Az áprilisról májusra áttolt update az áttervezés után sem lett tökéletes. Annyira nem, hogy a Microsoft kénytelen volt a bizonyos SSD-ket tartalmazó számítógépek esetén ismételten elhalasztani telepítését.

Április közepén adtunk hírt arról, hogy elkészült a Windows 10 nagy tavaszi frissítése. A Spring Creators Update update számos tekintetben ígért előrelépést, elsősorban az operációs rendszer kezelőfelületének és használatának tekintetében.

Napokkal később azonban kiderült, hogy még nem lehet alkalmazásba venni az upgrade-et. Amint arról májusban beszámoltunk, a Microsoft a frissítés gyenge minősége miatt volt kénytelen meghozni ezt a döntést. Az operációs rendszer a Spring Creators Update telepítését követően teljes rendszerlefagyást produkált bizonyos helyzetekben. Az okok feltárása során rájöttek, hogy elsősorban a Google Chrome-mal (és a Cortanával) való összeakadása okozza a jelenséget.

Csöbörből vödörbe. Aztán meg gödörbe

A múlt héten aztán már úgy tűnt, minden sínen van. Ténylegesen elérhetővé vált a Patch Tuesday időpontjával együtt a nagy tavaszi frissítés, indulhatott az akár több tíz percig is eltartó telepítési folyamat. Aminek a végén számos felhasználó azzal a kellemetlen ténnyel szembesült, hogy a beígérttel ellentétben le-lefagy a rendszere.

Ennek gyökerei továbbra is a patch alacsony színvonalában keresendők. A Microsoft időközben ugyanis rájött, hogy egyes Intel SSD-k használata esetén a Windows 10 rendellenes működést produkál az áprilisi update telepítése után. Éppen ezért szinte azonnal úgy döntött, hogy az érintett felhasználói tábor számára egyelőre letiltja a frissítés alkalmazásba vételét.

Redmond szerint az Intel 600p Series illetve a Pro 6000p Series sorozatba tartozó memóriaalapú háttértárolók kezelése okoz gondot a patch-elést követően. A jelentések alapján azok a balszerencsések, akik már felrakták rendszereikre a patch-et, akaratlanul is a UEFI kezdőképernyővel kénytelenek folyamatosan szembenézni, illetve ismétlődő rendszerösszeomlásokat tapasztalnak számítógépeiken.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


A szoftverfejlesztő közlése szerint szorosan együttműködnek OEM-partnereikkel és az Intellel, hogy beazonosíthassák a fent említett meghajtókkal bíró konfigurációkat és megakadályozzák számukra az ominózus frissítés telepítését. Ironikus módon bizonyos tekintetben most mintha a fordítottja játszódna le annak a helyzetnek, amikor a Microsoft állította le az Intel patch-ek terjesztését az utóbbi processzoraiban talált hardveres hibák rosszul sikerült javítása miatt. Hiába, nincs új a nap alatt: hamar munka ritkán jó.

Hivatalosan egyébként inkompatibilitási problémára hivatkozik a Microsoft, mely teljesítménybeli és stabilitási gondokat okoz az érintett rendszereken. Az érintettek számára azt javasolja, hogy térjenek vissza egy korábbi rendszerállapothoz egy, a telepítést megelőzően készült rendszervisszaállító-pont (system restore point) kiválasztásával. Ezt a rendszerfelállás során lenyomott F8 funkciógombbal lehet elérni.

Minőségbiztosításból egyes

A helyzet megoldását firtató kérdésekre nem tudott (akart) pontosan válaszolni a Microsoft. Mindössze annyit közölt a szoftverfejlesztő gigász, hogy a közeljövőben elkészülnek az update javításával.

Valószínűleg a szintén múlt héten bejelentett, ugyancsak a patch-ek telepítésének köszönhető feketeképernyős lefagyást produkáló KB4103721 helyrepofozásával együtt fogja elérhetővé tenni a vállalat. Utóbbi jelenség esetében szintén azt javasolja a Microsoft, hogy a safe mód aktiválásával az érintett felhasználók térjenek vissza egy korábbi, hibamentes működést biztosító állapothoz.

Biztonság

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.