Az Európai Bizottság előzetes vizsgálata szerint az amerikai vállalat megpróbál kibújni az idén élesedett új, szigorú EU-s szabályozás alól.

Miközben az Apple az EU-ban érvényes szabályozás miatt nem vezeti be a régióban új, mesterséges intelligenciához köthető szolgáltatásait, Brüsszel más fronton így is talált fogást az iPhone gyártóján. Az Európai Bizottság ma megküldte Cupertinónak a cég alkalmazásboltját, az App Store-t és annak működését érintő előzetes véleményét, ami alapján újabb kötelezettségési eljárás is indul.

A szabályozó hatóság szerepét betöltő EB a kiadott nyilatkozat alapján "az App Store szabályai sértik a digitális piacokról szóló törvényt, mivel megakadályozzák az alkalmazásfejlesztőket abban, hogy a fogyasztókat szabadon alternatív csatornákra irányítsák az ajánlatok és tartalmak tekintetében".

"Ezen túlmenően a Bizottság új kötelezettségszegési eljárást indított az Apple ellen, mivel aggályai szerint a harmadik fél alkalmazásfejlesztőkre és alkalmazásboltokra vonatkozó új szerződéses követelményei - beleértve az Apple új alaptechnológiai díját - nem biztosítják az Apple DMA szerinti kötelezettségeinek tényleges betartását."

Nagy pénzek, kiskapuk

A nagy online piacterek működését szigorú keretek közé szorító DMA teljes szigorával idén tavasszal élesedett, amelynek passzusait minden kapuőrnek minősített szolgáltatónak érdemes betartania, hiszen a szabályszegőknek nagyon súlyos pénzbírsággal, illetve üzletvitelüket befolyásoló hatósági intézkedésekkel kell számolniuk. 

Az év elején ennek megfelelően az Apple bejleentette, hogy megnyitja harmadik felek előtt és általában átjárhatóbbá teszi az App Store szolgáltatásait. Csakhogy a cég nagyjából lemásolta azt a módszert, amivel az óceán túlpartján, egy amerikai bíróság által hozott ítéletnek ígyekezett úgy megfelelni, hogy azért nagyon ne változzon semmi.

A vállalat gyakorlata azonnal keresztűz alá került, mivel a riválisok és más kritikusok szerint a kötelezően elrendelt nyitást és a választás szabadságát technikai, pénzügyi és pszichológiai módszerekkel egyaránt igyekezett a lehető legszűkebb keretek között tartani. Mindez éles ellentétben áll a szabályozás szellemiségével, tehát a jelenlegi rendszer nem maradhat érvényben.

A jelek szerint az EB hasonló következtetésre jutott, így most az Apple-nél pattoga a labda, hogy a felhozott vádakra reagáljon, és vagy meggyőzze Brüsszelt arról, hogy jogszerűek például a fejlesztőkre hirtelen kirótt extra költségek, vagy változtasson azokon. Utóbbira kisebb-nagyobb ügyekben már több esetben is volt példa a közelmúltban, ami már önmagában is mutatja, hogy új szelek fújnak Európa és az eddig megzabolázhatatlannak tartott techóriások viszonyában.

(Illusztráció: Epic Games/YouTube)

Piaci hírek

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.