Sok a furcsa egybeesés: a vállalat egy hónapja jelentett be fontos együttműködést, pár napja pedig azt, hogy kilép a tőzsdére.

Tegnap leégett a francia OVHcloud strasbourgi szerverfarmjának közel a fele. A szervermfarmon működő négy adatközpontból csupán egyet nem érintett a tűz: egy teljesen megsemmisült, egy pedig súlyosan megrongálódott, de a tűz elleni védekezés miatt még egyet le kellett állítani. A tűz okát egyelőre nem tudni. A Reuters beszámolójában azonban megjegyzi: a katasztrófa alig két nappal az után történt, hogy a vállalat bejelentette nyilvános részvénykibocsátási terveit.

Nem csak a franciáknak fáj

Az OVHcloud Európában a legnagyobb, de globálisan is jelentős szereplője a felhős piacnak. 32 szerverfarmot üzemeltet világszerte, ebből Franciaországban 17-et. A Reutersnek egy brit hálózatbiztonsági szakértő úgy foglalta össze a helyzetet, hogy egy globálisan nagyon fontos tárhelyszolgáltató rendszere sérült meg. A leégett-leállított adatközpontok legalább 3,6 millió weboldalt szolgáltak ki, köztük kormányzati platformokat is. Többek között Franciaország, Nagy-Britannia, Lengyelország és Elefántcsontpart kormányzati szervei is használták a starsbourgi adatközpontot, de érkeztek leállásokról hírek Németországból és Törökországból is. A szakértő becslése szerint a .fr domain alatti weboldalak mintegy 2 százalékát érinthette a katasztrófa.

A szolgáltató több ügyfelének leállt a weboldala és/vagy a levelezése. Jelentős adatvesztésről azonban egyelőre nem érkezett hír. Nem érhető el többek között a párizsi Centre Pompidou weboldala, a Deribit kriptovaluta-tőzsde blogja és az elektronikai mérnöki szaklap, az eNews Europe sem. Még a tegnap záró párizsi divathetet is megzavarta a tűz, mivel egyes szervezők nem érték el az emailjeiket.
 

Felvételek az oltásról


Az OVH közölte: ügyfeleit átmenetileg a belga határ közelében fekvő Roubaix-ban, valamint a Doveri-szorosnál fekvő Gravelines-ben található telephelyeiről szolgálja ki. A következő hetekben pedig közel tízezer új szervert állítanak üzembe a tűzben elpusztult kiszolgálók helyettesítésére. Egyben kérték az ügyfeleket, hogy léptessék életbe a katasztrófa utáni helyreállítási (disaster recovery) tervüket.

A Gaia-X projekt vezéralakja kapott sebet

A legnagyobb európai adatközpont-szolgáltató egyben egyik fontos támogatója a felhőszolgáltatások globális amerikai túlsúlyának visszaszorítását célzó Gaia-X projektnek is. A globális versenybe azonban egyedül kevésbé tudna beszállni, ám idén január végén megállapodott Franciaország másik jelentős szolgáltatójával, az Atosszal, hogy közösen építenek ki egy teljes mértékben európai irányítású felhőszolgáltatási infrastruktúrát.

Az Atos és az OVHcloud ugyan jó alapokról indul, hiszen együttesen lesz egy 130 adatközpontól álló szeparált hálózatuk, ami ráadásul a legszigorúbb európai biztonsági előírásoknak is megfelel, de sehol sincs az Amazon és a Microsoft súlyához. Az AWS-é a globális piac 32 százaléka, a Microsoft Azure fed le 20 százalékot. Ehhez még a Google Cloud (7 százalék) és az Alibaba (6 százalék) sem tudott felnőni. Ráadásul az AWS és a Microsoft előnyét nem csak adatközpont-hálózatuk mérete, hanem a kínált szolgáltatások bősége (és egyedisége) is biztosítja. Ehhez kellene felnőnie a Gaia X-nek, illetve az európai szolgáltatóknak.

A starsbourgi tűzeset akár közvetlenül is hathat az OVH tőzsdei esélyeire, közvetve pedig befolyásolhatja az egész Gaia-X projekt megítélését. Milyen lehet akkor a kevésbé megbízható európai adatközpont, ha a legbiztonságosabbakat használva is szolgáltatáskieséssel kell számolni? – tehetik fel a kérdést a kétkedők.

Cloud & big data

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.