Az Európai Unió elfogadott törvényjavaslata szerint 2017-re akár össze is jöhet az egységesítés.

Ha a Bitport.hu olvasói úgy gondolták volna eddig, hogy az egységes mobiltöltő kérdése már évek óta megoldott, akkor az EU pár nappal ezelőtt egyértelművé tette, hogy erről egyelőre nincs szó. Az tény, hogy az utóbbi évben a microUSB vált az általánosan elfogadott töltő szabvánnyá, de érdemes csak az Apple készülékeire egy pillantást vetni, hogy kiderüljön, az egységesítés továbbra is várat magára.

Megszavazták, támogatták, bevezetik

Az Európai Unió területén árusított mobilkészülékek kizárólag egységes mobiltöltővel és az ahhoz való csatlakozóval kerülhetnek forgalomba, aminek célja a feleslegesen termelt hulladékmennyiség és a költségek visszaszorítása, illetve az, hogy a felhasználók sorsa egyszerűbb legyen. A múlt héten  a fentiek szellemében az Európai Parlament tagjai megszavazták azt a törvényt, ami kötelezővé teszi a gyártók számára az egységes mobiltöltő alkalmazását, és bár a direktívát egyhangúan fogadta el a törvényhozó testület, annak hatályba lépéséhez szükség van még az Európai Unió Tanácsának (minden tagállam kormányának miniszterért magában foglalja) jóváhagyására.

A törvény támogatottságából egyértelműen látszik, hogy a szabályozás érvénybe fog lépni, aminek kapcsán az EU azt várja, hogy legalább 51 ezer tonnával csökkenhet a tagállamok által kitermelt elektronikai hulladék. Az EU tagoknak 2016-ig kell a törvényt a saját jogrendszerükbe beépíteniük, a gyártók pedig kapnak további egy évet, hogy a készülékeik megfeleljenek az előírásoknak. Ha mindenki tartja a határidőket, akkor 2017 lehet az az év, amikor az összes EU országot és ott forgalmazó mobilgyártót köti a törvény, ami főleg annak fényében riasztó, hogy az Unió már 2009-ben megkezdte az egységesítésekkel kapcsolatos tárgyalásokat.

Lightning vs. microUSB: utóbbi áll nyerésre

A különc Apple

Ennek eredményeképpen 2011-ben bemutatták az egységes mobiltöltőt, ami nem volt más, mint egy közönséges microUSB-s töltő, de az akkori szabályozás még több kiskaput biztosított a gyártók számára. A szabványosítás a most elfogadott direktíva szerint egyébként nem feltétlenül csak a mobilokra, hanem az egyéb rádiós elektronikai eszközökre vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a microUSB megjelenhet más készülékekben is.

Az EU törvénykezése jó példája annak, hogy a jogalkotás mennyire lomhán mozog és képtelen lekövetni a versenyszférát. A gyártók 2011-től szinte kivétel nélkül átálltak a szabványt képező microUSB-re, egyedül az Apple az, aki kitart az egyedi töltőcsatlakozónál. Az iPhone legutóbbi generációváltásánál, az 5-ös kiadásánál lett volna lehetőség az EU-s szabványhoz való igazodáshoz, de az Apple ehelyett egy újabb, a korábbinál keskenyebb csatlakozót vezetett be (Lightning Port), ami értelemszeren nem csak a töltők, hanem az összes és óriási piacot jelentő kiegészítők, kelléket, kihangosítók csatlakozási felületét is érinti. 2017-re az Apple-nek is reagálnia kell az EU szabályozására, főleg annak fényében, hogy az eredeti, 2009-es törvényjavaslat támogatói közt az Apple vezetői is ott voltak. 

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.