Eldőlt, hogy az Egyesült Királyság nem zárja ki a kínai szállítót az 5G fejlesztésekből, a döntést pedig különféle megszorításokkal próbálja lenyomni az amerikaiak torkán.

Az Egyesült Királyságban kedden született meg a hivatalos állásfoglalás a Huawei szerepéről az 5G hálózati infrastruktúra kiépítésében, amely nem csak a kínai szállító szempontjából volt különösen fontos kérdés, de a nemrég újraválasztott Boris Johnson brit kormányfő eddigi legnagyobb horderejű döntésének is tartják az Európai Unióból való kiválást követő időszakra nézve. Ennek értelmében a magas kockázatúnak minősített gyártók is szállíthatnak majd "nem érzékeny" hálózati elemeket az összes eszköz 35 százalékának erejéig, vagyis eladhatnak a briteknek olyan termékeket, amelyek nem kapcsolódnak a rendszer nemzetbiztonsági szempontból is kritikus részéhez.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy a Huaweit az amerikai presszió ellenére sem zárják ki teljesen az ottani 5G-s fejlesztésekből, bár a 35 százalékos küszöböt és a tényleges adatfeldolgotást végző központi hálózatoktól való elkülönítést ebben a tekintetben kompromisszumos megoldásnak kell tekinteni. További korlátozás például az is, hogy a világ legnagyobb hálózatieszköz-gyártóját teljesen letiltották a nukleáris vagy katonai létesítmények hálózatairól, ugyanakkor az amerikai követelésnek sem tettek eleget, ami a kínai cég teljes kizárását szorgalmazta, és a hírszerzési információk megosztásának felfüggesztésével is fenyegette szövetségeseit.

A brit kormányszóvivő megfogalmazása szerint is az Egyesült Királyság helyzetét figyelembe vevő döntés született, amely megpróbál reflektálni az ország előtt álló kihívásokra. Bár a kormány bejelentése nem említi név szerint a Huaweit, a kínai vállalatot az ottani kiberbiztonságért felelős tisztségviselők már többször is kockázatos partnernek nevezték, másfelől az 5G hálózatok kiépítéséről van szó, így a korlátozások elméletben sem nagyon vonatkozhatnak túl sok szállítóra.

Az amerikai külügy tegnap még nem reagált hivatalosan a brit kormányzat terveire, de azóta Boris Johnson és Donald Trump amerikai elnök már egy telefonbeszélgetés során megvitatta a kérdést, és közölték a Fehér Ház álláspontját is, amely szerint a megbízhatatlan beszállítók esetében nem létezik biztonságos opció a hálózatok bármely elemének ellenőrzésére. A kongresszusi képviselők közül is sokan kritizálták a britek döntését, Lindsey Graham republikánius szenátor szerint például ez az ügy "nagy komplikációkat okoz majd" a brexit után esedékes amerikai-brit kereskedelmi megállapodás tárgyalásakor. Maga a Huawei viszont elégedettnek tűnik az eredménnyel.

Mindenkinek megpróbáltak megfelelni

A Huawei magyar leányvállalata is fontosnak tartotta, hogy külön közleményt adjon ki a bejelentéséről, amelyben a társaság egyik alelnökét is idézi. Ebben a már megszokott panelek szerepelnek a sokszínű beszállítói piac és a tisztességes verseny, illetve a hálózatbiztonság és az innováció  kapcsolatáról, de a lényeg, hogy közlemény ebben a formában is megnyugtatónak nevezi a brit kormányzat jóváhagyását. A Huawei szerint így a cég ügyfeleivel együtt  tovább folytathatja az ottani 5G hálózat kiépítése, ami a döntés nyomán fejlettebb, biztonságosabb és költséghatékonyabb telekommunikációs infrastruktúrát eredményez majd.

A Reuters beszámolója alapján magas rangú brit kormánytisztviselők már a múlt héten felvetették a Huaweinek a most nyilvánosságra hozott "kiszámított kompromisszumot", amelyet megpróbálnak durva korlátozásként eladni Washingtonnak, de a hazai operátoroknak is megfelel, tekintettel arra, hogy hálózati infrastruktúrájukban már most is jelen vannak a Huawei eszközei. Ilyen szolgáltató a BT vagy a Vodafone is, igaz, jellemzően csak az infrastruktúra peremén megjelenő komponensekről van szó, mint amilyenek mondjuk a tornyokon vagy antennatartókon működő eszközök.

Ahogy arról még novemberben beszámoltunk, a magyar kormány álláspontja szerint Magyarország nemzetiségi alapon nem fog semmilyen különbséget tenni az egyes cégek között, a hazai 5G hálózat kiépítésében pedig a Huawei a brit Vodafone-nal és a Deutsche Telekommal együttműködve vesz majd részt. Korábban egyébként az is kiderült, hogy a Huawei kizárásának a többi szempont mellett komoly anyagi vonzatai is lennének: a mobilipar szereplőit tömörítő GSMA egy 2019-es tanulmánya szerint a kínai szállítók kizárása az 5G-s hálózatok kiépítéséből uniós szinten legalább másfél éves csúszást okozna, és összességében 55 milliárd euróval drágítaná fejlesztéseket.

Piaci hírek

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.