Az amerikai elnökválasztás sokakat sokkoló eredménye után nem csak Kanada bevándorlási oldala szembesült ritkán látott rohammal, hanem egy email-titkosítással foglalkozó svájci cég is.

A ProtonMail követi Svájc semlegességi politikáját. Nem foglalunk állást Donald Trump mellett – és ellene sem” – nyilatkozta a helvét vállalat vezérigazgatója azelőtt, hogy felfedte volna szolgáltatásuk múlt heti felhasználóbázis-növekedését. Mint kiderült, az amerikai elnökválasztás után, durván megugrott az érdeklődés a ProtonMail iránt: rengeteg érdeklődés érkezett az Egyesült Államokból az olyan, magánszféra védelmét célzó szolgáltatások iránt, mint amit a svájciak kínálnak. (Egyébként nem ez az egyetlen hatás, amit a voksolás eredménye kiváltott.)

Andy Yen elmondása szerint a leendő ügyfelekkel folytatott kommunikációból egyértelműen kiderült, hogy Trump megválasztása ösztökélte a megbízható e-mailezési platformot nyújtó szolgáltatás felkeresésére őket. A válaszolók jelentős része az NSA (az amerikai nemzetbiztonsági hivatal) megfigyelési gyakorlata és a jövőben várhatóan fokozódó érdeklődése miatt szeretne egy olyan kommunikációs csatornát használni, amely a kíváncsiskodók elől nyújt menedéket.

Trump kampánybeszédjei során rendszeren elhangzott újságírók, politikai vetélytársak, bevándorlók és muszlimok elleni állásfoglalás; amerikai oldalon létezik egy olyan aggodalom, mely szerint a hamarosan beiktatásra kerülő elnök új eszközöket is bevetne célpontjainak elérése és ellehetetlenítése érdekében. Ahogy az NSA jelenleg működik, a nyilvánosság felügyelő tekintete elől rejtetten, nagyon kevés jogi fennhatóság mellett, az amerikaiak aggódnak, hogy Trump ilyen irányú erőfeszítései rejtetten, láthatatlanul bontakozhatnak majd ki” – foglalta össze a ProtonMail vezérigazgatója.

Proton a hadronütköztető közelében

A szolgáltatás még 2014 májusában indult el, a CERN és az MIT kutatóinak együttműködése eredményeként. Tulajdonképpen a ProtonMail létrejöttét a Snowden-incidenst katalizálta; az amerikai hírszerző szivárogtatásaiból ugyanis kiderült az NSA és más e-mailszolgáltatók közötti együttműködés néhány részlete. A svájciak ezért szerettek volna egy kormányoknak ellenálló, end-to-end (azaz már a végpontokon) titkosított e-mailszolgáltatást.

Annyira kedvelt lett a ProtonMail, hogy három nappal az indulás után várólistát kellett bevezetni, mivel a jelentkezők száma meghaladta a napi 10 ezret. A helyzet idén normalizálódott; a helvétek ismét bárki számára azonnal elérhetővé tették a regisztrációt. Kérdés persze, hogy meddig tartható fenn ez az állapot, ha az amerikai roham nem csillapodik.
 


A vállalat vezérigazgatója elárulta, hogy a szolgáltatás mindkét politikai oldal számára népszerű, balról és jobbról is vannak ügyfeleik. Ez azt bizonyítja, fejtegette Yen, hogy a magánszféra védelme nem liberális vagy konzervatív ügy többé, hanem olyasvalami, ami mindenkit érint, politikai nézeteitől függetlenül. Ezért fér el bárki a ProtonMail szárnyai alatt, függetlenül nemzetiségétől, politikai hovatartozásától vagy vallási elkötelezettségétől.

Szabadságunk csak technológiai fejlődés révén védhető meg, mint amilyen a végponti titkosítás, mely ellenáll a tömeges megfigyelési kísérleteknek. Kormányzatok jönnek-mennek, de a matematika titkosításban alkalmazott törvényei sokkal nehezebben változnak” – összegezte a ProtonMail CEO-ja hitvallását.

Biztonság

Ellepték a bűnözők a Telegramot

Úgy tűnik, a titkosított üzenetküldőn könnyebb és biztonságosabb a törvénytelen üzleteket lebonyolítani, mint a dark weben.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.