A korábbi modell csak a világosabb árnyalatok közötti különbségek osztályozásában működött megfelelően, így az új szabványtól azt várják, hogy jobb szolgálatot tesz majd a felhasználók többségének.

Itteni idő szerint szerda este vette kezdetét a Google éves I/O fejlesztői konferenciája, amelynek keretei között a vállalat bemutatta saját Pixel Watch okosóráját az ugyancsak saját Wear OS 3 operációs rendszerrel, a júliustól rendelhető Pixel 6A okostelefonokat és a később érkező Pixel 7 és 7 Pro modelleket, egy okosszemüveget és más hardvereket. A rendezvényen szóba kerültek az Android 13 oprendszer újdonságai (jobban mondva az előző kiadás finomításai), a felfrissített Google Wallet, a térképszolgáltatás (Maps) immerzív nézete, illetve mások mellett az AI Test Kitchen alkalmazás és a LaMDA 2 MI-rendszer. A keynote előadáson elhangzottakról itt olvasható részletesebb beszámolónk.

A Google I/O konferencia egyik legérdekesebb bejelentése így is egy tíz tónusból álló színpaletta volt, amelyet lényeges előrelépésnek tartanak a színes bőrű (értsd: nem fehér) embereket kiszolgáló eszközök és alkalmazások építésében. A társaság közölte, hogy az új paletta, a Monk Skin Tone Scale váltja fel az eddig használt, Fitzpatrick Skin Type nevű szabványt, amelyik hat színből állt. Ez utóbbi igen elterjedtnek számít a technológiai iparban, de útközben egyértelművé vált, hogy a mesterségesintelligencia-rendszerek, beleértve az arcfelismerő modelleket, gyakran adnak erre alapozva hibás eredményeket, működésük pedig egyértelmű torzulásokat mutat.

A Fitzpatrick alulreprezentálta a sötétebb bőrű embereket, a Reuters pedig már tavaly is arról írt, hogy a Google javában fejleszti annak alternatíváját. Mint kiderült, a cég együttműködött a Harvard Egyetem szociológusával, Ellis Monkkal, aki szerint a Fitzpatrick kiválóan alkalmas ugyan a világosabb árnyalatok közötti különbségek osztályozására, de a felhasználók többségére mégiscsak a sötétebb tónusok jellemző. A róla elnevezett skála így már tíz árnyalatból áll, ami egyrészt még kezelhető mennyiség az MI-rendszerek betanítását és értékelését végző szakembereknek, de az előző szabványnál sokkal hatékonyabb.

Előelépés, de nem száz százalékos megoldás

A kutató és a Google háromezer embert vont be egy kísérletbe szerte az Egyesült Államokban, és azt találta, hogy a nagy többség már a tízpontos skálán is éppen olyan egyértelműen képes azonosítani a saját bőrszínét, mint egy negyven árnyalatból álló palettán. A Google a Monk-skálát így megfelelően reprezentatívnak, emellett pedig megfelelően kezelhetőnek is tartja, sőt már alkalmazásba is állította. Mostantól bizonyos szépségipari témájú képkereséseknél, például a menyasszonyi sminkkel kapcsolatban, már lehetővé teszi a találatok szűrését Monk alapján, más esetekben pedig alapból változó bőrtónusú embereket ábrázoló fényképeket jelenít meg.

A Reuters mostani riportja szerint a teljes körű bevezetés bevezetés is folyamatban van a képkereső szűrőbeállításaiban, ami a Google várakozásai szerint nagyban hozzájárul majd az elfogulatlan eredményekhez. Ennek ellenére a társaság felhívta rá a figyelmet, hogy az új paletta önmagában mág nem jelent mindenre megoldást, ha a rá épülő applikációkban nem rendelnek megfelelő mennyiségű adatot az egyes tónusokhoz, plusz a bőrszín osztályozását végző embereket vagy eszközöket továbbra is befolyásolhatják az olyan körülmények, mint a megvilágítás eltérései, vagy akár személyes érzékelésük torzításai.

Közösség & HR

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.