A német óriásvállalat friss negyedéves jelentése jórészt bővülő bevételekről tanúskodik, de a korábban bejelentett nagy szervezetátalakítás és a nemzetközi kereskedelmi feszültségek sem tettek jót a profitnak.

Az SAP második negyedéve felemás eredményeket hozott. Bár a forgalom összességében szépen nőtt, a profitabilitás megbicsaklott a különböző egyszeri tételek miatt. A társaság megítélésének az sem tett túl jót, hogy a vezetőség figyelmeztette a befektetőket: rövid távon ne várjanak magasabb haszonkulcsokat.

Jin és jang

Európa legértékesebb technológiai vállalata az áprilistól június végéig tartó időszakban 6,63 milliárd eurónyi forgalmat bonyolított, ami 11 százalékkal jobb eredmény az egy évvel ezelőtti teljesítményhez képest. A 827 millió eurónyi működési eredmény viszont alaposan elmarad a tavalyi, 1 milliárdot is meghaladó szinttől. Nettó profit szempontjából is hasonló a helyzet, hiszen az 582 milliós nyereség közel 20 százalékkal kevesebb, mint amennyi összejött 2018 hasonló időszakában.

 

Copy: SAP 2017 Q3
Infogram


A bővülő bevételekhez társuló romló profitabilitási mutatóknak azonban van magyarázata, hiszen több egyszeri tétel és a nem túl rózsás nemzetközi klíma is a vállalat ellen dolgozik. Előbbiek közé sorolható az év elején felvázolt hatalmas átalakítási projekt, amelynek keretében úgy lesz több dolgozója az SAP-nak, hogy közben több ezer munkahelyet számol fel. Az elbocsátások költségének egy része pedig most jelentkezik. Mint ahogy a negyedévet húzta lejjebb a tavaly nyélbe ütött, 8 milliárd dollláros Qualtronics-akvizíció járulékos költsége is. Ami a globális környezetet illeti: az USA és Kína gazdasági huzakodása immár látható nyomott hagy a németek ázsiai bevételein.

A céget egy ideje már a cloud üzletág viszi a hátán, és ez most sem volt másként. A divízió bevételei immár zsinórban a negyedik negyedévben tudtak éves összevetésben minimum 40 százalékot növekedni. Ezzel párhuzamosan a most zárt periódusban az eredményhányad is több százalékponttal tudott feljebb kúszni.

A "rossz tanuló" az SAP korábbi zászlóshajója, a licencértékesítés lett. A támogatásból származó bevételek nélkül ez a terület csak 948 millió eurót számlázott, ami 5 százalékkal rosszabb, mint egy évvel ezelőtt. Itt a vezetőség elsősorban a már említett nagyhatalmi kereskedelmi háborúzással magyarázta a gyengébb számokat.

Mit akarunk? Eredményeket! Mikor akarjuk? Most!

A szép cloudos növekedés és a rosszabb nyereségesség mögött meghúzódó, jobbára időleges negatívumok ellenére a befektetők egyáltalán nem voltak elragadtatva az SAP jelentésétől. A vállalat részvényei a ma reggeli nyitáskor nagyjából 10 százalékos zuhanással kezdtek. Igaz, később ebből sikerült visszadolgozni valamennyit.

A vállalatot 2010 óta társ-vezérigazgatóként, 2014 óta pedig vezérigazgatóként irányító Bill McDermott azonban továbbra is magabiztos. Szerinte a megfelelő úton járnak és ha nem is azonnal láthatók az eredmények, de teljes mellszélességgel kitart a hosszú távú stratégia cél mellett, miszerint 2023-ra 5 százalékponttal javulni fognak az eredményességi mutatók. A vezérigazgató egyébként egy idén adott interjújában elmondta, hogy reálisnak tartja az SAP piaci kapitalizációjának megduplázását a következő években: ami azt jelentené, hogy a vállalat 2023-ra már 250-300 milliárd eurós (280-350 milliárd dolláros) értékeléssel működne.

Cloud & big data

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.