A Simple megújítása után a mobilfizetést is bevezették a banknál.

Bevette a digitális gyorsítót az OTP Bank is. A hónap elején Schenk Tamás, az OTP Bank digitális transzformációs programjának vezetője, arról beszélt a Portfoliónak, hogy lépésről lépésre, szolgáltatásról szolgáltatásra haladva digitalizálják a bankolás minden elemét. A bank korszerűsítését segítheti az is, hogy – követve az MKB Bank stratégiáját – kezdő fintech cégek inkubálásába, sőt később akár a finanszírozásukba is beszáll.

Legózós számlacsomag után mobilfizetés

Bár az OTP a fontolva haladás híve, viszonylag rövid idő alatt végig akarják vinni a digitalizálást, nyilatkozta Schenk. Rövid időn belül három bejelentés is követte egymást. A digitális, modulárisan összerakható számlacsomagokat után a Simple megújítása, ami főleg a felhasználói élményen igyekezett javítani. Ezt követte most egy új, érintéses mobilfizetési szolgáltatás bevezetése.

A most bemutatott applikáció lényegében egy mobil tárca, amely összeköti a fizetések során a POS terminálokon megadandó PIN kódot a telefon zárolásának feloldásához szükséges kóddal. Amikor a felhasználó fizetni szeretne, nem kell mást tennie, mint feloldania a telefonját és már érintheti is a terminálhoz. A funkció használatához nem kell internetkapcsolat sem.

A megoldás csak részben újdonság az OTP-nél. Mint a bank közleménye írja, korábban kétfajta megoldás is volt azoknak az ügyfeleknek, akik mobiltelefonjukkal szerettek volna fizetni. A hazai mobilszolgáltatókkal együttműködve kínáltak SIM-kártyára épülő megoldást, másrészt a Simple alkalmazáson keresztül is elérhető volt hasonló funkció. A MobilTárca, amihez a banki hátteret az OTP biztosította, már az évtized elején elkészült, 2013-ban mindhárom mobilszolgáltatónál elindult a nyilvános tesztelés, aztán a Telekom 2014 végén, a Vodafone pedig 2015 tavaszán be is vezette a szolgáltatást. Idén tavasszal azonban ők is leállították, mivel nem sikerült számottevő ügyfelet szerezni hozzá. A Telenor viszont épp idén májusban indult saját szolgáltatásával a Budapest Bankkal partnerségben.

Az OTP-nek viszont komoly előnye, hogy például a Simple-nek már csaknem 300 ezer a regisztrált felhasználója van, akik nyitottak egy mobilos érintéses mobilfizetési szolgáltatásra is.

A technológia évek óta itt van

Maga a technológia régóta itt van, és ma már a piac is nyitottabb rá: az érintéses fizetési tranzakciók száma tavaly már meghaladta bankkártyásokét. Egyre nagyobb az aránya azoknak a telefonoknak is, amelyekben már ott van az érintéses fizetéshez szükséges NFC (Near Field Communication) technológia, jelenleg 1,2 millióra teszik az ezt támogató okostelefonok számát.

Az érintéses szolgáltatás igénybevételéhez az OTP Bank által kibocsátott MasterCard vagy Maestro bankkártyára, valamint legalább 4.4-es Androidot futtató, NFC-képes telefon kell.

Mobilitás

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.