Az Unió több mint egy évtizede dolgozik az egyetlen, egységes mobil csatlakozó szabványosításán, de a piac eddig gyorsabbnak bizonyult az EU jogalkotási folyamatánál.

Az európai uniós szabályozásban egy bő évtizede téma a mobilkészülékek egységes mobiltöltővel és ahhoz való csatlakozóval történő forgalmazása, az Európai Parlament pedig 2020 januárjában döntött a mobil eszközök töltő-csatlakozóinak egységesítéséről, felszólatva az Európai Bizottságot a szükséges lépések előkészítésére. Ahogy akkor kiderült, tíz évvel korábban még legalább harmincféle töltővel árultak mobil eszközöket az EU-ban, amit az eltelt időben sikerült háromra szorítani, elősegítve a töltési pontok telepítését és az elektronikai hulladék csökkentését.

Szerdán újabb előrelépést jelentettek a mobiltelefonok, táblagépek és fejhallgatók közös töltőcsatlakozójának bevezetésére tett javaslat ügyében, támogatták ugyanis a vonatkozó javaslatot, megnyitva az utat a jövő hónapban esedékes szavazás előtt. A korábbi javaslatokról már kiderült, hogy az eszközgyártók nem igazán képesek közös megoldást találni, így az EU-ban tavaly (a világon elsőként) jogszabálytervezetet készítettek elő, az EP Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága pedig a mostani döntésében egyetértett a Bizottság javaslatával – derül ki a Reuters beszámolójából.

Szerintük fejlődés, az Apple szerint öngól

A hírügynökség riportja ismét felhívja rá a figyelmet, hogy jóllehet az Unióban frissen eladott telefonok többsége androidos eszköz, amelyeket már USB-C csatlakozókon keresztül táplálnak, az Apple iPhone-jai továbbra is a vállalat saját Lightning kábeleivel töltődnek. Az európai piacon évente félmilliárd töltőt szállítanak a hordozható eszközökhöz, amelyeken keresztül 11-13 ezer tonna e-hulladékot termelődik, így a Parlamenti többség álláspontja szerint a töltők teljes egységesítésére nagy szükség lenne a mobilok és más, kis- és közepes elektronikai eszközökhöz esetében.

A Bizottság az USB Type-C portot favorizálja a mobiltelefonok, táblagépek, fejhallgatók, e-olvasók, alacsony fogyasztású laptopok, billentyűzetek, egerek, okosórák vagy elektronikus játékok szabványaként, és tervei szerint a gyártóknak 2026-ig kellene implementálniuk az új szabályokat. Az Apple ugyanakkor a szokásos módon arról nylatkozott, hogy álláspontja szerint a javaslat elfogadása akadályozná az innovációt, és éppenséggel újabb hulladékhegyeket hozna létre, ha a fogyasztókat tömegesen valamilyen új töltő megvásárlására kényszerítené.

Konzumer tech

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.