Ahelyett, hogy leépítené a gyártást, 20 milliárdból épít új üzemeket az Intel, ahol bérgyártást is vállal. Gelsinger bejelentésére megugrott az árfolyam.

Meg is lepte a piacot az Intel meg nem is. A vállalat bejelentette, hogy 20 milliárd dollárból két új gyárat épít Arizónában a legmodernebb gyártástechnológiával. A háromezer embert foglalkoztató két üzemben azonban nem csak saját termékek készülnek: a vállalat jelentős bérgyártást is vállal.

Az Intel ismét piacvezető lesz, és megnyitja a gyárait más ügyfelek előtt is, mert a világnak minden eddiginél több félvezetőre van szüksége – idézte Pat Gelsinger vezérigazgatót a Bloomberg. Azaz egészen más forgatókönyv valósul meg, mint amit az Intel egyik fontos befeketetője, a Third Point szorgalmazott. A hedge fund vezetője, Daniel Loeb azt javasolta a vállalatnak, hogy válasszák szét a csiptervezést és -gyártást, utóbbit pedig a lehető legnagyobb mértékben szervezzék ki.

A régi Intel az új Intel

Gelsinger kinevezése óta lebegtette a kérdést. A negyedéves gyorsjelentést követő elemzői konferenciahíváson is főleg általánosságokat mondott, például hogy az Intel 2023-ban termékeinek többségét cégen belül gyártja majd, de a széles portfólió miatt növelik is a külső gyártás arányát. Eközben viszont olyan hírek szivárogtak ki, hogy még a vezető termékeinek a gyártását is kiszervezné a TSMC-hez.

A most bejelentett lépések azt jelentik, hogy az Intel a nagy ázsiai gyártók (és bérgyártók), mindenekelőtt a TSMC és a Samsung közvetlen konkurenseként akar fellépni. Gelsinger egyik fontos célja ugyanis, hogy a félvezetőipar súlypontja ismét Amerikába és Európába helyeződjön át. Ez egybeesik az EU és az USA politikai céljaival, de amúgy Kína miatt az iparági szereplők is egyre nagyobb kockázatot látnak a tajvani bérgyártók térnyerésében.

Gelsinger a Reutersnek adott interjújában azt mondta, hogy kétféleképpen szereznek ügyfeleket és partnereket: egyrészt értékesítik az x86-os technológia bizonyos elemeit a partnereiknek, másrészt legyártják mások bármilyen más, például ARM vagy RISC-V architektúrájú csipjeit.

A tempóváltáshoz az Intel már szövetségest is talált az IBM-ben. Bár sokáig versenytársak voltak, a Big Blue évekkel ezelőtt kiszállt a gyártásból, 2014-ben eladta févezetőgyárait a GlobalFoundriesnak. A kutatás-fejlesztéssel viszont foglalkozik, sőt abban ott van az élbolyban. Ha jól megy a közös munka, azzal mindkét vállalat nagyot nyerhet: az Intel értékes technológiákat, az IBM pedig jelentős piacokat szerezhet.

Nem elég nagynak lenni, annak is kell látszani

A nagysággal együtt járnak bizonyos külsőségek is. Húsz éven át sugallta az Intel technológiai fölényét az IDF, a cég fejlesztői fóruma, amely drága, ám az iparágban fontos szakmai esemény volt. 2017-ben azonban, húsz év után leállították. Gelsinger most bejelentette: ismét lesz fejlesztői fórum, amit Intel ON néven rendeznek meg.

Ez a bejelentéscsokor elegendő volt arra, hogy látványosan emelkedjen az Intel árfolyama. Pedig egyből jöttek a kétkedő hangok. Az Intel érzékeny terepre tévedt, mert egyelőre nem mondhat le olyan bérgyártókról, mint a TSMC, akiknek közben amerikai és európai konkurenciát kíván teremteni. Nehéz lesz partnereket találnia a bérgyártásához: a Bloomberg Intelligence elemzője szerint könnyen lehet, hogy az olyan vállalatok, mint az Apple vagy a Qualcomm, ódzkodnak az Intellel gyártatni, mert ők meg a csiptervezésben konkurálnak vele.

És hát az sem elhanyagolható szempont, hogy az Intel egyelőre eddig gyártási problémáin sem tudott úrrá lenni, tehát a ragyogó múlthoz méltó fényes jövő egyelőre csak Gelsinger ígéreteiben létezik. Gelsinger pedig egyelőre a nászutas szakaszában van az Intellel, amikor még az ara csudaszépnek látszik, de a nászút jellemzően rövid ideig tart, figyelmeztetett egy másik elemző.

Piaci hírek

Minden második megzsarolt szervezet fizet a feloldókulcsért

A Proofpoint kutatása szerint a szervezetek kétharmadát érte támadás. A zsarolók pedig egyre mohóbbak.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.