A cég az Európai Unióban nem vezeti be három új, mesterséges intelligenciára épülő funkcióját.

A digitális piacokat szabályozó EU-s rendelet, a DMA (Digital Markets Act) interoperabilitási követelményeire hivatkozva az Apple egyelőre nem vezeti be egyes új MI-funkcióit az Unió területén.

A cég június első felében a WWDC-n mutatta be Apple Intelligence szolgáltatását. Az Apple azt találta ki, hogy az ezt kiszolgáló generatív modellel a teljes ökoszisztémáját összekapcsolja – némi megkötéssel: a telefonok közül iPhone 15 Pro vagy Pro Max kell a használatához, az iPadok és Macek esetében pedig az M1 csip a minimális követelmény. A múlt héten azonban bejelentették: az uniós felhasználóknak egyelőre nélkülözniük kell a csomagot, valamint az azt kiegészítő két új funkciót, az iPhone Mirroringot (ez az iPhone-ok képernyőjét teszi megoszthatóvá és kezelhetővé MacOS Sequoia rendszerrel futó Maceken), valamint a SharePlay képernyőmegosztási szolgáltatást.

A vállalat Reutersnek küldött magyarázata teljesen összhangban van azzal, amit az MI-szolgáltatásokkal kapcsolatban Tim Cook vezérigazgató a WWDC-n mondott: a szolgáltatások fejlesztésében a biztonság prioritás. Az Apple szerint azonban ha eleget tennének a DMA egyes követelményeinek, azzal veszélyeztetnék termékeik integritását. Ez pedig egyet jelentene azzal, hogy nem tudják garantálni a felhasználók magánélethez való jogát és adataik biztonságát.

Az Apple-nek elsősorban az interoperabilitással kapcsolatos előírásokkal van baja: a kapuőrnek minősített cégek kötelesek harmadik felek számára biztosítani a szolgáltatásaikhoz való kapcsolódás lehetőségét, és akár a különböző üzenetküldő appok között is biztosítaniuk kell a kommunikációt. Bár az interoperabilitás követelménye elsősorban az iPhone-t és az iPadet érinti, épp az iPhone Mirroring miatt kihat a Macekre is.

Az Apple hangsúlyozta: együttműködik az Európai Bizottsággal, hogy közösen találjanak megoldást.

Piacuk közel negyedét érinti

Nagy kérdés, hogy a döntés hogyan hat az MI-fejlesztésben kicsit megkésve lépő Apple európai piacára. Ha nem sikerül őszig megoldást találni a funkciók európai bevezetésére, az negatívan befolyásolhatja a vásárlói döntéseket az őszi-ünnepi bevásárlós időszakban.

Az Apple 2023-ban több mint 94 milliárd dolláros nettó árbevételt ért el Európában. Ez globális bevételeinek mintegy negyede. Van azonban még egy fontos bevételi láb: a cég Kínában tavaly közel 73 milliárd dollár bevételt termelt, és ott szintén nem teszik elérhetővé az Apple Intelligence-t.

Konzumer tech

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.