Bár Kanadában még nem született ilyen irányú hivatalos döntés, a nagy távközlési szolgáltatók ott is bejelentették, hogy más szállítókkal dolgoznak majd az 5G-s fejlesztéseken.

A kanadai Bell és Telus távközlési szolgáltatók kedden majdnem egyszerre jelentették be, hogy a Huawei nemzetközi versenytársaival kötöttek új megállapodásokat a következő generációs 5G mobil hálózatok fejlesztésére. Miután a Bell februárban már aláírt egy szerződést a Nokiával, most az Ericssonnal is megegyezett bizonyos hálózati elemek szállításáról, a Telus pedig szintén az európai gyártók termékeinek beszerzése mellett határozott. Bár az operátorok nem zárták ki explicit módon a kínai gyártóval való későbbi együttműködést, a Bell szóvivője azt a szövetségi kormányzat vizsgálatának eredményétől tette függővé.

Korábban a két szolgáltató még azt közölte, hogy több szállítóval is együtt kíván dolgozni az 5G-s fejlesztéseken, éppen ugyanúgy, ahogy a 4G-s rendszerek esetében tette. Ez utóbbiak kiépítésében a Huawei is fontos szerepet játszott, a Telus egyik vezetője pedig a Financial Post februári riportjában még arról beszélt, hogy az 5G hálózatok esetében is szerepet szánnak a kínai vállalatnak. A mostani bejelentések mindenesetre azt vetítik előre, hogy a Huawei praktikusan kiszorul majd Kanadából, mitán a három nagy operátor körül a Rogers már januárban közölte, hogy az Ericssonnal dolgozik együtt az új hálózatokon.

A döntésekből egyben az is következne, hogy a Huawei tényleg búcsút mondhat az angolszász országok piacainak, amelyeknek hírszerő szervezetei, az Öt Szem néven emlegetett hírszerző szövetség tagjai már 2018 nyarán a közös fellépés mellett határoztak a Huawei ellen. Ahogy akkor írtuk, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzési vezetői annak ellenére jutottak közös nevezőre, hogy az országokban eltérő súllyal van jelen a Huawei, de a kínai szállító eszközeit mindannyian biztonsági kockázatnak tartották az új, kritikus jelentőségű távközlési hálózatokban.

Így vagy úgy, de mindenhonnan kiszorítják őket

Nem sokkal korábban még úgy tűnt, hogy a politikai akarat nem mindenhol esik egybe a titkosszolgálatok törekvéseivel. Bár az amerikaiak, utóbb pedig az ausztrálok és az új-zélandiak is tiltólistára tették a Huaweit, Kanada és az Egyesült Királyság nem foglalt állást ebben a kérdésben. A briteknél hosszas huzavona után végül idén januárban született hivatalos állásfoglalás a Huawei szerepéről, amikor a magas kockázatúnak minősített gyártók szerepét az 5G infrastruktúra peremén megjelenő komponensekre és az összes eszköz legfeljebb 35 százalékára korlátozták 2023-ig.

A kiszámított kompromisszumnak tartott döntést azonban nem sikerült eladni Washington felé, ahonnan rábeszéléssel és fenyegetésekkel is igyekeznek meggyőzni szövetségeseiket, hogy zárják ki az 5G hálózatok építéséből a kínai technológiát. Miután azonban a járványhelyzetben meghozott kínai politikai döntések hatására a Boris Johnson vezette konzervatív kormánypárton belül is megerősödtek a döntést bíráló hangok, május végén a brit lapok már arról számoltak be, hogy a miniszterelnök a Huawei részesedésének fokozatos csökkentésére készül.

Ez azt jelentené, hogy 2023-ig nem 35, hanem 0 százalékra szorítanák le a kínaiak szerepvállalását, mivel a helyi riportok alapján az átszavazó konzervatív képviselőkel az eredeti javaslat már szinte biztosan elbukna a soron következő képviselőházi szavazáson. Ehhez jön most a meghatározó kanadai telkók döntése, ami az előzőekkel együtt már praktikusan annyit tesz, hogy a Huaweinek (illetve a magas kockázatúnak minősített gyártóknak) tényleg nem terem majd fű az Öt Szem országok piacain.

A kanadai kínai nagykövet egyébként már 2019 elején belengette, hogy a Huawei politikai indíttatású kizárása az 5G-s fejlesztésekből komoly válaszlépésekre késztetné a kínai felet. Az persze nem világos, hogy akkor vagy a mostani helyzetben ez alatt mit kellene érteni, de az biztos, hogy a két ország viszonya nem nevezhető felhőtlennek, mióta a Huawei pénzügyi vezetőjét 2018 decemberében az amerikai hatóságok kérésére éppen Kanadában tartóztatták le – ezt követően pedig Kínában is kanadai állampolgárokat vettek őrizetbe, államtitkok lopásával vádolva őket.

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.