Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.

A technológiai szektor egyik nagy aktuális bejelentését tette a hét elején a Google azzal, hogy lerántotta a leplet Bardról, amelynek egyértelmű feladata, hogy lenyomja az OpenAI tavaly év végén elstartolt, és rögtön óriási hullámokat kavaró csetbotját, a ChatGPT-t.

Mindkét nyelvfeldolgozó algoritmus lényege, hogy a korábban megszokott kereteket kitágítva prezentáljon értelmes, koherens és használható válaszokat. Ez potenciálisan lehetővé teszi egyfajta szuperkereső megalkotását, ami nem csupán a Google-nek jönne jól alapvető üzletének erősítésében, de a rivális Microsoft is igyekszik addig ütni a vasat a témában, amíg forró.

Ooops!

A nagy csetbotversenyben azonban kínosan rossz rajtot vett a Bard, mivel a Google Twitteren közzétett promóciós bejegyzésébe egy olyan kisfilmet ágyaztak, amelyben az algoritmus konkrétan hibás választ ad a példaként feltett kérdésre.

 

 

Ahogy a Reuters beszámolójában is olvasható, a kedvcsinálónak szánt anyagban az algoritmus azt a feladatot kapja, hogy a James Webb űrtávcső (JWST) felfedezéseiről készítsen rövid beszámolót egy 9 éves kisfiú számára. A pontokba szedett válaszok egyike azt állítja, hogy az eszközzel készültek a legelső képek egy Naprendszeren kívüli bolygóról, vagyis exobolygóról.

Az igazság azonban az, hogy az első exobolygókról készült képeket a Chilében működő, az Európai Déli Obszervatórium által üzemeltetett, tréfás elnevezésű Very Large Telescope (nagyon nagy távcső) készítette még 2004-ben.

A gép is ember

A tévedés miatt szerencsére emberéletben nem esett kár, de arra egy újabb példát szolgáltat a baki, hogy érdemes kellő fenntartásokkal és óvatossággal kezelni azokat az anyagokat, amelyeket az egyre több helyen felbukkanó algoritmusok raknak össze számunkra.

Így volt ez a CNET csendben végrehajtott, ám végül a lapot kínos magyarázkodásra kényszerítő MI-újságírói kísérletével. Mint ahogy egyelőre az OpenAI-hoz köthető Copilot is több problémát generál kódalkotás közben, mint amennyi időt munkájával megtakarít a humán programozóknak.

Cloud & big data

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.