Az áprilisról májusra áttolt update az áttervezés után sem lett tökéletes. Annyira nem, hogy a Microsoft kénytelen volt a bizonyos SSD-ket tartalmazó számítógépek esetén ismételten elhalasztani telepítését.
Hirdetés
 

Április közepén adtunk hírt arról, hogy elkészült a Windows 10 nagy tavaszi frissítése. A Spring Creators Update update számos tekintetben ígért előrelépést, elsősorban az operációs rendszer kezelőfelületének és használatának tekintetében.

Napokkal később azonban kiderült, hogy még nem lehet alkalmazásba venni az upgrade-et. Amint arról májusban beszámoltunk, a Microsoft a frissítés gyenge minősége miatt volt kénytelen meghozni ezt a döntést. Az operációs rendszer a Spring Creators Update telepítését követően teljes rendszerlefagyást produkált bizonyos helyzetekben. Az okok feltárása során rájöttek, hogy elsősorban a Google Chrome-mal (és a Cortanával) való összeakadása okozza a jelenséget.

Csöbörből vödörbe. Aztán meg gödörbe

A múlt héten aztán már úgy tűnt, minden sínen van. Ténylegesen elérhetővé vált a Patch Tuesday időpontjával együtt a nagy tavaszi frissítés, indulhatott az akár több tíz percig is eltartó telepítési folyamat. Aminek a végén számos felhasználó azzal a kellemetlen ténnyel szembesült, hogy a beígérttel ellentétben le-lefagy a rendszere.

Ennek gyökerei továbbra is a patch alacsony színvonalában keresendők. A Microsoft időközben ugyanis rájött, hogy egyes Intel SSD-k használata esetén a Windows 10 rendellenes működést produkál az áprilisi update telepítése után. Éppen ezért szinte azonnal úgy döntött, hogy az érintett felhasználói tábor számára egyelőre letiltja a frissítés alkalmazásba vételét.

Redmond szerint az Intel 600p Series illetve a Pro 6000p Series sorozatba tartozó memóriaalapú háttértárolók kezelése okoz gondot a patch-elést követően. A jelentések alapján azok a balszerencsések, akik már felrakták rendszereikre a patch-et, akaratlanul is a UEFI kezdőképernyővel kénytelenek folyamatosan szembenézni, illetve ismétlődő rendszerösszeomlásokat tapasztalnak számítógépeiken.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


A szoftverfejlesztő közlése szerint szorosan együttműködnek OEM-partnereikkel és az Intellel, hogy beazonosíthassák a fent említett meghajtókkal bíró konfigurációkat és megakadályozzák számukra az ominózus frissítés telepítését. Ironikus módon bizonyos tekintetben most mintha a fordítottja játszódna le annak a helyzetnek, amikor a Microsoft állította le az Intel patch-ek terjesztését az utóbbi processzoraiban talált hardveres hibák rosszul sikerült javítása miatt. Hiába, nincs új a nap alatt: hamar munka ritkán jó.

Hivatalosan egyébként inkompatibilitási problémára hivatkozik a Microsoft, mely teljesítménybeli és stabilitási gondokat okoz az érintett rendszereken. Az érintettek számára azt javasolja, hogy térjenek vissza egy korábbi rendszerállapothoz egy, a telepítést megelőzően készült rendszervisszaállító-pont (system restore point) kiválasztásával. Ezt a rendszerfelállás során lenyomott F8 funkciógombbal lehet elérni.

Minőségbiztosításból egyes

A helyzet megoldását firtató kérdésekre nem tudott (akart) pontosan válaszolni a Microsoft. Mindössze annyit közölt a szoftverfejlesztő gigász, hogy a közeljövőben elkészülnek az update javításával.

Valószínűleg a szintén múlt héten bejelentett, ugyancsak a patch-ek telepítésének köszönhető feketeképernyős lefagyást produkáló KB4103721 helyrepofozásával együtt fogja elérhetővé tenni a vállalat. Utóbbi jelenség esetében szintén azt javasolja a Microsoft, hogy a safe mód aktiválásával az érintett felhasználók térjenek vissza egy korábbi, hibamentes működést biztosító állapothoz.

Biztonság

Tényleg jó ötlet egy 170 kilométeres madzagra emlékeztető okosváros?

Már az idei elő negyedévben belevágnak az 500 milliárd dolláros szaúdi gigaprojektbe, amelynek célja egy egészen futurisztikus új megaváros felépítése lenne.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.