Kína után az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is vizsgálják, hogy milyen intézkedésekkel kezelhetik a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia egyre nyilvánvalóbb kockázatait.

Miután az olasz adatvédelmi hatóság átmenetileg elérhetetlenné tette a ChatGPT online felületét az európai adatvédelmi rendelkezésekkel (GDPR) ellentétes gyakorlatok vizsgálata miatt, már a németeknél is hasonló lépéseket fontolgatnak, és Franciaországban vagy Írországban is figyelemmel kísérik az olasz vizsgálatot. Legújabban a spanyolok kérték fel az Európai Unió adatvédelmi felügyeletét, hogy értékelje az OpenAI MI-chatbotját és az ahhoz hasonló alkalmazásokat övező fenntartásokat, mivel álláspontjuk szerint a személyiségi jogokat jelentős mértékben érintő, globális adatfeldolgozási műveletek európai szinten is összehangolt döntéseket igényelnek.

Mindez rövid távon azt jelentené, hogy a ChatGPT már az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) következő, április 13-i plenáris ülésén napirendre kerül, amelyen a nemzeti adatvédelmi felügyeletek képviselői is részt vesznek. A Reuters tudósítása alapján a szervezet nem osztott meg új információt a találkozóval kapcsolatban, de az olaszok lépése ettől függetlenül sok más európai adatvédelmi szabályozó érdeklődését keltette fel, akik most azt vizsgálják, hogy szükség van-e szigorúbb intézkedésekre (és azok összehangolására) az intelligens chatbotok alkalmazását illetően. Ahogy februárban írtuk, a kínai hatóságok már feketelistára tették a ChatGPT-t, de ez náluk sem jelenti azt, hogy a szabályozás innentől másvalaki problémája lenne.

Az USA-ban is konzultálnak és értékelnek

Az amerikai kormányzat ugyancsak kedden közölte, hogy nyilvános konzultációt kezd az MI-rendszerekre vonatkozó elszámoltathatósági intézkedésekkel kapcsolatban, mivel azoknak a nemzetbiztonságra vagy az oktatásra gyakorolt ​​hatásai is kérdéseket vetnek fel. A kereskedelmi minisztérium illetékes ügynöksége arra kíváncsi, hogy milyen lépésekkel biztosíthatnák az ilyen modellek hatékony, etikus és biztonságos használatát, tekintettel a lehetséges következményekre és károkra. A Reuters a szervezet vezetőjét idézi, aki szerint a rendszerek lehetőségeit is csak úgy lehet kiaknázni, ha a vállalatok és a fogyasztók megbízhatnak bennük.

Az amerikai elnök a múlt héten már a technológiai cégek felelősségének nevezte, hogy termékeik biztonságosságáról gondoskodjanak, mielőtt nyilvánosan elérhetővé teszik azokat. Ezzel kapcsolatban jelentést készítenek róla, hogy milyen erőfeszítéseket tettek az MI-rendszerek fejlesztői azok rendeltetésszerű működésének biztosítására és az esetleges károk megelőzésére. Az eredményeket figyelembe veszik majd a szövetségi szintű megközelítés kialakításában, miközben a technológiai etikai csoportok már az OpenAI GPT-4 új kereskedelmi kiadásainak felfüggesztését követelik annak a magánéletet és a közbiztonságot is érintő kockázatai miatt.

Piaci hírek

Ismerni véljük, félünk tőle és kevesen használjuk, mi az?

Ha hinni lehet egy hazai kutatás eredményeinek, akkor a válasz természetesen a mesterséges intelligencia, illetve a szövegalkotásra trenírozott generatív algoritmusok.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.