Az ok természetesen a mesterséges intelligencia, amely Jensen Huang olvasatában teljesen demokratizálja a hozzáférést a technológiához, így szoftvermérnökökre sem lesz tömegével szükség a közeli jövőben.

Meglehetősen sarkos véleményt osztott meg a Dubajban most februárban rendezett World Governments Summit hallgatóságával Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója. A mesterséges intelligenciához kötődő feladatok kapcsán félelmetes rakétázásba kezdő csipgyártó társalapítója szerint ugyanis az MI olyan szintre ér hamarosan, hogy az teljességgel felszámolja az igényt arra, hogy mély informatikai tudással rendelkező, kódolni képes tömegeket képezzenek a világ iskolái.

Az MI jövöjéről és annak alakításáról szóló színpadi interjú egy pontján Huang megkapja a kérdést arra vonatkozóan, hogy ő milyen területeket ajánlana az embereknek gyermekeik tanítása, illetve saját maguk továbbképzése kapcsán. Az Nvidia első számú embere szerint már az elmúlt nagyjából egy évtizedben diplomázók esetében is hasznosabb lett volna, ha számítástechnikai tárgyak helyett egyéb tudományokat, gyártástechnológiát tanulnak, vagy éppen mezőgazdasági szaktudást szereznek.
 


Huang állítja, hiába mantrázta az elmúlt 10-15 évben szinte mindenki, hogy az informatika, a programozás képessége létfontosságú a gyerekek jövője szempontjából. "Most ennek szinte az ellenkezője történik" - állítja a vezérigazgató. Mindezt arra alapozva, hogy a mesterséges intelligencia mindenkiből képes programozót csinálni, azaz az eddig meglévő technológiai szakadék megszűnik.

Éppen ezért azok a pozíciók értékelődnek fel, ahol a munka sok különböző információ szintetizálásával jár együtt. Leegyszerűsítve: egy agrármérnöknek nem lesz szüksége programozói támogatásra, ha az ehhez szükséges munkát egy számítógéppel is elvégezheti pusztán azzal, hogy szóbeli utasításokat ad az MI-nek.

Nem mindenki ért egyet

Az Nvidia vezérének álláspontját ugyanakkor betudhatjuk annak is, hogy "hivatalból" lelkesedi túl az algoritmusokban rejlő potenciált, és azt az időtávot, amely során átformál(hat)ják világunk működését. Pozíciójánál fogva ő nyilván nagyobb rálátással bír az elkövetkező évek potenciális fejlődési ívétől, ám az átlagember egyelőre sokszor hibát hibára halmozó, hazudozó, halucináló vagy túlkompenzáló algoritmusokba botlik, ami miatt nehéz elképzelni, hogy holnapután már nem lenne nagy mennyiségben szükség informatikai szakértőkre, programozókra.

A neves technológiai elemző, Patrick Moorhead nem osztja Huang nézeteit. Szerinte a történelem során már számtalan esetben temették a kódolást, de sem a programnyelvek közötti átjárást biztosító compilerek, sem a Java vagy a Python megjelenése, sem a low/no-code elterjedése nem tette értelmetlenné a szoftvermérnöki pályát. X-en közzétett véleményében ezért arra jut, hogy az MI sem nyugdíjazza a programozókat, legalábbis "még egy darabig".

(Fotó: Jensen Huang - YouTube @ World Governments Summit)

Közösség & HR

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.