A keresőóriás fejlesztői konferenciáját három év után rendezték meg újra helyszíni jelenléttel.

A koronavírus miatt az elmúlt két évben a Google nagy éves fejlesztői konferenciája a virtuális térbe szorult, ám a helyzet javulását mutatja, hogy idén már sokan személyesen is tapsolhattak Sundar Pichai-nak, amint színpadra lépett a kaliforniai Mountain View-ban.

A Google anyavállalatának, az Alphabetnek a vezérigazgatója a Google I/O-t a vállalat aktuális mottójának sulykolásával nyitotta meg, miszerint azért léteznek, alkotnak, hogy segíthessenek az embereken. Pichai szerint ez kétféle módon is megtehető. Egyrészt dolgoznak az információk minél pontosabb megértésén, hogy azt tudássá alakíthassuk, illetve a számítástechnika szintjének emelésével ez a tudás könnyebben lesz elérhető mindenki számára, függetlenül attól, hogy kiről van szó, vagy éppen hol van tartózkodik az illető.

Mesterségem címere...

A tucatnyi szereplőt felvonultató, kétórás keynote előadásban a cég több újdonságáról, hamarosan érkező fejlesztéséről esett szó, melyek szinte mindegyikében hangsúlyos szerepet kapott a mesterséges intelligencia valamilyen formája. Utóbbinak köszönhető például az, hogy a cég fordítószolgáltatása immár 24 újabb nyelvvel bővült. A gépi tanulás terén elért eredményeknek köszönhetően a Google egy egynyelvű megközelítést használ, ahol a modell úgy képes egy új nyelv megtanulására, hogy konkrét fordításokat nem is "mutatnak" neki. A vezérigazgató szerint a végeredmény megfelelő minőségű ahhoz, hogy hasznos legyen a mindennapi használatban.

A Google Mapsbe a számítógépes látás segítségével immár pontos épületmodellek kerülhetnek műholdfelvételek és állóképek feldolgozásával. A légi és utcaszintű képek milliárdjainak egyesítéséből a cég reményei szerint egy újfajta, sokkal élethűbb virtuális reprezentáció képezhető egy helyről. Az Immersive view többek között lehetőséget ad arra, hogy úgy nézzünk szét egy városon, mintha a helyszínen állnánk. A mobileszközökön is működő funkció még idén megjelenik, ám kezdetben csak Los Angeles, London, New York, San Francisco és Tokió területét pásztázhatjuk.

A cég térképszolgáltatásával kapcsolatban szó volt az Eco Friendly útvonaltervező bővítéséről. Ez az egyelőre az USA-ban és Kanadában választható opció az útvonalat a bejárt út üzemanyagigénye szerint optimalizálja. A Google szerint a felhasználók már közel 140 milliárd kilométert tettek meg így, ami a becslések szerint félmillió tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarításához járult hozzá. Ez praktikusan 100 ezer autó forgalomból való kivonásának felel meg. Ha minden igaz, a környezetkímélő útkeresést Európára is kiterjesztik még ebben az évben.

Intelligens videózás

A YouTube-on az MI a videókhoz automatikusan generált fejezetek elkészítését pörgeti fel a tervek szerint a mostani nyolcról 80 millióra. A beszédfelismerő algoritmus immár Androidon és iOS-es készülékeket használók számára is lehetőséget ad egy felvétel leiratának gyors elkészítésére. Szintén univerzálisan működik a feliratok automatikus fordítása, amivel kapcsolatban Pichai külön kiemelte, hogy júniustól a YouTube ukrán tartalmainál is bevetik ezt a funkciót, amitől az orosz-ukrán háborúról szóló pontos információkhoz való hozzáférés javítását várják.

A Google mesterséges intelligenciája dolgozik a Google Dokumentumokban is, ahol automatikus összegzéseket készíthetünk hosszabb szövegekből. A természetes nyelvi feldolgozás területén elért nagy lépésnek minősített új technológia összetett algoritmusok segítségével tud értelmes rövidítést produkálni.

A keynote egyik legérdekesebb bejelentése szintén az MI-ről szól, ami egyben rávilágít az algoritmusokban rejlő problémákra is. Az új, tíz tónusból álló Monk Skin Tone Scale színpaletta bevezetésétől lényeges előrelépést remélnek a színes bőrű (értsd: nem fehér) embereket kiszolgáló eszközök és alkalmazások építésében. A társaság közölte, hogy az új paletta váltja fel az eddig használt, Fitzpatrick Skin Type nevű szabványt, amelyik hat színből állt. Ez utóbbi igen elterjedtnek számít a technológiai iparban, de útközben egyértelművé vált, hogy a mesterségesintelligencia-rendszerek, beleértve az arcfelismerő modelleket, gyakran adnak erre alapozva hibás eredményeket, működésük pedig egyértelmű torzulásokat mutat.

A keresőóriás keresője sem maradhatott ki a buliból. A nemrégiben bevezett több paraméter (kép, szöveg) szerinti keresést lehetővé tevő Multisearch funkció még idén a felhasználó közelében lévő dolgok szűrésével bővül. Szintén a közeljövőben debütálhat a "jelenetfeltárás", amelynek segítségével egy mobilkamerával felvett képen megjelenhetnek az ott látható tárgyakkal kapcsolatos extra információk. A bemutatóban példaként csokoládészeleteket említettek, amelyekről az algoritmus "kitalálja" nekünk, hány százalékos az egyes szeletekben a kakaó aránya.

És a többi...

A fejlesztői konferencia nyitányán bemutatkozott a régóta pletykált és nemrégiben "lebukott" Pixel Watch okosóra, illetve a hozzá való, ugyancsak saját Wear OS 3 operációs rendszer. Kiderült, hogy júliustól lehet majd rendelni a Pixel 6A okostelefonokat, valamivel később pedig a Pixel 7 és 7 Pro modelleket, illetve szó esett egy érkező új okosszemüvegről is.

A rendezvényen szóba kerültek az Android 13 oprendszer újdonságai (jobban mondva az előző kiadás finomításai), a felfrissített Google Wallet, illetve mások mellett az AI Test Kitchen alkalmazás és a LaMDA 2 MI-rendszer.

Cloud & big data

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.