Tíz év regnálás után lemondott az SAP vezérigazgatója, Bill McDermott. Az év végéig még marad, hogy utódait segítse.

Hivatalosan is bejelentette az SAP, hogy távozik a cég éléről Bill McDermott. Távozása nagyjából olyan rapid módon történt, ahogy tíz éve az érkezése. A szoftvervállalat visszatér a társ-vezérigazgatói intézményhez: McDermott-tól az igazgatótanács két tagja, Jennifer Morgan és Christian Klein veszi át az irányítást. McDermott az év végégig marad, hogy tanácsadóként segítse a zökkenőmentes átadást-átvételt – áll az SAP közleményében.

Jennifer Morgan, aki 2004. óta dolgozik a vállalatnál, két éve tagja az igazgatótanácsnak. Eddig a Cloud Business Groupot irányította, de hozzá tartozott többek között a Qualtrics, a SuccessFactors és az Ariba is. A másik társ-vezérigazgató, Cristian Klein húsz éve SAP-alkalmazott, és tavaly választották be az igazgatótanácsba. Eddig az SAP S/4HANA termékfejlesztését irányította.

Távozása okairól McDermott annyit mondott, hogy 2020 elején döntenie kellett volna, hogy akar-e szerződést hosszabbítani. De tíz év hosszú idő volt, és olyan pillanatban akar távozni, amikor az SAP nagyon erős.

Lendületet adott a vállalatnak

McDermott érkezésével az SAP érezhetően magasabb fokozatra kapcsolt. Leo Apotheker lemondása után 2014-ig társ-vezérigazgatói intézmény következett: McDermott 2014-ig Jim Hagemann Snabéval közösen vitte a céget. Az új vezetők a kinevezésük után azonnal világossá tették: nagy akvizíciókkal akarják megtámogatni az SAP növekedését. A vállalat 2010 óta több mint harminc kisebb-nagyobb felvásárlást hajtott végre.

A vezetőváltás után alig három hónappal jelentették az első nagy üzletet, 5,8 milliárd dollárt fizettek a Sybase-ért. 2011-ben a HR-megoldásokat fejlesztő SuccesFactors (3,4 milliárd dollár), 2012-ben pedig az Ariba (4,3 milliárd dollár) került az német vállalat birtokába. 2014-ben 8,3 milliárd dollárért szerezték meg a vállalati költségszámla-kezelő megoldásokat fejlesztő Concur Technologiest. 2018-ban a Callidus (2,4 milliárd dollár), majd a Qualtrics (8 milliárd dollár) következett.

De nem csak akvizícióra támaszkodott az új vezetés, gőzerővel folytak az új fejlesztések is. 2011-ben mutatták be a memóriaalapú HANA technológiát, amit fokozatosan egyre több termékhez adaptáltak.
 

A McDermott-örökösök: Jennifer Morgan és Christian Klein

A McDermott-éra alatt az SAP teljesen átalakult, valódi felhős céggé vált. Bár az első években a felhőszolgáltatások szemmel alig látható bevételeket hoztak, a növekedés (ahogy egyébként a többi felhőszolgáltatónál általában) rendkívül gyors volt. 2012 és 2014 között például tízszereződtek a cloudos bevételek. 2016-ban már volt az első olyan negyedév, amikor meghaladták az új licencek értékesítéséből származó bevételeket, két évvel később, 2018 első negyedévében pedig átlépték az egymilliárd eurós határt is.

Mi lesz McDermott után?

McDermott érdeme az is, hogy a vállalat hatékonysága javult, bár a felvásárlások és a cég átalakításának költségei miatt is a vártnál gyengébbre sikerült a legutóbb lezárt negyedév. Ennek ellenére McDermott szerint továbbra is reális az az idén februárban kitűzött cél, hogy az SAP 2023-ra elérje a 300 milliárd eurós cégértéket.

Kihívások azonban maradnak az új vezetésre. Többek között sokat kell még tenni, hogy a felvásárlásokkal szélesített portfóliót valamiféle egységes keretbe szervezzék. És a két új vezetőre marad az idén februárban meghirdetett nagy szervezetátalakítás is, amely az új technológiákban (mesterséges intelligencia, felhő, IoT, biztonság) jártas szakemberek felvételével tartaná lendületben a vállalat növekedését.

A tőszde egyébként pozitívan fogadta a változást: az SAP részvényei erősödtek a bejelentés után.

Közösség & HR

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.