Meglepő bejelentéssel állt elő Zuckerberg: a korábban említett 50 milliónál nagyságrendekkel többen érintettek az adatszivárgási botrányban.

A legújabb bizonyítékok alapján jóval nagyobb hatása van a Cambridge Analytica adatgyűjtési balhéjának, mint gondoltuk. Kiderült ugyanis, hogy majdnem az összes Facebook-felhasználó érintett lehet. Maga Mark Zuckerberg állt elő azzal, hogy a 2 milliárdos tábor zömének hozzáférhettek személyes információihoz.

Vége a telefonszámos és mailcímes keresésnek

Igen beszédes, hogy a vállalat egyben azt is közölte: eltávolította azt a funkciót, aminek segítségével a felhasználók telefonszámok vagy emailcímek alapján ismerősöket kereshettek a közösségi hálózaton. Ezt a lehetőséget ugyanis ártó szándékúak nyilvános profiladatok összehalászására használták.

"Látván ezen tevékenységek kifinomultságát és mértékét, úgy hisszük, hogy a Facebookra regisztráltak zömének hozzáférhettek nyilvános adatlapjához. Ezért tiltottuk le ezt a funkciót" – közölte a vállalat.

Emellett kiderült az is, hogy a Cambridge Analyticához kiszivárgott felhasználói adatok mennyisége az eredetileg gondolt 50 milliónak közel a duplája, 87 millió lehet. A szám bejelentésével egyébként Facebook hivatalosan is elismerte a történteket. A Cambridge Analytica ugyanakkor cáfolja a közösségi hálózat számait, továbbra is kitartva azon állítása mellett, miszerint 30 millió felhasználó adataira szerzett licenceket. Emellett kiemelte, hogy a nyers adatokat a Facebook kérelmét követően azonnal törölték szervereikről.

Zuckerberg beismer

"Nem mértük fel eléggé a felelősségünket, ami óriási hiba volt. Az én hibám volt" – nyilatkozta Mark Zuckerberg. Egyben megvédte a közösségi hálózatot üzemeltető vállalat üzleti modelljét, mely a Facebook információi alapján biztosítja a hirdetők számára a targetálást. Ezzel egészen speciálisan szűrt célcsoportokat is el tudnak érni reklámjaikkal a megrendelők.

"Ha már reklámokat kell látniuk az embereknek, akkor szeretnének jó reklámokat látni" – mondta a Facebook vezetője. Megjegyezte, hogy ehhez elengedhetetlen annak nyomon követése, milyen érdeklődési körrel rendelkeznek a felhasználók, hiszen csak akkor tudnak számukra releváns hirdetéseket megjeleníteni, ha azok találkoznak ízlésükkel.

A beismerő vallomás valamelyest segített a vállalat értékének korábbi tőzsdei mélyrepülésén. A tegnapi nap kibővített kereskedési időszakának végére a Facebook részvények ára 3 százalékot erősödött, 155 dollár felett zárva a New York-i tőzsdén. Ehhez az is hozzájárult, hogy az alapító megerősítette, nem kíván lemondani és a felhasználói fiókjukat törlők száma elhanyagolható az online hirdetések szempontjából.

Mindazonáltal a CEO-t beidézték egy hivatalos kongresszusi meghallgatásra. Április 10-én Zuckerbergnek számot kell adnia az igazságügyi és kereskedelmi bizottság színe előtt. Várhatóan a közösségi hálózat társadalomban betöltött szerepe és felhasználói magánszféra kezelése is terítékre kerül.

Mi történt eddig?

A hónap közepén írtuk, hogy vitatható módon szereztek meg elképesztő sok facebookos profiladatot a Donald Trump amerikai elnök (pontosabban akkor még csak jelölt) kampányában is résztvevő adatelemzők. Alig két nappal később a befektetői bizalom csökkenése máris dollártízmilliárdokban volt mérhető.

Öt nappal a Cambridge Analytica-botrány kirobbanása után megszólalt a Facebook vezérigazgatója, de megnyugtatnia nem mindenkit sikerült. A Mozilla például bejelentette, hogy felhagy a közöségi hálózaton való reklámozással az adatszivárgási botrány miatt. Az alapítvány közben előállt egy kiegészítővel a böngészőjéhez, ami korlátozza a közösségi oldal adatgyűjtését. Egy hete pedig a Facebook bejelentette, hogy lezárná kapcsolatát számos nagy adatkereskedővel (data broker), akik a hirdetőket segítik a közösségi hálózatba regisztráltak pontos elérésében.

Mindeközben Tim Cook, az Apple jelenlegi vezetője azért bírálta Zuckerbergéket, mert nem alkalmaztak elég szigorú alkalmazás-felülvizsgálati módszereket a szolgáltatásukat elérő külső fejlesztésekkel szemben. És az is kiderült, hogy a botrányt kirobbantó Christopher Wylie sem tűnik teljesen tisztának. A Cambridge Analytica korábbi alkalmazottjának a beszámolók szerint 2014-ben szintén volt hozzáférése azokhoz a jogtalanul megszerzett adatokhoz, amit aztán a 2016-os amerikai elnökválasztás során felhasználtak.

Hirdetés
Biztonság

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.