de a követés nélkül.

2. Webes levelezés

Kétségtelenül ez a Google második leggyakrabban használt szolgáltatása. És persze itt tárulkozik ki minden felhasználó a legjobban. A Google lényegében bármit be tud gyűjteni, emailek tartalmát, a mellékleteket stb. Aki a Gmailt használja, joggal érezheti úgy, hogy élete nyitott könyv a Google és mindenki más előtt, akiknek a Google eladja a levelekből kinyert infókat.

De van másik! És talán az sem véletlen, hogy mind az öt javasolt szolgáltatás európai.

Mailfence: Egy belga levelezőszolgáltatás, amely 500 MB ingyenes tárhelyet biztosít. Előfizetéssel 20 GB-ot ad.
Tutanota: ez német szolgáltatás, amely 1 GB ingyenes tárhelyet ad, előfizetéssel pedig 10 GB-ot.
Mailbox.org: szintén német szolgáltatás 2 GB tárhellyel.
Protonmail: erre tényleg sokan esküsznek, főleg azért, mert svájci szolgáltatás. A független állam nagyon szigorúan őrködik a magánélet védelme fölött. A szolgáltatás 500 MB inygenes tárhelyet biztosít, előfizetéssel 5 GB-hoz lehet jutni. Mi is írtunk róla.
Runbox: ennek a norvég szolgáltatásnak nincs ingyenes változata, de kapunk 30 napos kipróbálási lehetőséget. Tárhelyet 1 és 25 GB közöttr vehetünk.

3. Böngészők

Ez viszonylag egyszerű helyzet, bár a Google igyekszik minden online szolgáltatását ügyesen befűzni a Chrome-ba, hogy onnan kényelmesen és gyorsan, bármilyen eszközről (desktop, mobil, tablet) elérhessük. De ezen a piacon azért bőven vannak ütős alternatívák. A Restore Privacy hármat javasol.

Firefox: ingyenes, nyílt forráskódú, népszerű. Jók az adatvédelmi kiegészítői, lehet benne blokkolni a hirdetéseket. És gyorsan reagál az új biztonsági igényekre.
Tor: a lelke mélyén ez is Firefox, csak még biztonságosabb, kifejezetten adatvédelemre és a biztonságra van kihegyezve, amihez nem kellenek bővítmények. Használata azonban nehézkes, mert a NoScript miatt sok oldalt be sem tölt – ez egyébként lazítható.
Brave: kevésbé ismert, de jó böngésző beépített adatvédelemmel és hirdetésblokkolással. Egy baj van vele: a Chromiumon alapul, és a WebRTC protokoll még VPN mögül is kiszivárogtathatja az IP-címet.

4. Netes (felhős) tárolás

A Google Drive nagyon ügyesen beépül minden eszközünkre, ezért kényelmes használni, ha Gmail fiókunk is van. Csakhogy erre is ugyanaz igaz, ami a levelezésre. Ami ide kerül, azt a Google látja – és ah látja, fel is használja.

Szerencsére alternatívából van bővel, és egy magyar is felkerült az ajánlati listára.

TeamDrive: német fejlesztésű üzleti célú felhőbiztonsági és fájlszinkronizációs szolgáltatás.
Tresorit: kis magyar büszkeségünk, bár a Restore Privacy svájcinak írja (joggal, mivel biztonsági okokból onnan üzemel a szolgáltatás). Felhasználóbarát, ügyféloldali titkosítást kínál. A Restore Privacy szerzőjénél azonban rossz pontot is szerzett azzal, hogy Microsoft Windows szervereken is használható. Az Apple-lel is partnerséget épített ki.
Nextcloud: nyílt forráskódú, önkiszolgáló fájlmegosztó és kommunikációs platform, amit szintén németek fejlesztenek.

A németség vagy a svájciság itt jó ajánlólevél: mindkét országban nagyon szigorú szabályok védik a netes magánéletet.

5. Webes analitika

Ezzel zárjuk a szemlézést. Mert itt nehéz a Google Analytics helyére valami mást elképzelni. Az Amazon Alexa Internetje is valami egészen más módon közelít a webes analitikához, mint a Google eszköze, amely mára egyfajta kvázi szabvánnyá vált. Sszámos webhely használja, például azért, mert Google Adsense kampányokat futtat, amiket Google Analytics nélkül nehéz lenne nyomon követni.

A Restore Privacy szerzője azonban itt is talál alternatívát, sőt mindjárt többet is.

Matomo (korábban Piwik): nagyszerű nyílt forrású elemzési program, amely a látogató IP-címét anonimizálja. Ez az egyetlen olyan analitikai szolgáltatás, amely tanúsítással is rendelkezik arról, hogy tiszteletben tartja a felhasználók adatainak védelmét.
Fathom Analytics: nyílt forráskódú analitikai eszköz. Forrása a Githubról tölthető le (https://github.com/usefathom/fathom).
Clicky: gyengesége a Matomóhoz képest, hogy nincs benne beépített adatvédelem.

A teljes listát itt olvashatja.

Cloud & big data

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.