A két ország politikai vezetése szerint ettől fog csökkenni az európai gazdaság kiszolgáltatottsága a Szilícium-völgy óriásaitól.

Hivatalosan is bejelentette Bruno Le Maire francia és Peter Altmaier német gazdasági miniszter a Gaia-X elindulását. A nagyszabású projekt, melynek előzetes tervei már tavaly kiszivárogtak, egy európai felhős ökoszisztéma létrehozását tűzte ki célul. Ettől várja a két ország politikai vezetése, hogy csökken az EU digitális gazdaságának függősége a Szilícium-völgytől.

Európai felhő európai szabványokkal

Ahogy az a tavaly ősszel kiszivárgott dokumentumokból is kiderült, a Gaia-X olyan szabványok létrehozásával indul, amelyek összhangba hozzák az adatok tárolását és feldolgozását az Európai Unió adatvédelmi törvényeivel (GDPR, e-Privacy).

Peter Altmaier a bejelentéskor ugyanazokat mondta, mint az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az uniós digitális stratégia bemutatásakor: meg kell erősíteni Európa technológiai szuverenitását. A francia gazdasági és pénzügyminiszter még harcias szólamokat is megpendített: "Mi nem vagyunk Kína, nem vagyunk az Egyesült Államok, mi európai országok vagyunk saját értékekkel és saját gazdasági érdekekkel, amiket meg akarunk védeni" – idézte a Reuters Bruno Le Maire-t.

Az első lépésben a porjekthez csatlakozó 22 francia és német vállalat, köztük a Dassault Systems, az Orange, a Siemens, az SAP, a Robert Bosch vagy Deutsche Telekom, létrehoz egy nonprofit alapítványt. Ez az alap azonban nem akar közvetlenül versenyezni a nagy amerikai "hyperscale" felhőszolgáltatókkal, csupán a közös európai szabványok kialakítása lesz a feladata. Ennek a szabványrendszernek – és egyben a Gaia-X-nek – a központi fogalma a reverzibilitás lesz, ami egyfelől jelenti a szolgáltatások interoperabilitásának biztosítását, másfelől az adatvesztés nélküli migráció lehetőségét. A legfontosabb követelmény ugyanis az, hogy a felhasználók egyszerűen válthassanak a szolgáltatók között. A bejelentés szerint már jövőre elindulnak az első Gaia-X-szolgáltatók.

Altmeier hangsúlyozta, a Gaia-X nem zárja ki más országok felhőszolgáltatóit az európai piacról, bármelyik cég csatlakozhat, ha megfelel a Gaia-X szabványainak.

Elkésett lépések?

A német és a francia gazdaságpolitika más területeken is hasonló összefogást sürget. Ilyen például az akkumulátorgyártás, ami a már a közeljövőben az autóipar egyik kulcsterülete lesz. Ha az európai gyártók fel akarják venni a versenyt az amerikai és távol-keleti konkurenseikkel, meg kell teremteniük a független akkumulátorgyártói hátterüket is.

 
Gartner Forecast: Public Cloud Services
Infogram


Az informatikai iparban még régebbi a két állam összefogása: közel egy évtizede szeretnék elérni, hogy legyen egységes európai fellépés az internetes gazdaság területén. Mivel ezt egyelőre nem sikerült átnyomni minden tagállamon, mindkét ország megkezdte a belső szabályozásuk átalakítását is. A francia kormány a hazai vállalatokkal közösen elindította az ún. "Made in France" felhőinfrastruktúra kiépítését, de a németek szigorú adatvédelmi szabályozása is a hazai szolgáltatók helyzetbe hozását célozza. A Gaia-X egyelőre a két ország cégeinek belügye, de a két miniszter a bejelentéskor is hangsúlyozta: várják más európai államok vállalatainak csatlakozását is.

A Gartner elemzői szerint a német-francia kezdeményezés elkésett. A felhőalapú szolgáltatások globális piaca továbbra is gyorsan bővül, a piackutató szerint idén 17 százalékkal, közel 230 milliárd dollárra. Ezen a piacon a vezető felhőszolgáltatóknak óriási az előnye. Mint a Bitport is foglalkozott vele, a felhős piac 57 százalékát uraló trió, az Amazon, a Google és a Microsoft csak az elmúlt két évben 116 milliárdot költött beruházásokra. 2018-ban együttesen 69 milliárd dollárt tett ki a CAPEX-ük, aminek 62 százalékát költötték felhőre. A kérdés, hogy ehhez képest mekkorát tud ugrani helyből a Gaia-X révén Európa.

Cloud & big data

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.