Elon Musk szerint a Neuralink és az agyba ültetett csipek visznek majd el igazán a virtuális valóságba, és egyelőre sem a Meta-Facebook metaverzumát, sem az internet demokratizálását célzó web3-at nem tartja többnek marketinges szövegnél.

A digitális világ felforgatácát célzó trendek közül a metaverzum és a web3 nem olyasmi, ambe különösebben sokat látna bele a világ leggazdagabb embere és technológiai vállalkozója. A The Babylon Bee által közzétett beszélgetésben Elon Musk kifejtette, hogy a virtuális valóságra épülő metaverzummal kapcsolatban nem igazán tud elképzelni meggyőző felhasználási eseteket, az internetet a publikus blokkláncokra alapozva újjáépító web3-ról pedig az a véleménye, hogy inkább marketingszaga van, mint valóságalapja.

Muskot még a kritikusai sem keverik össze Jeff Bezosszal vagy Mark Zuckerberggel, így azzal nem is okozhatott nagy meglepetést, hogy elfogadta a meghívást a konzervatív szatirikus oldal beszélgetős műsorába. Az interjú során az adószabályoktól Batmanen és a rakéták alakján át a Bibliáig sok minden szóba került, a figyelmes szerkesztők még az olyan közérdeklődésre számottartó kérdésekre is kitértek, mint hogy vágták-e valaha orrba a Tesla és a SpaceX vezérigazgatóját.
 


Mindezek után természetes, hogy kikérték a véleményét a Meta-Facebook nemrég beharangozott metaverzumáról és a szabad online teret ígérő web3-ról is, amelyekkel a saját bevallása szerint egyelőre nem nagyon tud mit kezdeni. Elismerte, hogy "talán túl öreg hozzá", hogy megértse ezeket az új technológiákat, hasonlóan azokhoz, akik a 90-es évek közepén az internetet is leírák, mint valami hóbortot. Ehhez azonban hozzátette, hogy az internetben rejlő lehetőségeket speciel már akkor is látta.

Néha azért ő is elkapkodja

A metaverzum kapcsán a meggyőző felhasználási esetek hiánya mellett a fogyasztók számára kiábrándító élményről beszélt. Szerinte bárki az orrára erősíthet egy tévét, de ettől még nem biztos, hogy egyből a metaverzumba kerül – sőt egyelőre az sem látszik,hogy miért akarna valaki egész nap egy képernyővel az arcán mászkálni, így attól is messze vagyunk, hogy az embereket "beszippantsa a metaverzum". Itt érdemes megjegyezni, hogy a Meta Quest VR-szemüvege még a vállalat saját kommunikációs igazgatója szerint is kívánnivalókat hagy maga után.

A metaverzum koncepciójára Musk egy sokkal jobb alternatívát lát, mégpedig egy olyan csipet, amelyet sebészeti úton ültetnek be az agyba. Ebben persze az agy-számítógép interfészek fejlesztésén dolgozó vállalat, a Neuralink mutatná az utat, amelynek ő az egyik társalapítója, de hosszú távon akkor is a társaság egy későbbi, kifinomult megoldásától várná, hogy az teljes mértékben belehelyezheti a felhasználókat a most még csak elképzelt virtuális valóságba.

Az internet jövőjére vonatkozó másik vízió, a web3 teljesen másról szól: azt egy olyan elképzelés ösztönzi, hogy a hétköznapi internetezők közvetlenül profitálhassanak online tartalmaikból és tevékenységeikből ahelyett, hogy mindennek a hasznát néhány behemót internetes cég fölözze le. Ezzel kapcsolatban Musk azokhoz a szkeptikusokhoz csatlakozott, mint például Jack Dorsey, a Twitter nemrég lemondott vezérigazgatója, aki szerint a web3 nem demokratizálna semmit sem, hanem csak áthelyezné a hatalmat a meglévő inkumbensektől, mondjuk a Facebooktól, a felkapott kockázati tőkealapokhoz.

Musk nem pazarolt sok szót a web3-ra, de azt megállapította róla, hogy az internet blokklánc alapú megújítását inkább marketingnek tartja, mint realitásnak. Ehhez azonban hozzátette, hogy nem is érti a dolgot, legalábbis egyelőre; a kommentárok itt általában megjegyzik, hogy 2017-ben két évre becsülte az olyan szintű önvezető járművek megjelenését, amelyekben a sofőr akár biztonságosan el is szunyókálhat, ehhez képest most, négy és fél évvel később még a közelében sem vagyunk az ilyen bevezetéseknek.

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.