Ahelyett, hogy leépítené a gyártást, 20 milliárdból épít új üzemeket az Intel, ahol bérgyártást is vállal. Gelsinger bejelentésére megugrott az árfolyam.

Meg is lepte a piacot az Intel meg nem is. A vállalat bejelentette, hogy 20 milliárd dollárból két új gyárat épít Arizónában a legmodernebb gyártástechnológiával. A háromezer embert foglalkoztató két üzemben azonban nem csak saját termékek készülnek: a vállalat jelentős bérgyártást is vállal.

Az Intel ismét piacvezető lesz, és megnyitja a gyárait más ügyfelek előtt is, mert a világnak minden eddiginél több félvezetőre van szüksége – idézte Pat Gelsinger vezérigazgatót a Bloomberg. Azaz egészen más forgatókönyv valósul meg, mint amit az Intel egyik fontos befeketetője, a Third Point szorgalmazott. A hedge fund vezetője, Daniel Loeb azt javasolta a vállalatnak, hogy válasszák szét a csiptervezést és -gyártást, utóbbit pedig a lehető legnagyobb mértékben szervezzék ki.

A régi Intel az új Intel

Gelsinger kinevezése óta lebegtette a kérdést. A negyedéves gyorsjelentést követő elemzői konferenciahíváson is főleg általánosságokat mondott, például hogy az Intel 2023-ban termékeinek többségét cégen belül gyártja majd, de a széles portfólió miatt növelik is a külső gyártás arányát. Eközben viszont olyan hírek szivárogtak ki, hogy még a vezető termékeinek a gyártását is kiszervezné a TSMC-hez.

A most bejelentett lépések azt jelentik, hogy az Intel a nagy ázsiai gyártók (és bérgyártók), mindenekelőtt a TSMC és a Samsung közvetlen konkurenseként akar fellépni. Gelsinger egyik fontos célja ugyanis, hogy a félvezetőipar súlypontja ismét Amerikába és Európába helyeződjön át. Ez egybeesik az EU és az USA politikai céljaival, de amúgy Kína miatt az iparági szereplők is egyre nagyobb kockázatot látnak a tajvani bérgyártók térnyerésében.

Gelsinger a Reutersnek adott interjújában azt mondta, hogy kétféleképpen szereznek ügyfeleket és partnereket: egyrészt értékesítik az x86-os technológia bizonyos elemeit a partnereiknek, másrészt legyártják mások bármilyen más, például ARM vagy RISC-V architektúrájú csipjeit.

A tempóváltáshoz az Intel már szövetségest is talált az IBM-ben. Bár sokáig versenytársak voltak, a Big Blue évekkel ezelőtt kiszállt a gyártásból, 2014-ben eladta févezetőgyárait a GlobalFoundriesnak. A kutatás-fejlesztéssel viszont foglalkozik, sőt abban ott van az élbolyban. Ha jól megy a közös munka, azzal mindkét vállalat nagyot nyerhet: az Intel értékes technológiákat, az IBM pedig jelentős piacokat szerezhet.

Nem elég nagynak lenni, annak is kell látszani

A nagysággal együtt járnak bizonyos külsőségek is. Húsz éven át sugallta az Intel technológiai fölényét az IDF, a cég fejlesztői fóruma, amely drága, ám az iparágban fontos szakmai esemény volt. 2017-ben azonban, húsz év után leállították. Gelsinger most bejelentette: ismét lesz fejlesztői fórum, amit Intel ON néven rendeznek meg.

Ez a bejelentéscsokor elegendő volt arra, hogy látványosan emelkedjen az Intel árfolyama. Pedig egyből jöttek a kétkedő hangok. Az Intel érzékeny terepre tévedt, mert egyelőre nem mondhat le olyan bérgyártókról, mint a TSMC, akiknek közben amerikai és európai konkurenciát kíván teremteni. Nehéz lesz partnereket találnia a bérgyártásához: a Bloomberg Intelligence elemzője szerint könnyen lehet, hogy az olyan vállalatok, mint az Apple vagy a Qualcomm, ódzkodnak az Intellel gyártatni, mert ők meg a csiptervezésben konkurálnak vele.

És hát az sem elhanyagolható szempont, hogy az Intel egyelőre eddig gyártási problémáin sem tudott úrrá lenni, tehát a ragyogó múlthoz méltó fényes jövő egyelőre csak Gelsinger ígéreteiben létezik. Gelsinger pedig egyelőre a nászutas szakaszában van az Intellel, amikor még az ara csudaszépnek látszik, de a nászút jellemzően rövid ideig tart, figyelmeztetett egy másik elemző.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.