A kínai szabályozók felszólították a nagy hazai techcégeket, hogy ne tegyenek nyilvánosan elérhetővé az MI-chatbotrta épülő szolgáltatásokat.

Pekingben nem csak az mesterségesintelligencia-alapú chatbotok megbízhatatlan működése miatt aggódnak, hanem azt semtartják elfogadhatónak, hogy a robotok cenzúráz(hat)atlan válaszokat adnak a felhasználók kérdéseire. Korábban már hivatalosnak tekinthető figyelmeztetéseket is kiadtak az új technológia körüli hisztériára reagálva, ami a kínai MI-fejlesztő cégek árfolyamát is annyira megdobta, hogy az nem feltétlenül áll arányban a későbbi termékeikben rejlő kockázatokkal. A hét elején pedig a szabályozó hatóságok felszólították a nagy kínai technológiai vállalatokat, hogy ne tegyenek elérhetővé a ChatGPT-re épülő szolgáltatásokat a nyilvánosság számára – számolt be róla a Nikkei Asia.

A lap értesülései alapján a Tencent Holdings és az Ant Group, az Alibaba Group Holding fintech leányvállalata is utasítást kapott rá, hogy se közvetlenül, se harmadik feleken keresztül ne futtasson ilyen megoldásokat, és arról is tegyen jelentést a hatóságoknak, ha ehhez hasonló, saját technológiát használó eszközöket vezetne be. Bár az OpenAI (és a Microsoft) által gondozott ChatGPT hivatalosan nem érhető el Kínában, a virtuális magánhálózatok (VPN) korában ez nem jelent igazi akadályt. A Tencent WeChat közösségimédia-alkalmazásában több tucat olyan program jelent meg, amelyik a fejlesztők állítása szerint a ChatGPT-vel működik – utóbb a Tencent ezek közül már fel is függesztett néhányat.

Maguktól sem merészelték volna

A Nikkei a kínai állami tulajdonú China Daily hétfői írását is idézi, amelynek értelmében a ChatGPT "segítséget nyújthat az Egyesült Államok kormányának a dezinformáció terjesztésében és a globális narratívák manipulálásában saját geopolitikai érdekeinek mentén". A cikkben idézett iparági források így nem tartják meglepőnek az új korlátozásokat sem, sőt egy vezető kínai technológiai vállalat képviselője elárulta, hogy cége a központi figyelmeztetés nélkül sem vágott volna bele a ChatGPT alkalmazásába. Szerinte az ágazat az elmúlt években amúgy is a kínai szabályozók célkeresztjéban volt, ezért maguktól sem kockáztatnák meg az ellenőrizhetetlen kimeneteket termelő robotok bevezetését a platformjaikon.

Az MI-chatbotok viszont rövöd idő alatt megkerülhetetlenné váltak, ezért a névtelen források is úgy látják, hogy Kínának ki kell fejlesztenie a saját megoldásait. A ChatGPT gyors felfutása óta a Tencent, az Alibaba vagy a Baidu is egymást tapossák a házi versenyben, hangsúlyozva, hogy eszközeik ChatGPT-szerűek lesznek, de magát a ChatGPT-t nem integrálják. A Nikkei szerint ezt az ügyet is meghatározza a Kína és az Egyesült Államok közti feszültség, amit újabban az fokozott még tovább, hogy az amerikai külügyminiszter az Oroszországba irányuló esetleges kínai fegyverszállítások következményeiről beszélt, mire a kínai külügyminisztérium hazugságok terjesztéssel vádolta meg Washingtont.

Piaci hírek

Ismerni véljük, félünk tőle és kevesen használjuk, mi az?

Ha hinni lehet egy hazai kutatás eredményeinek, akkor a válasz természetesen a mesterséges intelligencia, illetve a szövegalkotásra trenírozott generatív algoritmusok.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.