A Microsoftnak egyelőre diadalmenet, a Google-nek egy kisebb arcra esés a fejlett MI-chatbotok megjelenése, ennek megfelelően az egyik oldal szuper lelkes, a másik inkább a kockázatokra figyelmeztet.

A Google keresőtermékekért felelős alelnöke, Prabhakar Raghavan a német Welt am Sonntag oldalán figyelmeztetett rá, hogy nem szabad az MI-chatbotokra hagyatkoznunk a pontos információk felkutatásában, mivel azok időnként meggyőző, de teljesen fiktív válaszokat is képesek adni. (Erre nemrég éppen a Google új szolgáltatása, a Bard szállított mintának egy kisebb PR-katasztrófát.) Raghavan szerint az a fajta mesterséges intelligencia, amelyről most szó van, olykor ki van téve az MI-hallucinációnak nevezett jelenségnek is, ami nem egyszerűen a források ellenőrzésének hiányát jelenti, hanem amikor a robot magabiztosan állít valamilyen egyértelműen valótlan és légből kapott dolgot.

A mesterséges neurális hálózatok a biológiai neurális hálók modellezésével létrehozott rendszerek, így működésük valamilyen szinten hasonlít az élő idegrendszerekre, beleértve a rájuk jellemző instabilitást is. Arról már évekkel ezelőtt is olvashattunk, hogy az ilyen modellek a mgfelelő körülményekközött akár spontán módon generáltak olyan kimeneteket, amelyek a biológiai agy hallucinációira emlékeztetnek, de időközben a Meta-Facebook robotja vagy akár az új szupersztár, a ChatGPT kapcsán is tapasztalható volt a kitalált válaszok felbukkanása. Ez pedig még látványosabbá teszi, hogy az MI nem igazán képes különbséget tenni a hiteles információ és a félretájékoztatás között.

Az biztos, hogy sok mindent megváltoztat majd

Raghavan a Welt Am Sonntag szombati riportjában elsimerte, hogy a ChatGPT villámgyors felfutása nyomán sürgősnek érezte saját megoldása, a Bard nyilvánossá tételét, de ettől nem érzi kisebbnek azt a felelősséget, amelynek nyomán eddig halogatták az új technológia bevezetését. A Google ennek alapján a keresési funkciók átalakítását vizsgálja, elsősorban nyilván azoknál a kérdéseknél, amelyekre nem csak egyetlen helyes válasz létezik. Az elmúlt napokban egyébként a cég és annak vezérigazgatója, Sundar Pichai is számos kritikát kapott a Bard elsietett bevezetésével kapcsolatban: az Alphabet egy korábbi MI-tudósa például arról írt, hogy a vállalat nem veszi elég komolyan az MI-t.

A Microsoft társalapítója, Bill Gates eközben úgy véli, hogy a feltűnően emberszerű válaszokat adó MI-chatbot megjelenése ugyanolyan jelentős dolog, mint annak idején az internet feltalálása volt. Gates egy másik német lap, a Handelsblatt oldalán megjelent interjúban arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia eddig is tudott írni és olvasni, de nem értette meg a tartalmat. Az olyan új programok, mint a ChatGPT, viszont sokféle munkát tesznek majd hatékonyabbá, megváltoztatva a világunkat. Gates már korábban is lenyűgözőnek nevezte a ChatGPT platformot, szemben mondjuk a web3-mal vagy a metaverzummal, amelyeket nem talált különösebben forradalmi elképzelésnek.

A Reuters tudósítása erről szólva felidézi, hogy az OpenAI által fejlesztett és a Microsoft által támogatott ChatGPT tavaly november óta a történelem leggyorsabban növekvő fogyasztói alkalmazása lett. A technológia jelentősége így nehezen vitatható, a kérdés csak az, hogy mennyire lesz pozitív vagy negatív az általa generált változás. Egy másik, nem éppen outsider techvállalkozó, Elon Musk például már 2017-ben az emberi civilizációra leselkedő alapvető kockázatnak nevezte a mesterséges intelligenciát, és akkori megfogalmazása szerint csak a szabályozóknak vannak eszközeik az egyes fejlesztések szükség szerinti koráltozásához – ilyen önuralmat ugyanis nem tételezhetünk fel a befektetők által hajszolt üzleti szereplőktől.

Piaci hírek

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.