Eldőlt, hogy az Egyesült Királyság nem zárja ki a kínai szállítót az 5G fejlesztésekből, a döntést pedig különféle megszorításokkal próbálja lenyomni az amerikaiak torkán.

Az Egyesült Királyságban kedden született meg a hivatalos állásfoglalás a Huawei szerepéről az 5G hálózati infrastruktúra kiépítésében, amely nem csak a kínai szállító szempontjából volt különösen fontos kérdés, de a nemrég újraválasztott Boris Johnson brit kormányfő eddigi legnagyobb horderejű döntésének is tartják az Európai Unióból való kiválást követő időszakra nézve. Ennek értelmében a magas kockázatúnak minősített gyártók is szállíthatnak majd "nem érzékeny" hálózati elemeket az összes eszköz 35 százalékának erejéig, vagyis eladhatnak a briteknek olyan termékeket, amelyek nem kapcsolódnak a rendszer nemzetbiztonsági szempontból is kritikus részéhez.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy a Huaweit az amerikai presszió ellenére sem zárják ki teljesen az ottani 5G-s fejlesztésekből, bár a 35 százalékos küszöböt és a tényleges adatfeldolgotást végző központi hálózatoktól való elkülönítést ebben a tekintetben kompromisszumos megoldásnak kell tekinteni. További korlátozás például az is, hogy a világ legnagyobb hálózatieszköz-gyártóját teljesen letiltották a nukleáris vagy katonai létesítmények hálózatairól, ugyanakkor az amerikai követelésnek sem tettek eleget, ami a kínai cég teljes kizárását szorgalmazta, és a hírszerzési információk megosztásának felfüggesztésével is fenyegette szövetségeseit.

A brit kormányszóvivő megfogalmazása szerint is az Egyesült Királyság helyzetét figyelembe vevő döntés született, amely megpróbál reflektálni az ország előtt álló kihívásokra. Bár a kormány bejelentése nem említi név szerint a Huaweit, a kínai vállalatot az ottani kiberbiztonságért felelős tisztségviselők már többször is kockázatos partnernek nevezték, másfelől az 5G hálózatok kiépítéséről van szó, így a korlátozások elméletben sem nagyon vonatkozhatnak túl sok szállítóra.

Az amerikai külügy tegnap még nem reagált hivatalosan a brit kormányzat terveire, de azóta Boris Johnson és Donald Trump amerikai elnök már egy telefonbeszélgetés során megvitatta a kérdést, és közölték a Fehér Ház álláspontját is, amely szerint a megbízhatatlan beszállítók esetében nem létezik biztonságos opció a hálózatok bármely elemének ellenőrzésére. A kongresszusi képviselők közül is sokan kritizálták a britek döntését, Lindsey Graham republikánius szenátor szerint például ez az ügy "nagy komplikációkat okoz majd" a brexit után esedékes amerikai-brit kereskedelmi megállapodás tárgyalásakor. Maga a Huawei viszont elégedettnek tűnik az eredménnyel.

Mindenkinek megpróbáltak megfelelni

A Huawei magyar leányvállalata is fontosnak tartotta, hogy külön közleményt adjon ki a bejelentéséről, amelyben a társaság egyik alelnökét is idézi. Ebben a már megszokott panelek szerepelnek a sokszínű beszállítói piac és a tisztességes verseny, illetve a hálózatbiztonság és az innováció  kapcsolatáról, de a lényeg, hogy közlemény ebben a formában is megnyugtatónak nevezi a brit kormányzat jóváhagyását. A Huawei szerint így a cég ügyfeleivel együtt  tovább folytathatja az ottani 5G hálózat kiépítése, ami a döntés nyomán fejlettebb, biztonságosabb és költséghatékonyabb telekommunikációs infrastruktúrát eredményez majd.

A Reuters beszámolója alapján magas rangú brit kormánytisztviselők már a múlt héten felvetették a Huaweinek a most nyilvánosságra hozott "kiszámított kompromisszumot", amelyet megpróbálnak durva korlátozásként eladni Washingtonnak, de a hazai operátoroknak is megfelel, tekintettel arra, hogy hálózati infrastruktúrájukban már most is jelen vannak a Huawei eszközei. Ilyen szolgáltató a BT vagy a Vodafone is, igaz, jellemzően csak az infrastruktúra peremén megjelenő komponensekről van szó, mint amilyenek mondjuk a tornyokon vagy antennatartókon működő eszközök.

Ahogy arról még novemberben beszámoltunk, a magyar kormány álláspontja szerint Magyarország nemzetiségi alapon nem fog semmilyen különbséget tenni az egyes cégek között, a hazai 5G hálózat kiépítésében pedig a Huawei a brit Vodafone-nal és a Deutsche Telekommal együttműködve vesz majd részt. Korábban egyébként az is kiderült, hogy a Huawei kizárásának a többi szempont mellett komoly anyagi vonzatai is lennének: a mobilipar szereplőit tömörítő GSMA egy 2019-es tanulmánya szerint a kínai szállítók kizárása az 5G-s hálózatok kiépítéséből uniós szinten legalább másfél éves csúszást okozna, és összességében 55 milliárd euróval drágítaná fejlesztéseket.

Hirdetés
Piaci hírek

Könnyen fenyítő eszközzé válhat az online meetingeket támogató algoritmus

Semmi sem marad rejtve a megbeszélést vezető főnök előtt. Egy startup MI-je figyeli, hogy ki nem teszi oda magát.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.