Az IT radikálisan átalakult az elmúlt tíz évben, és ez most fog lecsapódni a munkaerőpiacon.

Modern fejlesztési technológiák, felhőplatformok, XaaS modellek foglalták el az elmúlt tíz évben a vállalati IT-t. Ennek egyik – jelentős – hatása, hogy egyre több IT-szakember kerül ún. hibrid szerepkörbe, mert például kezd összecsúszni a fejlesztés és az üzemeltetés területe.

Az IDC legfrissebb, a 2022-2027-es időszakra vonatkozó Worldwide xOps Census and Forecast jelentésének adataiból a munkaerőpiac olyan mértékű átalakulása rajzolódik ki, amit korábban csak 1997-2002 közötti időszakban, a dotcom-korszak beköszöntével tapasztalhattunk meg, amikor pár év alatt rengeteg webfejlesztőre és hálózati szakemberre lett szükség, mondta Al Gillen, az IDC szoftverfejlesztéssel és nyílt forráskóddal foglalkozó alelnöke. Gillen szerint a felhőalapú számítástechnika most jutott abba a fázisába, hogy hasonlóan jelentős hatást gyakoroljon a munkaerőpiacra.

Az IDC előrejelzésének egyik központi fogalma az xOps. Lényegében minden munkakört az határoz meg, hogyan illeszthető egy DevOps-jellegű működési modellbe. Lesz például DataOps-szakértő, aki majd feltárja az adatok új értékeit automatizálással és agilis szoftverfejlesztésre jellemző módszerekkel. A DevSecOps-szakértőt az átfogó biztonsági szemlélet jellemzi. Az ITOps-szakértő technológiát és módszertant is képes bevetni az IT-rendszerekkel kapcsolatos rutinszerű, ütemezett feladatok és nem tervezett támogatási tevékenységek ellátásához. Az ITOps-szakemberek idejük felében üzleti feladatokat látnak el, pl. üzleti követelményeket tárnak fel. Lesznek MLOps-szakértők, platformtervezők (akik már csakis felhős platformokkal foglalkoznak), lesznek ún. site reliability engineerek, akik szkripteket készítenek az IT-üzemeltetési feladatok automatizálására. És persze lesznek rendszergazdák is...

Csakhogy a rendszergazdák idejük legalább felét már nem a konkrét üzemeltetési feladatokkal (konfigurálás, karbantartás, támogatás) töltik, hanem az üzleti felhasználókkal együttműködve próbálják meghatározni, hogy milyen kiigazításokat kell eszközölni az üzemeltetett rendszereken ahhoz, hogy megfeleljenek a mindenkori üzleti céloknak.

Szoftverfejlesztővé kell válniuk

Az IDC szerint a változások pár éven belül minden IT-szakemberhez elérnek, de leginkább az üzemeltetési területen dolgozók érzik majd a hatásukat. Ha a pályán akarnak maradni, szoftverfejlesztővé is kell képezniük magukat. A hagyományos rendszergazdai és üzemeltetési mérnöki szerepkörök szép lassan megszűnnek: a következő öt évben évről évre mintegy 8 százalékkal kevesebb ilyen képzettségű szakemberre lesz szükség.

Ezzel szemben a DataOps és MLOps szerepköröknél éves átlagban 18, utóbbira 20 százalékos, de még a DevSecOps szerepköröknél is két számjegyű bővülést vár a kutatócég.

Érzékelhető, hogy az iparágban folyik a helykeresés, amit az elmúlt időszak jelentős elbocsátási hullámai is jeleznek. Az is igaz ugyanakkor, hogy jellemzően nem a technológiai területen dolgozóknak kellett tömegesen távozniuk.

Persze a digitális gazdaság pandémia utáni lassulása miatt a fejlesztési költségek optimalizálása is folyik, aminek pl. Magyarország jó földrajzi pozíciója és kulturális háttere miatt akár kedvezményezettje is lehet – legalábbis amíg még van szabad munkaerő. Ezt jelzi például a BME-s oktatók alapította AutSoft tavalyi felvásárlása vagy az, hogy a Balabitet is felvásárló One Identity a közelmúltban bejelentette: Veszprémben bővíti K+F kapacitásait, mert újabb kulcstermékének fejlesztését hozza Magyarországra.

Ennek a lehetőségnek a kiaknázásához azonban sok szakember kell, amin inkább az oktatás erősítésével és kevésbé egy a digitális nomádoknak kínált speciális vízummal lehetne segíteni. Utóbbi ugyanis legfeljebb az élelmiszerdiszkontok, kávéházak, sörözők forgalmát növeli.

Közösség & HR

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.