A cég visszavonulót fúj az EU-ban, azaz nem nyomorítja meg azon külső alkalmazások működését, amelyek megkerülik az App Store kasszáját.

Az Apple februárban jelentette be, hogy operációs rendszerének legújabb változata az Európai Unión belül már nem teszi lehetővé az alkalmazásfejlesztőknek az úgynevezett Home Screen appok használatát. A széles körű felháborodást kiváltó lépésre végül nem kerül sor, mivel múlt hét pénteken a vállalat visszavonta a döntését. A meghátrálásban közre játszhatott az is, hogy a Financial Times értesülései szerint a diszkriminatív döntés miatt Brüsszelben már készülőben volt egy potenciálisan komoly bírsággal járó eljárás.

Új helyzet

Az egész ügy az EU-ban teljes szigorával éppen most élesedő új szabályozási környezet, a digitális piacok működését regulázó DMA, illetve az online szolgáltatásokról rendelkező DSA rendelkezéseire vezethető vissza. Az Unió ezekkel a szigorú szabályokkal igyekszik rávenni az óriási befolyással bíró technológiai vállalatokat arra, hogy ne károsítsák meg a fogyasztókat azzal, hogy visszaélnek piaci fölényükkel.

Mindez sok szempontból kellemetlen lépésekre kényszerítette rá az érintett szolgáltatókat. Az Apple például kénytelen volt megnyitni a rendszerét már szolgáltatók számára az NFC-s fizetéseknél, mint ahogy az is tarthatatlanná vált, hogy kizárólag saját alkalmazásboltjában, az App Store-ban lehet appokat letölteni és azokért fizetni. (A helyzetet egyébként egymás kárára is igyekeznek kihasználni a techvilág nagyágyúi.)

Biztonsági okokból...

Az Apple természetesen megpróbál a lehető legkevesebb veszteséggel kikerülni a történetből. Ez a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy a lehető legtöbb zavaró és kényelmetlenséget okozó akadályt dobják azok útjába, akik a kikényszerített szabadáságot választanák.

Az USA-ban hasonló helyzet állt elő azt követően, hogy az Epic Games elleni bírósági ügyben Cupertino engedményekre kényszerült. Az Apple a saját fizetési rendszerét megkerülő fejlesztőkre extra költségeket talált ki, illetve minden lehetséges módon igyekezett elriasztani a felhasználókat azok igénybe vételétől (például kiberbiztonsági kockázatokra figyelmeztető ablakok megjelenítésével).

A meghátrálás sem lesz elég?

A Home Screen alkalmazások, vagy más néven Progressive Web Appok (PWA) olyan böngészőből indított programok, amelyek natív iOS-es alkalmazások módjára jelennek meg és hasonló funkcionalitással is bírnak (például tudnak értesítéseket küldeni). Az Apple a DMA rendelkezéseire hivatkozva döntött úgy februárban, hogy az EU-ban ezt a lehetőséget inkább egyáltalán nem biztosítja a külső fejlesztőknek (alaposan beszűkítve ezzel utóbbiak mozgásterét). Természetesen nem anyagi, hanem biztonsági okokat emlegetve.

A múlt pénteken bejelentett hátraarc ugyanakkor csak a korábbi állapotokhoz való visszarendeződést jelenti, mivel az Apple ahhoz ragaszkodik, hogy a PWA-kat csak saját böngészőmotorja, a Safari böngészőt kiszolgáló WebKit működtetheti. Ez azonban vélhetően nem felel meg a DMA nyitottságot erőltető irányelveivel.

A webfejlesztői érdekeket képviselő Open Web Advocacy nonprofit szervezet például azon melegében világossá tette, hogy mindez kevés, és folytatják a harcot azért, hogy az Apple készülékein ne kaphassanak kizárólagosságot a vállalat saját fejlesztései.

(Illusztráció: Epic Games/YouTube)

Mobilitás

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.