Az Egyesült Államok öt leggazdagabb embere átlagosan több mint negyedével növelte vagyonát a koronavírus elszabadulását követő három hónapban. Közülük négy az IT-szektorban érdekelt.

A COVID-19 különösen komoly hatással van az USA gazdaságára. Az országban, ahol jelen pillanatban is küzdenek a vírus megfékezésével, az év elején még az elmúlt fél évszázad legjobb foglalkoztatási mutatóinak örülhettek, amit a járvány hetek alatt történelmi mélységbe taszított. A több mint 45 millió munkanélküli megjelenése mellett becslések szerint a lakosság összvagyonából 6500 milliárd dollár tűnt el egyetlen negyedév alatt. Az Institute for Policy Studies friss tanulmánya alapján mindez nemhogy nem érintette Amerika leggazdagabbjait, de egyelőre kifejezetten jól jöttek ki a válságos időszakból.

Sok pénznél jobb a több

A szervezet a Forbes legutóbbi illetve aktuális számításait vette alapul az Egyesült Államok legtehetősebb polgárainak vagyoni helyzetét illetően. A 2000-es évek, és különösen az elmúlt egy évtized egyértelműen az informatikai, technológiai szektor eluralkodásáról szólt a világban. A szektor képviselői egyre inkább kisajátítják a különböző toplistákat, legyen szó márkákról, cégértékről, vagy éppen az ezeket a vállalatokat birtokló milliárdosokról. Így abban nincs is semmi különösebben meglepő, hogy az USA öt leggazdagabbjából négy informatikai kötődése miatt vált ilyen szintű milliárdossá.

Ahogy a fenti táblázatból jól kitűnik, nem akadt olyan szupergazdag amerikai, aki ne tudta volna valamennyivel megfejelni eddig is csillagászati méretű vagyonát. A legkisebb növekedést a lista egyetlen nem IT-s tagja, a befektetési guru Warren Buffett produkálta. Az informatikai cégek részvényhegyein csücsülő többiek viszont minimum kétszámjegyű gyarapodást könyvelhettek el. A legjobban a Facebook alapítója és irányítója járt: Mark Zuckerberg vagyona jelen pillanatban több mint másfélszerr annyit ér, mint március közepén. Mindez nem mellesleg arra is elég volt, hogy három hónap alatt a lista 5. helyéről a dobogóra lavírozza magát. 

A lista alsóbb traktusaiban is bőven találni technológiai forrásból táplálkozó, szépen gyarapodó dúsgazdagokat. Az egykor a Microsoftot irányító Steve Ballmer, illetve a nevét viselő céget vezető Michael Dell egyaránt nagyjából 30 százalékot pakolt pénzkupacára. A Tesla és a SpaceX fenegyerek, Elon Musk esetében minden eddig említettnél komolyabb, 70 százalékos vagyongyarapodást regisztráltak.

De még Musknál is durvább annak a tucatnyi milliárdosnak a teljesítménye, akik minimum megduplázták vagyonukat az elmúlt alig három hónap során. Ezen az exkluzív listán is ott figyel jó pár IT-s név. Például a Snapchat társalapítói, Evan Spiegel és Bobby Murphy, vagy említhetjük a Squre-ben és a Twitterben érdekelt Jack Dorsey-t is.

Lesz ez még így se?

Bár mindezek az említett teljesítmények egyszerre tűnnek impresszívnek és riasztónak, azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy ezek az összegek meglehetősen elméletiek. A vagyon aktuális méretét ugyanis a milliárdosoknál jórészt a különböző érdekeltségek (azaz a részvények) pillanatnyi értéke adja. És igaz ugyan, hogy az informatikai szektor egyelőre bőven felülmúlja az átlagos indexek teljesítményét, egy esetleges tőzsdei összeomlás akár hasonlóan erős változásokat hozhat, ahol a mostani időszak nagy nyerteseiből könnyen nagy vesztesek lehetnek.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.