A közösségi oldal tegnap jelentette be, hogy azonnali hatállyal távozik alapító vezérigazgatója, Jack Dorsey, aki innentől másik vállalata, a Square fizetési szolgáltató irányítására koncentrál.

Lemondott posztjáról a Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey, akinek feladatait a társaság technológiai vezérigazgatója, Parag Agrawal veszi át – jelentette be hétfőn a közösségi oldal. Ahogy a beszámolók kiemelik, a veteránnak számító vezető kinevezése azt jelzi, hogy az igazgatótanács úgy is támogatja azt a korábban kidolgozotta stratégiát, amelynek értelmében a vállalat 2023-ig megduplázná éves bevételét, hogy a befektetők egyáltalán nem voltak biztosak annak sikerében. A Twitter részvényei közel 10 százalékkal erősödtek a bejelentés után, és 2,7 százalékos pluszban zárták a napi kereskedést.

Dorsey a Twitter társalapítója volt 2006-ban, és jelenleg is a Square fizetési szolgáltató vezérigazgatójaként dolgozik. Bár lemondása azonnali hatályú, a Twitter igazgatótanácsában marad, amíg mandátuma a 2022-es éves közgyűlésen le nem jár. Az elmúlt időszakban a cég számos kritikát kapott amiatt, hogy lassan vezeti be az új funkciókat több mint 210 millió napi felhasználójának, és ezáltal teret veszített az olyan versenytársakkal szemben a közösségimédia-piacon, mint amilyen a TikTok vagy az Instagram.

A leköszönő vezérigazgató irányítása alatt a Twitter felvásárolta a Revue hírlevélszolgáltatást, és elindította saját Spaces szolgáltatását is, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy élőben fogadjanak vagy hallgassanak hangos beszélgetéseket. A vállalat emellett átalakította reklámportfólióját is, hogy a hirdetők hatékonyabban találhassák meg mindazokat a felhasználókat, akik valószínűleg érdeklődnek termékük iránt – ez kulcsfontosságú eleme lenne a fenti, 2023-as bevételi célok elérésének.

A friss erők érkezése így is elmarad

Mindennek ellenére a Twitter részvényei már lejtmenetben voltak az elmúlt hónapokban, ami ​​Dorsey-t is nyomás alá helyezte, hogy véget vessen a szokatlan (bár nem példátlan) módon gyakorolt dupla vezérigazgatói munkának. Az előző év elején a vállalat egyik befektetője, az Elliott Management már felszólította a visszalépésre, miután megítélése szerint kevés figyelmet szentelt a Twitternek, miközben a Square-t is irányította, de akkor még sikerült azzal kezelnie a helyzetet, hogy az elégedetlenkedő befektetési alapoknak helyet biztosított a Twitter igazgatótanácsában.

A Reuters beszámolója szerint Dorsey ezentúl a Square vezetésére és más tevékenységekre, például a jótékonykodásra fog összpontosítani. A hírügynökség bennfentes forrása egyébként azt állítja, hogy a társaság igazgatósága már tavaly óta készül az alapító-vezérigazgató második távozására. Dorsey ugyanis a Twitter megalapítását követően mindössze két évig, 2008-ig töltötte be először azt a posztot, ahonnan egyszer már kiszorították, és csak 2015-ben tért vissza a mikroblog-szolgáltató élére.

Utódja, Parag Agrawal meghatározó szereplője a a Twitter 2019-ben bejelentett Bluesky projektjének, amelynek keretein belül egy decentralizált közösségimédia-szabványt igyekszik kiépíteni és be is vezetni saját üzletében. Ez a globális internet működését nem bizonyos platformokon, hanem a megfelelő protokollokon keresztül határozná meg, és választ adna az olyan égető problémákra is, mint például a tartalom moderációjára, ami a szabályok központosított érvényesítésével egyre kevésbé tűnik működőképes vagy jól skálázódó megoldásnak.

A Reuters által megszólaltatott elemzők szerint a befektetők most abban reménykedhetnek, hogy Agrawal technológiai tudása elősegíti a Twitter hirdetési motorjának gyors növekedését, bár mások csalódottak amiatt, hogy nem egy külső ember ad új lendületet a társaságnak friss ötletekkel. A vállalat bevételének túlnyomó részét a weboldalain és mobil alkalmazásában eladott hirdetésekből szerzi, a célzott reklámokkal ösztönzött termékeladásokban azonban kevésbé tartják hatékonynak a Facebooknál. A Twitter korábban azt közölte, hogy a célzott hirdetési szegmens üzleti súlyát az aktuális 15 százalékról 50 százalékra növelné.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.