Windows as a Service, vagy a régi motorosoknak: Sevice Pack 4.

Ma jelenik meg a Windows 10 legújabb változata. Az 1803-as számot viselő Spring Creators Update debütálásának idejét nem volt nagy bűvészet megtippelni, hiszen a verziószámok az adott változat lezárásának dátumát jelölik (2018. március). Vagyis eléggé biztosra lehetett menni, hogy április elején válik elérhetővé a következő nagy upgrade.

Újdonságok

Folytatódik tehát a hagyomány, miszerint évente két nagyobb frissítést kap a Windows 10. Mivel a Microsoft korábban határozottan kijelentette, hogy ez lesz az utolsó operációs rendszere, ezért ezt a módot választotta arra, hogy frissítse és fejlessze platformját. Lássuk, mivel gyarapodott az OS!

Már tavalyra ígérték, de csak most lett belőle valami: megjelent a Microsoft Fluent Design System, ami tulajdonképp a Windows Phone 7-ben debütált Metro harmadik inkarnációja. A UI-t hivatott megújítani olyan webes trendek meglovagolásával, mint például a reszponzív desing. Amellett, hogy vizuálisan érdekesebbé válhatnak általa az alkalmazások, a fejlesztők számára gazdagabb eszközkészletet nyújt saját kezelőfelületeik jobbá tételéhez. Számos funkció frissülhet általa, például a tálca, a megosztás párbeszédablak, az óra, a naptár és a hangerőszabályzó.

Szintén korábbra ígérte a Microsoft, de csak most tudott bemutatkozni a Timeline. Egy, a jelenleginél fejlettebb feladatnézeti (Task View) megoldásról van szó, melyet a Windows + Tab billentyűkombinációval lehet előhívni. A Timeline megjelenésével már nem csak az éppen futó alkalmazások és eljárások tekinthetők meg, hanem a korábban indított, de már leállítottak is. Természetesen a szolgáltatás lehetőséget kínál újbóli futtatásukra. A PC-k és mobil eszközök közötti átjárhatóságnak köszönhetően pedig egy Android készüléken Edge-dzsel megnyitott website a Timeline révén asztali gépen is újranyitható lesz.

A kisebb változások közé tartozik a Cortana Notebook felhasználói élményt fokozni hivatott ráncfelvarrása és a Game bar megújulása, ahol többek között a mikrofon és a kamera kapcsolható ki és be. A Közeli Megosztás (Nearby Share) Bluetooth vagy Wi-Fi segítségével történő egyszerű állomány- és weblink megosztást kínál azoknak az eszközöknek, melyek pár méteres távolságra vannak az adott géptől. Egyszerűbbé vált a Bluetooth-kapcsolatok létrehozása, a Windows 10 mostantól fogva felismeri a hatótávolságon belül levő kékfogas eszközöket, és felgyorsítja a csatlakozás folyamatát.

Megújult a Beállítások (Settings) app is. Nem csupán új, kisebb ikonokkal és jobbra rendezett címekkel tarkított kezdőlapot kapott, hanem például a Home gomb egy ház ikon formájában érhető el. A képernyőbeállítások (Display) alatt pedig megjelent az SDR tartalmak fényerejének szabályzási lehetősége HDR kijelzőkön. Több információt nyújt a rendszer a csatlakoztatott monitorokról, és, ami valóban hasznos újítás, hogy a Fix scaling for apps lehetőséggel az asztali nézetben elmosódott alkalmazások automatikusan éles képet kínálnak.

Érdekes lehetőség még a Quiet hours, mely immár a Focus részévé vált. Ezzel adott időszakban letilthatók az értesítések, így a felhasználó arra a feladatára koncentrálhat, amivel foglalkozik, a munkamenetet pedig nem fogja megzavarni semmilyen egyéb esemény.

Az első vélemények

Egy hete tesztelik az új frissítést a Windows Insider Programban részt vevők. A bétatesztelők visszajelzése szerint stabil az update, a telepítése pedig sokkal gyorsabban megy végbe a korábbi, hasonló frissítésekhez képest. Ennek oka, hogy a telepítés zöme még az újraindítás előtt (igény szerint a háttérben) megtörténik. A rendszer következő bootolásakor pedig jóval kevesebbet kell már csupán várakozni a frissítést jelző pörgő ikont bámulva.

Mivel óriási, százmilliós felhasználói bázisról van szó, akár hetekig is eltarthat, mire mindenkihez eljut a Spring Creators Update a Windows Update-en keresztül. Vannak persze módszerek arra, hogy kicsit felgyorsítsuk ezt a folyamatot. Például az Insider programhoz csatlakozva rögtön megjelenik a frissítés lehetősége, a telepítést követően pedig ott is lehet hagyni a programot. A következő napokban ráadásul image formájában, DVD-re vagy pendrive-ra telepíthetően is letölthetővé válik az installer.

Konzumer tech

12,5 millió: átlagosan ennyit keres évente egy magyar projektmendzser

Szép pénz, de nemzetközi összehasonlításban ezzel a keresettel nagyjából a portugál és brazil kollégáik közé férnének be a magyarok.
 
Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.