A Facebook anyavállalatának a vártnál kevésbé sikerült rosszul a legutóbbi negyedév, ami nagyon jót tett a tavaly padlót fogott részvényárfolyamnak.

Tegnap közzétett negyedéves jelentésével valami nagyon hasonlót adott elő a Meta Platforms (leánykori nevén: Facebook) ahhoz, ami a Spotify esetében történt nem sokkal korábban. A svéd zenei szolgáltatónál ugyan nem minden pénzügyi mutató sikerült pozitívra, de a befektetők néhány kedvező elemnek, illetve a hatékonyságra fókuszáló üzleti céloknak is nagyon tudtak örülni.

Ami a Metát illeti, volt honnan kimászni, hiszen a cég a tavalyi évben valóságos vesszőfutásban volt, ami igencsak megtépázta a részvényárfolyamot. A tavalyi utolsó negyedév sok szempontból mintegy megkoronázta ezt a lefelé tartó trendet, ám az alapító-vezérigazgató Mark Zuckerbergben továbbra is bízóknak elég volt az a kevés pozitívum is, amit ki lehetett bányászni a jelentésből, illetve az azt kommentáló vezetői nyilatkozatokból.

A Facebook mellett többek között az Instagramot és a WhatsAppot is magáénak tudó közösségi polip a tavalyi utolsó negyedévben 32,16 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított. Ez abban az értelemben gyenge, hogy 4 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben, ugyanakkor a Wall Street elemzői ennél is rosszabbra számítottak.

A nettó nyereség viszont brutálisan zuhant. Az elért 4,65 milliárd profit 55 százalékkal kevesebb, mint amit 2021 végén hozott a cég. A gyenge profitalitásnak az is megágyazott, hogy a Zuckerberg által határozottan kijelölt jövőbe, azaz a "metaverzumba" továbbra is egyre nagyobb dézsával öntik a pénzt. Az egyelőre pénzt nem, csak látványos kudarcokat hozó koncepcióra 22 százalékkal költött többet a vállalat tavaly, mint egy évvel korábban.

Úgy rossz, hogy jó

A látszólag nem túl kedvező pénzügyi mutatók ellenére a befektetők nagy lelkesedéssel fogadták a fejleményeket, mivel a menedzsment számos költségcsökkentési tervet vázolt fel. Ezek egy része az adatközpontok telepítéséhez kötődik, amelyeket a Meta a jövőben egy új koncepció szerint építene fel. Utóbbi fejlesztés alatt van, és a lényege, hogy kisebb alapterületű, de rugalmasabban felhasználható számítási centrumokra költenék a pénzt.

Mark Zuckerberg 2023-at nemes egyszerűséggel a "hatékonyság évének" titulálta. Ezzel is jelezve, hogy mostantól minden dollárnak megnézik a helyét (már amelyiket nem a metaverzumra szórnak el). A megfontolt költekezés jegyében a menedzsment például alaposan visszavett az idei évre tervezett beruházásokból is. A korábbi 34-37 milliárd dolláros tervből mostanra 30-33 lett. 

A befektetőknek az is tetszhetett, hogy a vállalat a folyó negyedévre 26 és 28,5 milliárd dollár közötti bevételt prognosztizált, ami meghaladja a Wall Street várakozásait. A Meta papírja a hírek következtében közel 20 százalékkal erősödtek a tegnapi amerikai tőzsdezárást követően.

Közösség & HR

Egyre nyomorultabb képet mutat az úttörő európai MI-szabályozás

Nem úgy tűnik, hogy az uniós intézmények még az év vége előtt megállapodnak a legfontosabb kérdésekben, később pedig fokozatosan megbénulnak majd a jövő májusi választásokig.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.