Kína után az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is vizsgálják, hogy milyen intézkedésekkel kezelhetik a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia egyre nyilvánvalóbb kockázatait.

Miután az olasz adatvédelmi hatóság átmenetileg elérhetetlenné tette a ChatGPT online felületét az európai adatvédelmi rendelkezésekkel (GDPR) ellentétes gyakorlatok vizsgálata miatt, már a németeknél is hasonló lépéseket fontolgatnak, és Franciaországban vagy Írországban is figyelemmel kísérik az olasz vizsgálatot. Legújabban a spanyolok kérték fel az Európai Unió adatvédelmi felügyeletét, hogy értékelje az OpenAI MI-chatbotját és az ahhoz hasonló alkalmazásokat övező fenntartásokat, mivel álláspontjuk szerint a személyiségi jogokat jelentős mértékben érintő, globális adatfeldolgozási műveletek európai szinten is összehangolt döntéseket igényelnek.

Mindez rövid távon azt jelentené, hogy a ChatGPT már az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) következő, április 13-i plenáris ülésén napirendre kerül, amelyen a nemzeti adatvédelmi felügyeletek képviselői is részt vesznek. A Reuters tudósítása alapján a szervezet nem osztott meg új információt a találkozóval kapcsolatban, de az olaszok lépése ettől függetlenül sok más európai adatvédelmi szabályozó érdeklődését keltette fel, akik most azt vizsgálják, hogy szükség van-e szigorúbb intézkedésekre (és azok összehangolására) az intelligens chatbotok alkalmazását illetően. Ahogy februárban írtuk, a kínai hatóságok már feketelistára tették a ChatGPT-t, de ez náluk sem jelenti azt, hogy a szabályozás innentől másvalaki problémája lenne.

Az USA-ban is konzultálnak és értékelnek

Az amerikai kormányzat ugyancsak kedden közölte, hogy nyilvános konzultációt kezd az MI-rendszerekre vonatkozó elszámoltathatósági intézkedésekkel kapcsolatban, mivel azoknak a nemzetbiztonságra vagy az oktatásra gyakorolt ​​hatásai is kérdéseket vetnek fel. A kereskedelmi minisztérium illetékes ügynöksége arra kíváncsi, hogy milyen lépésekkel biztosíthatnák az ilyen modellek hatékony, etikus és biztonságos használatát, tekintettel a lehetséges következményekre és károkra. A Reuters a szervezet vezetőjét idézi, aki szerint a rendszerek lehetőségeit is csak úgy lehet kiaknázni, ha a vállalatok és a fogyasztók megbízhatnak bennük.

Az amerikai elnök a múlt héten már a technológiai cégek felelősségének nevezte, hogy termékeik biztonságosságáról gondoskodjanak, mielőtt nyilvánosan elérhetővé teszik azokat. Ezzel kapcsolatban jelentést készítenek róla, hogy milyen erőfeszítéseket tettek az MI-rendszerek fejlesztői azok rendeltetésszerű működésének biztosítására és az esetleges károk megelőzésére. Az eredményeket figyelembe veszik majd a szövetségi szintű megközelítés kialakításában, miközben a technológiai etikai csoportok már az OpenAI GPT-4 új kereskedelmi kiadásainak felfüggesztését követelik annak a magánéletet és a közbiztonságot is érintő kockázatai miatt.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.